Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı



Apple’ın ilk ve tek cep telefonu serisi iPhone’un yeni versiyonunun geçen cuma satışa çıkmasıyla, cep telefonu pazarındaki rekabet iyice kızıştı. “Akıllı telefon”lar iPhone’un ceplere girdiği 2007 haziranından önce de vardı, ancak hiçbiri şu ana dek iPhone’un yarattığı etkiyi yapamadı.
iPhone’un başarısının sırrı işletim sistemiydi. Dört yıllık çalışma sonucu geliştirilen dokunmatik ekran, telefonu kullanmayı ve internette sörfü daha kolay bir hale getirmişti. Araştırmalar, iPhone kullanıcılarının diğer telefon kullanıcılarından daha fazla internette sörf yaptığını gösteriyor; tabii telefonlarını kullanarak.

PC yerine telefon
Artık iPhone’un başarısından ve “gençlerin dörtte birinin cep telefonlarıyla arkadaşlık sitelerini ziyaret ettiği”, “İngiltere’de cep kullanıcılarının yüzde 40’ının bu aletlerle internette düzenli sörf yaptığı”, “Japonya’da insanların beşte birinin internet için artık PC yerine cep telefonu kullandığı” gibi araştırma sonuçlarından ilham alan telefon markalarının yeni dokunmatik modellerini görmeye hazırlanalım.
iPhone’un ardından geçen yıldan başlayarak “kişisel dijital asistanlar” (PDA), zaten stylus denen kalemsilerin yörüngesinden çıkarak, dokunmatik bir çehreye bürünmeye başlamıştı. Mesela LG’nin KF700’ü geleneksel klavyenin yanı sıra dokunmatik bir ekrana da sahipti.
Apple’ın bir yılda sattığı telefonu, bir haftada satan Finlandiyalı Nokia’nın ise yıl sonuna kadar dokunmatik ekranlı bir telefona hazırlandığı dedikoduları ayyuka çıktı. Bu girişimlerde, bir çok Nokia fanatiğinin “iPhone’a rakip bir telefon isteriz” şeklindeki feryadının da etkisi var.

Nokia da hazırlanıyor
HTC “Touch Diamond” ile Samsung da “i900” ile iPhone’a başarılı birer alternatif sunuyor.
Evet iPhone manşetleri işgal ederken cep telefonu sektörü de yerinde saymıyor. Nokia, telefonlarında kullandığı Symbian işletim sistemini, üçüncü parti yazılım geliştiricilere açarken, Blackberry’nin de artık yalnızca cep telefonunda e-mail anlamına gelmediğini belirtmeye gerek yok. Google’ın ise yeni cep telefonu işletim sistemi Android ile sektöre yeni bir ivme kazandıracağı da bir gerçek. Openmoko’nun piyasaya Linux tabanlı “açık kaynak” bir cep telefonu sürdüğünü de hatırlatalım. 

Chat ortamında Lancia lansmanı

‘Dokunmatik cep’ devrimi

Geçen salı Lancia’nın yeni modeli Ypsilon Sport Momo Design’ın Türkiye lansmanındaydım. Basın toplantısı nerede miydi? Bilgisayarımdaydı... Türkiye’de ilk kez bir ürün lansmanı “chat” formatında gerçekleştirildi.
Önce Lancia’dan gelen CD’deki yazılım yüklendi. Lansman saati geldiğinde,  gazeteciler seçtikleri avatarlarla (sanal karakter), fonda Ypsilon Sport Momo Design’ın fotoğraflarının yer aldığı sohbet odasındaydı. Lansmanın “chat” formatında olması, ortamı samimileştirdi, sorular bir basın toplantısında sorulması mümkün olmayan bir rahatlıkta sunuldu ve yanıtlandı.
Ypsilon Sport Momo Design’a gelince.  Momo Design’ın tasarımları, özellikle motosiklet kaskları hep ilgimi çekmiştir. Ypsilon Sport Momo Design da gerçekten tasarımıyla dikkat çekici. Tercih edeceğim modellerden biri olabilir. Zaten lansmanda da vurgulandı: Bu otomobil yaramazlara göre...
Otomobil, 105 beygir gücündeki motoruyla kategorisindeki en güçlü küçük dizel otomobil. İç tasarımında Blue&Me, Bluetooth, MP3 çalar ve USB girişi gibi teknolojilere de yer verilmiş.  Fiyatı 16,300 euro’dan başlayan Ypsilon Sport Momo Design, özel siparişle yapılıyor, bu da iki ay gibi bir bekleme süresi gerektiriyor. 

iPod için tüplü amplifikatör

Türkiye piyasasına yeni giren Roth Audio tasarımı ve doğal sesi ile müzikseverleri kendisine hayran bırakmaya hazırlanıyor. Firmanın Türkiye pazarına sunduğu The Music Cocoon’u (MC4), iPod, CD çalar, taşınabilir ses cihazı veya 3,5 mm jack soket bağlantısı yapılabilecek bir ses cihazıyla kullanılabilir.
MC4’un en önemli özelliklerinin başında yüksek kalitede doğal ses sunması, 2 pre-amplifikatör tüpünün olması, farklı ses kaynaklarını desteklemesi, ses kontrolü sağlaması, ipodu şarj edebilmesi geliyor. Bu amfinin satış fiyatı 588 sterlin...