CaddeMAKARNA TARiFLERi - ANADOLU’DAN LEZZETLER

MAKARNA TARiFLERi - ANADOLU’DAN LEZZETLER

06.12.2013 - 19:20 | Son Güncellenme:

Geleneksel mutfağımızda yüzyıllardır evlerde makarna hazırlanır. Yufka, erişte, kesme, şehriye, tutmaç ve diğerleri, Anadolu’da mutfakların vazgeçilmezleri arasında... Ebru Omurcalı bugün, Bolu, Kastamonu ve Tekirdağ’dan üç tarif veriyor

MAKARNA TARiFLERi  - ANADOLU’DAN LEZZETLER

Türk mutfağının zenginliği ve lezzeti tartışılmaz. Yüzlerce yıldır farklı kültürleri bir arada tutan, göçlerle, savaşlarla nesilden nesile kültürün aktarıldığı muhteşem bir mutfağımız var.
Makarna, kuşkusuz geleneksel Anadolu Mutfağı’nın vazgeçilmez bir malzemesi. Biz yufkayı kullandığımız yüzlerce yıl öncesinden beri evlerimizde makarna hazırlıyoruz. Erişte, kesme, pesküten, kulaksız, cimcik, tutmaç bize ait Anadolu lezzetleri... Makarnaların yanı sıra şehriye türleri ya da irmik de geleneksel mutfaklarda önemli bir yer tutuyor.

Haberin Devamı

ŞEHRiYELi MENGEN PiLAVI

MALZEMELER (6 kişilik) : n 3 su bardağı arpa şehriye n 3 çorba kaşığı tereyağı n 2 adet kuru soğan n 300 gr. mantar n 2 adet domates n 250 gr. kuzu but kuşbaşı n Tuz, karabiber

Üzerine: n 1 su bardağı ceviz içi
n Yarım demet dereotu
HAZIRLANIŞI:
Etleri tencereye koyun ve suyunu çekene kadar kavurun. Küp doğran-mış kuru soğanı ekleyin ve şeffaf-laşana kadar soteleyin. Doğranmış mantarı ekleyin ve suyunu çekene kadar kavurun. Küp doğranmış domatesi ilave edin, kısık ateşte et yumuşayıncaya kadar pişirin, gere-kirse azar azar su ekleyin. Et pişince arpa şehriye ve üzerini iki parmak geçecek kadar su koyun. Suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirin. Tuzunu biberini ekleyerek karıştırın ve 10 dakika dinlendirin. Dereotu ve ceviz serperek servis yapın.
Not: Geleneksel tarifinde pilav, Bolu yöresinin kırmızı kanlıca mantarıyla hazırlanmaktadır. Farklı mantarla ve bademle de hazırlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

EKŞiLi (EĞŞiLi) PiLAV
Kastamonu

MALZEMELER (8 kişilik): n 3 su bardağı arpa şehriye n 4 çorba kaşığı tereyağı n 1 adet kuru soğan n 1 çorba kaşığı biber salçası n 300 gr. ebegümeci n 300 gr. ısırgan otu n Yarım demet semizotu n Yarım demet taze soğan n Yarım demet maydanoz n Yarım demet taze nane n Yarım demet dereotu n 2 su bardağı süzme yoğurt n 1 adet yumurta n 1 tatlı kaşığı kırmızı biber n 2 tatlı kaşığı kimyon
n Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI: Tereyağında kuru soğan ve salçayı kavurun. Şehriyeyi ilave edin 2-3 dakika soteleyin. Üzerine 5 su bardağı su koyun ve bir taşım kaynatın. Kıyılmış ebegümeci, ısırgan, taze soğan, semizotu, nane, dereotu, maydanozu ekleyin ve karıştırın. Ayrı bir kasede yumurta ve yoğurdu çırpın, yemeğin suyundan alarak ısıtın ve tekrar tencereye koyun, 15 dakika pişirin. Baharatını ekleyerek servis yapın.

TEKiRDAĞ ÇILBIRI

MALZEMELER (6 kişilik): n 1 paket ince uzun makarna n Yarım kg. kıyma n 1 çorba kaşığı tereyağı n 1 adet kuru soğan n Yarım demet taze soğan n Yarım demet maydanoz n 1 tatlı kaşığı kırmızı biber n 1 çay kaşığı karabiber n Tuz
Üzerine:?n 6 adet yumurta n 2 çorba kaşığı sirke n 4 su bardağı su n Yoğurt sos n 2 su bardağı yoğurt n 1 çorba kaşığı ezilmiş sarımsak
HAZIRLANIŞI: Makarnayı tuzlu 5 lt. suda haşlayın ve süzün. 1 çorba kaşığı tereyağında küp doğranmış kuru soğanı şeffaflaşana kadar kavurun. Kıymayı ekleyin ve suyunu çekene kadar kavurun. Doğranmış taze soğan, maydanoz ve baharatı ekleyerek harmanlayın. Sirkeli suyu kaynatın ve yumurtaları teker teker kırarak haşlayın. Makarnanın üzerine sırasıyla kıyma, sarımsaklı yoğurt ve yumurtaları koyarak servis yapın.

Haberin Devamı

BiTTi

KEŞFETYENİ
Ünlü oyuncudan Cannes çıkarması! Kıyafetiyle tam not aldı
Ünlü oyuncudan Cannes çıkarması! Kıyafetiyle tam not aldı

Cadde | 22.05.2025 - 15:17

Cannes Film Festivali'ne katılan ünlü oyuncu Tilya Damla Sönmez, yeni pozlarını paylaştı.

Yazarlar