Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘Süper Lig’in yayın haklarının sahibi BeIN Media Group’un UEFA Şampiyonlar Ligi’nin Türkiye’deki yayın hakları için teklif vermeyeceği öğrenildi’ haberleri çıktı. Sektörün ‘duayen’ ismine sordum. “Vazgeçmediler. İhaleye girdiler kazanamadılar. 1-2 güne kazanan yeni firma açıklanır” cevabını aldım. Şampiyonlar Ligi eski keyfinde değil. Geçtiğimiz yıl Başakşehir’in grup maçlarını kaç kişi izledi? Büyük takımlardan Galatasaray’ın son katıldığı kupanın grup maçlarında durumu ortadaydı. Bir albenisi kalmadı. Silkinmeye ihtiyaç var.
Öte yandan bu kadar sık el değiştirme izleyiciyi de rahat ettirmiyor. Kupanın yayın ihale değeri az değil; 150 milyon dolar olduğu yazılıyor. Bu parayı çıkartacak izleyiciyi bulmak kolay değil. Hele ‘korsan yayıncılık’ geleneği olan ülkemizde... Hem izleyici hem de yayıncı açısından bir çıkmaz durum.

Haberin Devamı

Tivibu mu?

Tivibu adı geçiyor. Sordum, “Henüz değil ama alacak” bilgisi geldi. Yani niyet ciddi. Sektörün ‘duayen’ ismi, “Daha önemli bir firma” dedi. Saran adı geçiyor. Onlar, “Biz değiliz” diyorlar. 1-2 güne netleşir.

İhaleye yeni çözüm mü?

Bir de bizim Süper Lig ihalesi olayı var. Son zamanlarda yayıncı kuruluşla pek keyifli gitmiyor. Sabah’ta Dilek Güngör yazmış. Şöyle olasılıklardan bahsediliyor; Kulüpler, TFF ve Kulüpler Birliği şirket kurup, Digiturk’ü alır. Ya da bir de yanlarına telekomünikasyon şirketi ilaveten bir televizyon kanalı hep birlikte yayınlara talip olur. Konuştuğum piyasa belirleyici isimlerden biri “Turkcell ya da Türk Telekom’a ihaleye girmesi söylenebilir. Ama kendileri şirket kurup, öyle bir şey yapamazlar. Yönetemezler. Katarlılar ihalenin içinde olur yine. Başka katılacak yayıncı kuruluşlar da olacak” dedi.

Biz izleyici için...

Yeni ihalenin yeni taraflara verilmesi yeni ‘bir kutu’ demek. Ben tüketici tarafında olarak, bu durumdan pek memnun olmayacağım kesin. Süper Lig yayın durumu keyifli değil. Yayınlar teknik olarak yetersiz, para konusu tartışmalı, korsan sorunu çözümsüz vs. Sahalar kötü, izleyici açısından maç izleme keyfi kalmadı. Abone sayısı bu parayı çıkarmaya yetiyor mu? Dört büyüklerin dışındaki kulüplerin maçları izleniyor mu? Kendi taraftarları izliyor mu? Digiturk futbolsuz ne yapar? Yani nereden bakılırsa bakılsın, bir çıkmazda bu ihale de!