Cadde Baraj gölüne süs balığı atınca

Baraj gölüne süs balığı atınca

25.11.2010 - 13:56 | Son Güncellenme:

Amatör bir balıkçının baraj gölüne bıraktığı süs balığının yeni bir tür yarattığı iddia ediliyor.

Baraj gölüne süs balığı atınca

Resmi kayıtlara göre nüfusunun yüzde 73’ünden fazlasının geçimini tarım sektöründen temin ettiği Yozgat’ta tarımsal ürünlerin çeşitlendirilip, daha bol ve kaliteli ürünlerin alınması amacıyla tesis edilen sulama amaçlı baraj ve göletlerin sayısı artarken, su ürünleri de bölge halkı için yeni bir geçim kaynağı haline geldi.

AA muhabirinin Yozgat Valiliği verilerinden derlediği bilgilere göre, il genelindeki 3 sulama barajı ile 29 gölet ve karada kurulan 4 balık tesisinde balıkçılık faaliyetinde bulunuluyor. Toplam yıllık kapasitesi 129 ton sazan, kefal, gümüş, alabalık, in balığı ve 15 ton kerevit olan bu sulardan çıkarılan balıklar iç pazarda satışa sunulurken, kerevit yurt dışına ihraç ediliyor.

Yozgat’ta en fazla balık ve kerevit Esenli Beldesindeki Gelingüllü Barajında bulunuyor. Baraj çevresindeki köylerde yaşayan çiftçilerin biraraya gelerek kurduğu Su Ürünleri Kooperatifinin 16o0 üyesinden 35’i teknelerle baraj sularına bıraktıkları ağlarla topladıkları sazan, kefal, gümüş, in balığını iç pazarda değerlendirip, kereviti ise ihraç etmek suretiyle geçimlerini temin ediyor.

-"BALIKÇILAR UMUTLU"-

Haberin Devamı

Gelingüllü Sulama Barajı Sularında balıkçılık yaparak geçimini temin eden Gedikhasanlı Beldesinden Coşkun Binici, 14 yıldır baraj sularına ağ atıp, balık ve kerevit yakalayarak geçimini temin ettiğini belirterek, "Kooperatifimize bölgedeki köylerde yaşayan 160 kişi üye, ancak 30-35’i avlanarak, geçimlerini temin ediyor" dedi.

Binici, barajda yetişkin balığın bu yıl az olmasına karşılık, aşırı derecede yavru balığın bulunduğunu, bunun da önümüzdeki yıllarda yetişkin balık miktarının çok daha fazla olacağının işareti olduğunun altını çizdi.

Coşkun Binici, barajda kerevitin de bol olduğunu kaydederek şöyle konuştu: "Kerevit durumu çok müthiş ama şuan kimse avlanmıyor. Avlanma olmadığı için de çok aşırı ağlara kerevit düşüyor. Kerevitler bayağı da irileşti, ancak alıcı yok, o yüzden tutulmuyor. Önceki yıllarda tuttuğumuz kereviti ihraç ediyorduk, Bursa’da bulunan bir şirket aracılığı ile ama son 3 yıldır alıcısı yok. Kerevit pazarı olduğu dönemde balık tutmuyordu kimse, herkes kerevite yönelmişti. Önümüzdeki yıllarda yeniden talebin artacağını tahmin ediyoruz.

Ağlarımıza takılan kerevitleri tekrar suya bırakıyoruz."

Haberin Devamı

-"YENİ BALIK TÜRÜ"-

Gelingüllü Sulama Barajı sularına 2001 yılında amatör balıkçı tarafından bırakılan "Japon" ismi verilen süs balıkları, baraj sularına bırakılan pullu sazanlarla uyum sağlayınca ortaya yeni bir tür balık çıktığı ileri sürülüyor.

Su ürünleri Mühendisleri, süs balığı ile sazanın birarada bulunmasının yeni bir türün oluşmasına zemin hazırlamasının mümkün olmadığını belirtirken bölgede balıkçılık yapan Coşkun Binici, ağlara takılan balıkları gösterip, sarı renge sahip balığın kafa kısmının Japon balığına, vücudunun ise pullu sazana benzeyen yeni bir tür olduğunu anlattı.

Binici, "Sarı olan balık Japon balığı. Balıkçı arkadaşımız tarafından atılan süs balıkları burada aşırı derecede bir üreme yaptı. Bunlar aynalı türünü yedikten sonra balıktan ilk 1-2 sene randıman alamadık, kışın tam açığa çıkıyor, akıntıya geliyorlar. Bu balıklar pek tutulmuyor, çok kılçıklı olduğu için" diye konuştu.