Emrah Akçaay

Emrah Akçaay

emrah.akcaay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kemerlerinizi sıkı bağlayın. Bu hafta sizleri Baltık Denizi’ne komşu iki ülke; Finlandiya ve İsveç’in renkli gece hayatına çıkarıyorum. Yılın son günlerindeki soğuk havaların yerini, sıcak bir gece hayatı turuna bırakmaya hazır mısınız?

EN POPÜLER MEKAN: THE TIGER

Eğlence turuna Finlandiya’nın başkenti Helsinki’den başlıyoruz. Malum şehre gelen gelmeyen herkesin dilinde şu söz var: “Helsinki emekli şehri. Eğlence hayatı ne gezer?” Klişe olmuş tabuları yıkıp, başlıyoruz şehri dolaşmaya. 600 bin nüfuslu Helsinki, gerçekten küçük ve basit bir yapılaşmaya sahip. Yeme ve içme kültürü Avrupa’nın diğer şehirlerinde olduğu gibi İtalyan ve Uzak Doğu mutfakları üzerine kurulu. Gece hayatının en popüler kulübüyse, şehrin merkezinde bulunan ‘The Tiger’.

Haberin Devamı

The Tiger; alışveriş merkezi üzerine kurulmuş, yarı teraslı bir gece kulübü. Şehirdeki turistlerin ve Finli gençlerinin tercih ettiği, R&B ve pop müziğin yetenekli DJ’lerle sunulduğu The Tiger’a girişler ücretli. 10 euro (yaklaşık 35 TL) ödeyerek girebileceğiniz mekan kapısında klasikleşmiş “Kız arkadaşınız yoksa giriş yapamazsınız?” sözünü duyma şansınız yok. Amerikan gece hayatındaki ‘Eğlencenin çifti olmaz’ mantığı Finlandiya’da var. Mekan içerisinde tüketeceğiniz içecek fiyatlarını Türk lirası olarak düşünürseniz, The Tiger ve şehirdeki az sayıda bulunan gece kulüplerinin pahalı olduğunu söyleyebilirim. Türkiye’de The Tiger kalitesindeki (Örneğin NuTeras) bir mekanda içeceğiniz bira fiyatı 20 TL iken, The Tiger’da 15 euro (Yaklaşık 55 TL) civarında. Rock Bar konseptlerinin hakim olduğu şehirde, tüm gece kulüpleri 04.00 sularında müziklerini kapatıyorlar.

Helsinki’de eğlence kültürünün sadece cuma ve cumartesi geceleri tavan yaptığını dile getirmekte fayda var. Diğer günler şehirde bulunan kulüplerin çoğu kapalı ya da az sayıda müşteri geldiği için erken saatte kepenklerini indiriyor.

HELSİNKİ’DE DANSÖZLÜ ŞOV

Türk kültürü her Avrupa ülkesinde olduğu gibi Finlandiya’da da kendisine yer edinmiş. Helsinki’deki ‘Turkkilainen Ravintola Ani’ adlı mekan Türk yemekleri ve eğlenceleriyle, Finliler’den büyük ilgi görüyor. Her cuma restoran içerisinde özel olarak yapılan dansöz şovunu izlemek isteyen müşteriler, günler öncesinden mekan yetkililerine rezervasyon yaptırıyor.

Haberin Devamı

EĞLENCENİN BAŞKENTİ: STOCKHOLM

Sıradaki durağımız İsveç’in başkenti Stockholm. Şehrin aynı zamanda eğlencenin de başkenti olduğunu söyleyebiliriz. Turistlerin ve İsveçli gençlerin şık takım elbise ve abiye kıyafetleriyle eğlendiği en popüler mekanlar, Sturehof ve Berns. Bebek Lucca ile benzer eğlence yapısına sahip Sturehof, kendi bünyesinde aynı anda dört farklı konsept partiye ev sahipliği yapabiliyor. Yapı olarak Asmalımescit’teki Soho House’un benzeri olan Berns ise, şehirdeki elit kesimin sabahın ilk ışıklarına kadar eğlendiği mekan olarak göze çarpıyor. İsveç gece hayatının en önemli sırrı ise cebinizde kesinlikle İsveç kronu olması. Çünkü hiçbir gece kulübü euro ya da dolar kabul etmiyor.