Emrah Akçaay

Emrah Akçaay

emrah.akcaay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hızlı bir giriş yapalım bu haftaki yazımıza. Şehire yeni ayak basan yerli ve yabancı turistlere söylenen “7/24 uyumayan şehir İstanbul’a hoşgeldiniz” sözü tamamen mistik bir yalandan ibaret artık. Çünkü şehir maalesef ki şu an 7 / 24 değil, cuma ve cumartesi gecelerinden ekonomisini çeviriyor. Neden mi? Kalbimizin yerinden çıktığı terör olayları, Rus krizi, yanlış yapılan ekonomik mekan yatırımları... Birçok faktörü üst üste sıraladığınız da şehir artık 7 / 24 değil, 2 / 24 ayakta durabiliyor.
Dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul’da pazar, pazartesi ve salı geceleri sokaklarda insan görürseniz şaşkınlığa uğrayabiliyorsunuz.
Türk insanının eğlence deyince aklına gelen ilk kültür olan ‘meyhane’ olgusu bile bu aralar sezonu zorla tamamlamaya çalışıyor.
Nedir bu hava parası muhabbeti?
Amerikalılar’ın özenmediğimiz bir bu durumları kalmıştı. Yemek, kafa yapısı, sosyal aktivite derken sıra ekonomik yatırımları da taklit etmekte.
Hani şu hayran olduğumuz Amerikalı dostlarımızın, yeni yatırım yapan mekan sahiplerinden aldığı ‘key money’ yani ‘hava parası’ durumu var ya, bu bizde de uygulanıyor.
“Eh Emrah bu durumda tuhaf olan ne var ki?” diye bana sitemde bulunabileceklere küçük bir örnekle cevap vermek daha mantıklı geliyor bana. Karaköy’de bu sene 6 ile 10 metrekare arasında değişen birçok elektrik, nalbur, su tesisat dükkanı malum gece kulübü oldu. Peki bu bölgeye yatırım yapan, heyecanına kurban olan, “Sen burayı tut. Kesin acayip iş yaparsın” yalanıyla kandırılan kaç yatırımcı var biliyor musunuz?
Ben sayılarını hatırlamıyorum bile, siz düşünün. Gerçi, 40 liraya alınan ‘kalitesiz’ alkol şişelerini 700 liradan şov için açan müşterilerin yanında, bu söylediğim ‘hiciv’ cümleleri az bile kalır insanımıza.

‘DÜĞÜN SALONU’ AÇMAK MODA MI?

İSTANBUL’UN  ‘YALANLARI’

Beşiktaş’ın Vodafone Arena’ya kavuşmasına yürekten sevinenlerdenim. Lokasyon olarak, Türk futboluna, bölgedeki eğlence severlere harika bir kompleks hediye edildi.
Lüks ve kaliteli restoranların açıldığı Vodafone Arena’da en çok dikkatimi çeken, stadın içerisinde bir ‘düğün salonu’ olması. Evet yanlış duymadınız. Türkiye’nin en modern stadında bir düğün salonu var. Şaşırmayın, çünkü size ikinci bir düğün salonu yatırımından daha bahsedeceğim. Avrupa eğlence hayatında ‘gizli oda’ konsepti (Bir berber salonundan içeri girdiğinizde sizi gece kulübü karşılıyor) bu aralar moda.
Umut Evirgen’in Emirgan’daki ve Etiler’deki mekan yatırımları Türkiye’de bu yönde ses getirmişti. Ama biz bu durumu yanlış anlamış olabiliriz. Levent’teki ünlü bir Türk yemeği restoranından içeri girdiğinizde sizi 1000 kişilik bir düğün salonu karşılıyor. İşin tuhafı kimse bu yaz düğün salonuna rezervasyon yaptırmadığı için, ‘modernleşme’ yönünde mekan salsa gruplarına kiraya verildi.
Ne diyelim, modern bir yatırım daha katıldı İstanbul’umuza.