Ramazan ayında uzun süreli açlık sonucu, birçok kişi çok hızlı bir şekilde yemek yemektedir. Hızlı yemek yiyen kişiler, hızlı yemenin sonucunda daha fazla yemek yemiş olurlar. Orucumuzu; bir bardak su, bir tane hurma ve bir kase çorba ile açtıktan sonra ana yemeğe geçmeden önce 10-15 dakika beklenmelidir. Bunun sebebi beyine tokluk sinyalinin gitmesini sağlamaya çalışmamızdır. Açlık ve tokluk hissimizden sorumlu iki tane hormon vardır. Açlık hormonu, diğer adıyla ghrelin hormonudur. Tokluk hormonu ise, leptin hormonudur. Ayrıca iftarda hızlı yemenin sonucunda oluşan bazı rahatsızlıklar bulunmaktadır. Hızlı yemek yeme sonucunda, daha fazla yemek yendiği için bunun sonucunda mide ve barsak rahatsızlıkları oluşmaktadır. Diyetisyen Hülya Çağatay konu hakkında bilgiler verdi.
|
1
1 / 9Fotoğraf
1. İftarda hızlı yemek yiyenlerde oluşan rahatsızlıklar
Hızlı yemek yiyenlerde oluşan sorunlara baktığımızda ise mide ve sindirim sorunları oluşmaktadır. Hızlı yemek yiyen kişiler, genellikle yemekleri iyi çiğnemezler ve bunun sonucu olarak sindirim sorunları oluşabilir. Bu da mide ve bağırsakların daha çok yorulması demektir. Sindirim, zorlaşır. Çünkü vücutta sindirim için gerekli salgıların salgılanması zorlaştırılmış olur. Sıcak yemeklerin de yine aynı şekilde hızlı tüketilmesi sonucu mide kanseri ve yemek borusu kanseri oluşumu riski artmaktadır.