Berrin Pehlivan

Berrin Pehlivan

Berrinpehlivan@gmail.com

Tüm Yazıları

Sandığımızın aksine, osteoporoz sadece menopozda düşünülmesi gereken bir kemik sağlığı sorunu değildir. Osteoporozun önlenmesi çocukluk döneminde başlar ve yaşam boyu devam eder. Sağlıklı bir diyet ve uygun egzersizler, çocukların mümkün olan en yüksek kemik kütlesine ulaşmasına yardımcı olacaktır. Bu son derece önemli, çünkü erişkinliğe ulaştığınızda ne kadar fazla kemik kütlesine sahip olursanız, ileri yaşlarda o kadar güçlü kemiklere sahip olursunuz. Bu kemik sağlığı için şart, ancak yeterli değil, yaşam boyu yapmamız ve yapmamız gerekenler var.

Haberin Devamı

Özetleyecek olursak;

Tuz: Ne kadar çok tuz yerseniz, vücudunuz o kadar fazla kalsiyumu kemiklerden çeker. Ekmekler, peynirler, cips ve kırmızı etler, tuz oranı en yüksek besin kaynaklarıdır. Ancak, tuzu tamamen kesmek zorunda olmadığınızı, miktarını sınırlı tutmanın daha iyi bir davranış olacağını hatırlatalım.

Bisiklet sürmek: Ağırlık taşıyan bir aktivite olmadığı için, yürümek veya koşmak yerine spor olsun diye bisiklete binmeyi tercih etmek kemik erimesini hızlandırabilir. Saatlerce pedal çevirmeyi seven biriyseniz, rutinize biraz ağırlık eklemek, tenis, yürüyüş, dans veya yüzmeyi araya sokmak fayda sağlayacaktır.

Alkol: Tükettiğiniz alkol miktarını sınırlamanız gerekiyor. Kadınlarda günde bir, erkeklerde iki içiyi geçmemesi önerilen miktardır. Alkol, kalsiyum emilimini azaltır.

Çay ve kahve: Çok fazla tüketimi kemiklerden kalsiyum çekecektir.

Soda ve kolalı içecekler: Bazı yayınlar, kola ve sodanın diğer içeceklerden daha fazla kemik kaybına sebep olduğunu söylüyor. Fosfor içeriği daha fazla olan bu içecekler, kalsiyumun emilmesini engelliyor.
Sigara: Düzenli sigara içtiğinizde kemik dokusu kendini yenileyemez. Sigara içenler, kırık için daha büyük risk altında olduğu gibi, kemik kırığı oluştuğunda daha geç iyileşirler. Sigarayı bıraktığınızda kırık riski azalır, iyileşme süresi kısalmaya başlar, ancak normale dönmesi birkaç yıl alır.

Bazı ilaçlar: Özellikle kortizon ve epileptik ilaçların bir kısmının uzun süreli kullanımı kemik erimesine yol açabilir.

Haberin Devamı

Zayıf olmak: Vücut kitle indeksinin 18.5 veya altında olması, kemik kırığı veya kaybı için daha büyük risk taşımaktadır. Özellikle çok fazla egzersiz yapan ve yeme problemleri olan kadınların kemik sağlığı açısından dikkatli olması gerekiyor.

OSTEOPOROZ İÇİN MENOPOZU BEKLEMEYİN

Önlemler...

Bir yetişkin olarak, sağlıklı kemiklerin korunmasına yardımcı olmak ve erken kemik kaybını önlemek için yapılabilecekler:

Diyetinizde basit değişiklikler yapmak. Kemik sağlığı için iki temel besin maddesi, kalsiyum ve protein içeren sağlıklı bir diyet.

Yeterli D vitamini... Cilt kanseri riski pahasına güneşlenmeyelim, yağlı balık, tahıllar ve yumurta ile de D vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Yetmediği durumlarda ise takviyelerini almaktan kaçınılmamalıdır.

Sağlıklı bir vücut ağırlığını korumanız ve çok zayıf olmamanız gerekiyor. Genel olarak önerilen vücut kitle indeksinin 19’un altında olmaması.

Aktif olun! Düzenli ağırlık taşıma ve kas güçlendirme egzersizi yapın.

Sigara ve ağır alkol içiciliğinden kaçının.

Haberin Devamı

Osteoporoz risk faktörlerinin farkında olun ve gerekirse tedavi alın.

Kadınlar için sorunun erken teşhisi ve hızlıca önlem alma özellikle önemli, menopozla birlikte östrojenin çekilmesi ile birlikte kemik kaybı hızlanıyor.

Kemik yoğunluğu ölçümü

Kemik yoğunluğunun ölçümü, kemiklerinizin ne kadar güçlü olduğunu ve osteoporoz için risk taşıyıp, taşımadığınızı size söyleyecektir. Ancak ölçüm sırasında, düşük miktarda radyasyona maruz kalınıyor. Bu sebeple de kemik yoğunluğu ölçümü, 65 yaş ve üstü kadınlarla, daha genç ancak kemik kırığı için risk faktörü taşıyanlarda tercih edilir.

Çocuklar risk taşıyor mu?

Bazı metabolik hastalıklarda veya kortizon gibi ilaçların uzun süreli kullanımında görülür. Ancak kemik sağlığı, çocuğun küçük yaşlarda nasıl beslendiği ya da egzersiz yapıp, yapmadığı ile direkt ilişkilidir.

Önlem almak, oluşmuş hastalığı tedavi ettirmekten daha az emek gerektiriyor. Algınızı zaman zaman kendinize çevirmeyi ihmal etmeyin...