Berrin Pehlivan

Berrin Pehlivan

Berrinpehlivan@gmail.com

Tüm Yazıları

Bu hafta yeni üyelerinden birisi olduğum ve kısa sürede de hem yaptığım çalışmalar hem de edindiğim kazanımlarla bu üyelikten gurur duyduğum bir yapıdan bahsetmek istiyorum: Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD)...

TÜGİAD, Türkiye çapında 800’den fazla üyesiyle 60’tan fazla sektörü temsil eden, 50 milyar dolar’lık ticaret hacmine sahip olan bir sivil toplum kuruluşu. Kırmızı çizgisi Atatürk ilke ve inkılapları olan, ülkesini çok seven, üreten ve ülkesine, sektörüne katma değer sağlamaya çalışan 45 yaş altı iş insanı üyelerinden oluşuyor. Tam 35 yıl sonra ilk kadın başkanını seçen ve son dönemde sevgili Nilüfer Çevikel yönetimi ve vizyonuyla yoluna devam eden TÜGİAD, yoğun ve yorucu ekonomik-siyasi gündem arasında önemli işlere imza atıyor.
Henüz geçtiğimiz hafta TÜGİAD üyeleri olarak onur duyduğumuz bir temsil yaşadık; TUGİAD, G20 YEA Genç Girişimciler İttifakı Milano Zirvesi’nde (G20YEA) Türkiye’yi temsil etti. Genel Başkan Yardımcısı Gürkan Yıldırım nezdinde son derece başarılı temsil edildiğimiz zirve sonunda oluşturulan bildirgedeki temel konular; ekonomik ve sosyal engellerin nasıl asgari düzeye indirgeneceği, girişimcilerin önünün nasıl daha açık olabileceği, daha üst düzey girişimcilik ve fırsat eşitlikleri, yenilikler olarak kaydedildi.

Haberin Devamı

Kadının desteklenmesi

G20 Bildirgesi’nde yer alan diğer önemli konulardan biri de kadın istihdamının desteklenmesi ve artırılmasıydı. Bizler açısından son derece iyi haberlerden biri. G20 Genç Girişimciler İttifakı’ndaki sivil toplum kuruluşlarının yönetim yapısına göre yapılan sıralamada yönetim kurulundaki kadın üye sayısı bakımından, Fransa ve Kanada’nın ardından üçüncü ülke olmamız ise diğer iyi haber. Bunu genel başkanımız Nilüfer Çevikel’in vizyonuna bağlıyorum çünkü başkanlığa gelmesinin hemen ardından kadın üye sayısını hızlıca artırdı. Aynı şekilde yönetim kurulunda da çok sayıda kadın üye bulunmakta.
Yurt dışında temsilcilikleri olan tek genç iş insanları sivil toplum kuruluşu olan TÜGİAD’ı uluslararası bir ekspres, sevgili Gürkan Yıldırım’ı da lokomotif güç olarak tanımlamak sanırım yanlış olmaz. TÜGİAD’ın uluslararası ilişkilerden sorumlu başkan yardımcı Gürkan Yıldırım, TÜGİAD adına ‘YES for Europe’ çatısının başkanlığına seçilen ilk Türk. YES for Europe, Avrupa’nın en büyük ve en dinamik genç girişimciler çatı konfederasyonu. 1998 yılında Brüksel merkezli kurulan Avrupa Genç İş Adamları Konfederasyonu (YES for Europe), genç girişimcilerin, Avrupa Birliği içerisindeki en önemli destekçisi.
Misyonu genç girişimcilerin lobi faaliyetlerini yürütmek, dünya genelinde üyesi olan tüm genç girişimcileri küresel organizasyonlarla bir araya getirmek ve yeni iş planlamalarına ışık tutmak. Finansmana erişim sağlamak adına faaliyetler düzenlemek de bir diğer hedef. Avrupa Birliği üyesi olmayan bir ülkenin bu başkanlığı almasının titiz bir çalışma gerektirdiğini tahmin edebilirsiniz. Bu çalışma hem Gürkan hem de TÜGİAD tarafından yürütülüyor. Konfederasyon üyeleri Türkiye’ye davet ediliyor, buradaki plan ve projeler anlatılıyor, ciddi bir lobi faaliyetinin ardından TÜGİAD, neredeyse ülkemizden önce Avrupa Birliği’ne giriyor.

Haberin Devamı

G20ye TÜGİAD çıkarması

Haberin Devamı

Pandemi bile gölge düşürmedi

Gürkan Yıldırım’ın ‘YES for Europe’ başkanlık döneminin pandemiye rastlaması talihsiz bir durum, ancak pandemi bile elde edilen başarıya gölge düşüremiyor. TÜGİAD perspektifinden bakınca istenince her şeyin başarılabileceğini, Gürkan’ın perspektifinden bakınca da hiçbir başarının tesadüf olmadığını görebiliyoruz. 30 yaşında çok ortaklı bir şirketin CEO’su olan Gürkan’ın şirkete girişi ile yurt dışı açılımlar başlıyor: Lübnan, Libya, Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan, Gürcistan ve Romanya bunlardan birkaçı. Ayrıca 2009 yılında Avrupa Birliği bakanlarından biri tarafından Romanya’ya davet ediliyor. Kendi şirketini 2011’de kuruyor. Öğrencilerim için rol model, diğer okuyucularım için ise yakın gelecekte siyaset ve ekonomi dünyasında isimlerini çok daha fazla duyacakları bu iki değerli isme kısaca değinmek istedim ama sayın başkan Nilüfer Çelik ve başkan yardımcısı Gürkan Yıldırım ile önümüzdeki haftalarda yapacağım röportajlar daha aydınlatıcı olacaktır.
Birkaç ay önce üyesi olduğum TÜGİAD’ın faaliyetlerinde daha da farkına vardığım, herkese lazım bir sözle bitirmek istiyorum: “İster yapabileceğini düşün, ister yapamayacağını; her iki durumda da sen haklı çıkarsın.”
Çalışkan ve sağlıklı kalın.