14.08.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
axcaf021.jpg Esra Onat, 1987'de Türkiye'ye döndüÇünde, iş bulmakta zorlandıÇını saklamıyor: "O tarihlerde böyle bir mesleÇin varlıÇından bile kimsenin haberi yoktu." Bir tanıdıÇı aracılıÇıyla Doluca'da iş bulmayı başaran Onat, şarap seminerleri vermeye başlıyor. Tekel'in ilk uluslararası şarap yarışmasına jüri üyesi olarak katılmasıysa kariyerinin önemli mihenk taşlarından biri oluyor. Bugüne kadar çok sayıda isme danışmanlık yapmış Onat. Bunlardan belki de en önemlisi, bir dönem şarap kavıyla gazete manşetlerinden düşmeyen ve o şarap kavı en sonunda TMSF tarafından satışa çıkarılan Hakan Uzan... Esra Onat, Türkiye'nin ilk kadın somölye'si. Kendi deyimiyle "şarap seçiminde şarap-yemek uyumuna göre, müşteriye destek veren bir garson". Babasının Avrupa Konseyi'ndeki görevi nedeniyle 13 yaşına kadar Strasbourg'da büyüyen Onat, Florida'da otel işletmeciliÇi okurken, şarapçılık sektörüne yönelmiş. 19 yaşında bir öÇrenciyken aynı zamanda çalışmak için başvurduÇu Palm Beach'teki 5 yıldızlı Breakers Oteli'nin ödüllü şarap mahzeni, kariyerindeki en önemli dönemeçlerden biri olmuş. Otelin baş sommelier'si Micheal Weiss'in verdiÇi destek sayesinde tutkuyla baÇlı olduÇu bir mesleÇi olmuş Onat'ın. Esra Onat, Hakan Uzan'a danışmanlık yaptıÇı günleri şöyle anlatıyor: "Şarapçılıktan geçimimi saÇladıÇım dönemde, biraz da hobi olarak dekorasyon işiyle ilgilenmiştim. Hakan Uzan'ın da üç yıl süre ile dekorasyon ve mimari işlerini yaptım. Hakan Uzan için bir yat dekorasyonu gerçekleştirdiÇim dönemde, yatın ufak çaptaki mahzenini de ben oluşturdum. Talebi daha çok Fransız Chateau, Margaux, Lafitte gibi şaraplardı."Uzan'la ilgili bir de unutamayacaÇı anısı var: "Bir gün birkaç şahsi eşyasını yata getirmek üzere özel uçaÇıyla İtalya'ya gelmişti. Bir de ne göreyim, bir kasa 1954 Chateau Petrus indirdi tekneye. Dehşete düştüm ve sadece 'Delirdin mi? Bunlar çok hassas şaraplar, 1200 beygirlik teknenin sarsıntısıyla hoşafa dönerler haberin var mı?' diyebildim... "Boş ver, bu yaz çok önemli bir misafirimi aÇırlayacaÇım, öyle gerekiyor" diye cevap verdi. Önemli misafirin kim olduÇunu sonradan öÇrendim. O zamanlar daha prens olan bugünün Ürdün Kralı Abdullah ve eşi Rania... Tekneyi İtalya'dan Türkiye getirirken o Petrus'lardan bir tane açıp içmediÇime çok pişmanım!" Hobisi dekorasyon Şarap eÇitimi alma fikri, ODTÜ Gıda MühendisliÇi son sınıfta okurken aklına düşmüş Aslı Odman'ın. "Üniversitedeyken arkadaşlarla aramızda para toplar, şarap alır ve 'bakalım tatlarını ayırabiliyor muyuz' diye kör tadım yapardık. O kadar meraklıydım şaraba... Kalitesi hammaddeye baÇlı olan ama üretim sürecinin tat farkını belirlediÇi bir ürün yaratmak fikri, çok etkiliyordu beni. Bütün bunlar Kavaklıdere şaraplarına yapılan bir gezi sonrasında kafamda netleşti ve kesin kararımı verdim. Ama okul çevresi, galiba macera gözüyle baktı... Hatta 'Peynir üzerine eÇitim al, onun geleceÇi daha parlak' diyenler bile çıktı" diyor Odman o günleri anlatırken. Ama Odman, olumsuz eleştirilere kulaklarını tıkıyor ve soluÇu Fransa'da alıyor. Bordeaux'da iki senelik bir eÇitim alıyor. Şu aralar hayatının önemli dönüm noktalarından birinde Odman... Görevi gereÇi her gün defalarca şarap tatmak zorunda olan Türkiye'nin ilk ve tek önoloÇu beş aylık hamile. Aileye yeni katılacak oÇlunun yolunu gözlüyor. Peki hem hamile olup hem degüstasyon yapmak ne kadar doÇru? Aslı Hanım'ın çözümü gayet basit: Şarabı yutmayıp tükürmek! Hamile önolog şarabı tükürür Şarap tanrısı Dionysos'un destek verdiÇi bir başka Türk kadını ise Ankara Şarap Kulübü Başkanı Esin Acet. 2000 yılında sekiz şarap gönüllüsü tarafından kurulan kulüp, bugün sadece Türkiye'de deÇil dünyada da ünlü şarap merkezlerine düzenlediÇi tadım gezileriyle ünlü. Acet, aslında şarap eÇitimi almasa da sonradan şaraba gönül verenlerden. Ankara Şarap Kulübü'nün faaliyet alanını şöyle özetliyor: "Kulübün amacı, şarapseverler arasında iyi ilişkiler kurmak, toplumda şarap sevgisini ve kalitesini geliştirmek ve deÇişik yemeklerle olan uyumunu araştırmak ve keyif almak."Kulüp, gerek yurt içinde, gerek yurt dışındaki şarap merkezlerine çok sayıda geziler de düzenliyor: "Bugüne kadar Türkiye'de Kapadokya, Şarköy, Bozcaada gibi şarapçılık açısından önemli bölgelere gittik... Avrupa'daysa İspanya, Avustralya, İtalya'da Piemonte ve Toscana, Fransa'da Bordeaux ve Champaigne bölgelerine geziler düzenledi" diyor Acet. Peki Acet'in şarapla mesaisi sadece kulüp faaliyetlerinden mi ibaret? "Akşamları aile arasında veya dostlarımızla bir arada olduÇumuz zaman deÇişik ülke şaraplarını denemek hoşumuza gidiyor" diyen Acet, evinde küçük bir kavının olduÇunu, içinde ise Kavaklıdere Selection, Doluca Kav ve Öküzgözü ile Şili ve Avustralya şaraplarının yer aldıÇını, özel günler içinse Bordeaux ve California şaraplarının bulunduÇunu sözlerine ekliyor. Ankaralı şarapseverlerin başkanı