Deprem kadar tehlikeli! Panik hali yaralanmalara neden oluyor Depremde fiziksel güvenliğiniz kadar sakinliğinizi ve ruh sağlığınızı korumanız da hayati önem taşıyor. Uzm. Psikolog Tuğçe R. Tuncel Dursun, deprem anında yaşanan panik halinin nasıl kontrol altına alınabileceğine dair önemli bilgiler verdi.
Bir lokması alerjiyi tavan yaptırıyor! Yediklerimiz polenleri hareketlendiriyor Birçok alerji hastası için mevsim değişikliği sadece hava durumunda yaşanan bir farklılık değil. Hapşırma, öksürme, tıkanıklık ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi rahatsız edici semptomu da beraberinde getirdiğinden zorlayıcı bir dönem. Havadaki polenler de alerjik reaksiyonları daha da kötüleştirebiliyor. Ancak alacağınız bazı önlemler süreci yönetmenize ve semptomları azaltmanıza yardımcı olabilir. İşte kaçınmanız gereken yiyecekler!
Vejetaryen beslenmede doğru planlama şart! ‘Yanlış diyet sağlığı tehdit edebilir’ Vejetaryen beslenmenin dikkatli uygulanması gerektiğini belirten uzmanlar, yanlış planlandığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söylüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, vejetaryen beslenmenin yanlış planlandığında oluşturabileceği riskleri açıkladı.
Kansızlığa çareyi asırlar önce bulmuşlar! Osmanlı hekimlerinin gizli silahı, demir iksiri Demir, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışması için vazgeçilmez bir mineraldir. Kansızlıktan yorgunluğa, bağışıklık sisteminin zayıflamasından cilt sorunlarına kadar birçok sağlık sorununun temelinde demir eksikliği nedeniyle gelişebiliyor. Antik Yunan’dan Osmanlı hekimlerine, Hipokrat’tan Galen’e kadar pek çok bilge doktor, demir açısından zengin besinleri 'doğal ilaç' olarak görmüş. İşte o faydalı besinler.
Haftada bir yiyenin kalbi bayram eder! Kolesterolü silip süpürüyor, kanı yıkıyor Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.
Uykuya dalamayanlar mışıl mışıl uyuyacak! İlaca gerek kalmıyor, 2 kelime yeter Uykusuzluk, ne yazık ki yaşamın en yaygın sorunlarından biridir. Yatağa yattığınızda gözlerinizi kapatsanız da zihniniz bir türlü sakinleşmeyebilir. Bu durum, sadece yorgun bir bedenle değil, uykuya direnen bir beyinle de mücadele ettiğiniz anlamına gelir. Birçok kişi bu sorunu çözmek için uyku haplarına başvururken, doğal ve etkili bir yöntem sosyal medyada sağlık tavsiyeleriyle tanınan acil servis doktoru Dr. Joe tarafından öneriliyor.
Kefir, keten tohumu, ananasta ölçü şart! Fazlası değil, doğrusu yağ yakıcı Kilo vermek isteyenlerin en sık yaptığı hatanın yalnızca tartıdaki rakama odaklanmak olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, yaza fit ama sağlıklı girmek isteyenler için beslenme önerilerinde bulundu.
Yeni zayıflatıcı ilaçlara dikkat! Bilinçsiz kullanımı tedaviye dirençli obeziteye yol açabiliyor! Obezitenin günümüz ve geleceğin sağlık gündeminin ilk sıralarında yer alan bir durum olacağına dikkat çeken Diyabet Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİYAM) Koordinatörü Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, obezitenin önlenmesi kadar tedavisine de önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Karın germe sonrası bunlara dikkat! Uzmandan altın tavsiyeler: Ameliyatla iş bitmiyor Karındaki sarkmalar, kadınlarda daha çok doğum sonrasında görülürken, erkeklerde genellikle obezite cerrahisinden sonra ortaya çıkıyor. Kurtulmak için ise en sık başvurulan yöntem ise ameliyat. Prof. Dr. Tahsin Görgülü, karın germe cerrahisi sonrasının da başarılı bir sonuç için önemli olduğunu vurguladı.
En çok reflüyle karıştırılıyor! Gastrite kadar gidebilir, kendini böyle belli ediyor Yaklaşan sıcaklarda hijyen koşullarının zorlaşması ve besinlerin daha kolay bozulması nedeniyle mide ve ince bağırsakta yaşayan Helicobacter Pylori bakterisine karşı bilinçlenmek büyük önem taşıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülfikar Polat, tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlar doğurabilen helicobacter pylori bakterisinden korunma yollarını anlattı.
Kahvaltı, akşam yemeği fark etmez! Yiyenlerin yüzü her daim ışıl ışıl parlıyor Cildi içeriden beslemek dışarıdan beslemek kadar önemli. Cildimizin sağlıksız beslenme, dengesiz ve düzensiz yaşam tarzı, güneşin zararlı ışınları, sigara, hava kirliliği, alkol gibi çevresel koşullardan olumsuz etkilendiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, her daim ışıldayan ciltler için beslenme önerilerinde bulunuyor.
Menenjite dikkat! Çocukların sağlığını tehdit ediyor: Bu belirtileri önemseyin Beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanması olarak tanımlanan menenjit hayati tehlikeye de yol açabilen ciddi bir rahatsızlık. Uz. Dr. Pınar Karadeniz, menenjit ve menenjit aşısı hakkında bilgi verdi, ebeveynlere önemli önerilerde bulundu.
Alışkanlıklarla bağırsakları düzenlemek mümkün! Stres mikrobiyal dengesizlik yapıyor Bağırsak sağlığını destekleyen alışkanlıklar söz konusu olduğunda, birçok kişi beslenmeyi düşünür. Ancak, beslenme bulmacanın sadece bir parçasıdır ve bağırsaklarınızı doğrudan etkileyen birçok günlük alışkanlığınız olabilir. Alışkanlıkları değiştirerek bağırsak sağlığınızı artırmanız mümkün!
Ağrıyı beyinle dindirmek mümkün! Bilim kanıtladı, kronik sancıya çare olabilir Çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişen sırt ve bel ağrılarının yaygın çözümleri arasında fizik tedavi, düşük etkili egzersiz ve hatta reçetesiz veya reçeteli ilaçlar yer alabilirken, yeni bir çalışma sekiz haftalık farkındalık veya bilişsel davranışçı terapinin bu ağrıları önemli ölçüde değiştirebileceğini ortaya çıkardı. Peki bu nasıl olacak?
Uzmanlar uyarıyor! Herkes için yararlı değil: Diziniz ağrıyorsa inip çıkmayın Asansör yerine merdiven kullanmanın yararları saymakla bitmez. Ancak bu durum herkes için geçerli değil. Fiziksel Tıp ve Robotik Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Çorum, dizlerinde sorun olanlar için merdivenden inip çıkmanın sakıncaları hakkında önemli bilgiler verdi.
Bu mineral yoksa D vitamini yaramaz! Taktiği yan yana koymak, tahlilde çıkıyor D vitamini, kemik sağlığından bağışıklık sistemine, ruh halinden hormon dengesine kadar vücudun birçok işlevinde kritik bir rol oynar. Günümüzde milyonlarca insan, D vitamini eksikliğini gidermek veya sağlığını desteklemek için takviye kullanıyor. Ancak D vitamini alırken yapılan bazı hatalar mevcut. Bakın nelere dikkat edilmesi gerekiyormuş.
Kanserle yakından ilişkili! Plastiklerin tehlikelerinden korunmak mümkün Plastik ürünlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri, son yıllarda artan bilimsel çalışmalarla daha iyi anlaşılıyor. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Yıldırım, plastiklerin sağlık üzerindeki olası risklerini azaltmak için alınabilecek 7 önlemi anlattı.