Cadde “ARAŞTIRMAK BENiM iÇiN KOLEKSiYON YAPMAK GiBi”

“ARAŞTIRMAK BENiM iÇiN KOLEKSiYON YAPMAK GiBi”

02.09.2012 - 20:40 | Son Güncellenme:

Gurme yazar Ebru Omurcalı, dördüncü kitabı ‘Çorbanın Kitabı 2’yle okurlarının karşısında.

“ARAŞTIRMAK BENiM iÇiN KOLEKSiYON YAPMAK GiBi”

Hem Bolulu hem de Rumelili olarak zengin bir mutfakta büyüme şansını yakaladığını söyleyen Omurcalı, “Kalabalık ve renkli sofraların kurulduğu, yemeğe her zaman çorbayla başlandığı bir kültürden geliyorum” diyor

Haberin Devamı


‘Çorbanın Kitabı 2’ kaçıncı kitabınız? İçinde kaç tarif var?
İlk kitap ‘Çorbanın Kitabı’ olarak başladı, sırasıyla Ortadoğu mutfağı araştırmaları olan ikinci kitabım ‘Binbir Gece Sofraları’, ‘Tatlının Kitabı’ ve dördüncü kitabım yine ‘Çorbanın Kitabı 2’ olarak sunuldu. Bu çalışmada sadece çorbalar değil, 36 adet çorbanın yanı sıra ekmek ve kıtırlarının tariflerinden oluşuyor. Toplam 186 tarif içeriyor.


Bu kitaptaki çorbaların özelliği nedir?
Kitabımı hazırlarken yine yıllarca pişirdiğim tariflerden, Türk ve dünya mutfağı araştırmalarımdan ve kendi yorumladığım çorbalardan yola çıktım.


Nasıl bir araya getirdiniz bu tarifleri?
Hem restoran işletmeciliği hem de yenilikleri uygulama konusunda sürekli bir ortamım olmasından dolayı, yıllardan beri arşivlediğim çalışmaları sırasıyla okurlar ve yemek yapmayı seven herkesle paylaşıyorum. Tarifleri hazırlarken genelde farklı ama kolay hazırlanabilecek özellikte olanları bir araya getiriyorum.

Haberin Devamı


Bu kadar tarifi nereden buluyorsunuz?
Yıllarca çok sevdiğiniz bir alanda emek harcadığınızda, ortaya çok güzel sonuçlar çıkıyor. Ben yeni tarifler ve sunumları araştırırken zihnimde yemeği pişiriyorum. Gerçekte uygulamaya geçtiğimde bazen sonuç şaşırtıcı derecede lezzetli oluyor. Koleksiyon yapmak gibi benim için araştırmak. Her tarif değerli ve kendimden eklediklerimle çeşnileniyor.

Kitapta ekmek tarifleri de var. Nasıl ekmek bunlar?
Kitaptaki tariflerde, klasik ekmeğin dışındaki ekmekler var. Bayat ekmek dilimleri üzerine hazırlanmış soslardan, mayalı çöreklere, baharatlı kurabiyelerden dünya lezzetlerine kadar izler taşıyor.

Kitabın üçüncüsü gelecek mi?
Evet, devam kitaplar olacak. Aslında sadece çorba değil, her tür yemekle ilgili çalışmalarım var. Mümkün olduğunca paylaşmaya çalışacağım.

Çorba merakınız nereden geliyor?
Hem Bolulu hem de Rumelili olmak, zengin bir mutfakta büyüme şansını verdi. Kalabalık ve renkli sofraların kurulduğu, çorbanın her zaman başlangıç olarak sunulduğu ve iyi pişirildiği bir kültürden geliyorum. Ailemizde çorbalar aceleye getirilmezdi, kemik suları kaynatılır, taze baharatlar eklenerek mis kokulu lezzetlere ulaşılırdı. Aslında iyiliklere ve güzelliklere hepimiz kolay alışıyoruz ve vazgeçemiyoruz. Hem çorba hem yemek benim yaşamımı ifade ediyor. Çocukluğumda içtiğim çorbalar, hayatımın geneline yayıldı, halen güzel çorbayı hazırlamak için uğraşıyor, yazarak paylaşıyor ve ‘Shorba Restoranları’yla da müdavimlerimize ulaşıyorum.

Haberin Devamı


İlk yaptığınız çorbayı hatırlıyor musunuz?
Bahçeden topladığım otlardan, yoğurtla karıştırarak ilginç bir çorba yapmıştım. Ama daha sonra tarhananın kolaylığı ve onu değiştirerek sürekli yenilemek cazip hale geldi.

Uluslararası ‘Gurme Yemek Kitapları 2011 Ödülleri ‘nde ‘Çorba’nın Kitabı’ ve ‘Binbir Gece Sofraları’ kitaplarıyla ödüle layık görüldünüz. Nasıl buldular sizi? Ödül almak nasıl hissettirdi?
Emek verilen, özen gösterilen her ne olursa olsun, sonrasında güzellikler getiriyor. Burada konunun önemi yok, tutkuyla yapılmış her çalışma ödüle layıktır. Alfa Yayınları, hazırladığım kitapları göndererek başvuruda bulundu ve tamamen sürpriz bir şekilde gönderildiğini öğrendim. Ödül almak mutluluk ve hep daha iyisini yapma sorumluluğu getiriyor.

Haberin Devamı

NANELi BEZELYE ÇORBASI

MALZEMELER (6 kişilik)
* 3 su bardağı taze iç bezelye
* 2 adet kırmızı soğan
* 3 çorba kaşığı zeytinyağı
* 1 çorba kaşığı ezilmiş sarımsak
* 1 demet taze nane
* 1 su bardağı krem peynir
* 5 su bardağı su
* 1 tatlı kaşığı karabiber
* Yarım çay kaşığı muskat rendesi
* 1 tatlı kaşığı kimyon
* Tuz
Zeytinyağında, küp doğranmış soğan ve sarımsağı kavurun. Kimyon ve bezelyeyi ekleyerek soteleyin. Suyunu ilave edin ve bezelyeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Krem peynir, baharatlar ve doğranmış taze nane ekleyerek servis yapın. Çorbayı arzu ederseniz el blender’ı ya da süzgeç yardımıyla pürüzsüz kıvama getirebilirsiniz.