Bu yılki farklı 1 Mayıs kutlamaları kanalları da böldü. Şöyle ki...
Ulusal Kanal, İşçi Partisi’nin katıldığı Kadıköy mitingini verdi gün boyu. Baktım Ülke TV, Kayseri’deki Hak-İş mitingini yayınladı. A Haber ile TGRT ise Diyarbakır’daki Memur-Sen mitingini ekrana getirdi.
Ankara ve İstanbul’daki gazlı, plastik mermili durumları ise gün boyu Halk TV verdi.
ROMATİZMA GİBİ KATLİAMLAR
A Haber’i izlerken baştıktaki kelimeleri not almışım. Fonda bomboş Taksim Meydanı, Avni Özgürel’i dinledim, “1 Mayıs 1977 gibi, K.Maraş gibi, Sivas gibi hadiseler romatizma gibi. Rutubeti görünce tekrar nüksediyor, ağrımaya sızlamaya başlıyor” dedi...
“Ama hatırlanmalı” diyerek, ekledi:
“Aşmalı bunları. Hani karı-koca kavga eder, ‘Sen nişanda şöyle yapmıştın’ diye; ona benziyor” diyerek bir başka enteresan örnekle yorumu taçlandırdı.
HALK TV KJ’Sİ DEĞİŞİTİRİLİNCE...Ayşenur Arslan Halk TV’de ‘Medya Mahallesi’ni yapıyor. Beşiktaş’taki gazlı, plastik mermili müdahalede çıkan olayları ilk canlı yayınlayan program oldu.
KJ (ekrandaki açıklayıcı yazı) sürekli duruma göre değişiyordu. Onlardan biri, polis helikopterlerinin Beşiktaş üzerinde uçmasıyla ilgiliydi. Gün içinde bu görüntü ‘birileri’ tarafından ‘Beşiktaş’ta helikopter havadan taş atıyor’ KJ’si ile sosyal medyada yayıldı.
Görüntünün üzerine atlayan çok oldu. Sanırım günün ‘yalanı’ olarak tarihe geçti...
ÖRGÜT KELİMESİNİ SEVMİYORUZNTV’de KONDA araştırma şirketinin genel müdürü Bekir Ağırdır, günün en anlamlı konuşmalarından birini yaptı: “Tarih boyunca egemenler, hak temelli hareketleri ortadan kaldırmıştır. Örgüt kelimesi negatif anlam ifade etmiştir” dedi.
“İşe giren çocuğumuza ‘sendikaya üye ol’ demiyoruz, ‘uzak dur’ diyoruz” saptaması belki de İstabul’un büyük gözaltısının özetiydi.
SOLDAN OY ALMAK İÇİN İZİN VERİLDİ1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasına 2010’da izin verildi, peki şimdi niye kesinlikle yasak? Bir de bu soru soruluyor hep.
CNN Türk’te Kadri Gürsel durumu özetledi: “Referandumda soldan oy almak için 1 Mayıs’a izin verildi.”
Sonra? Ee, ‘sol’un işi bitti!
1977’DE SENDİKALI İŞÇİ SAYISIBir de konuya ‘sendikalı işçi’ açısından bakmak lazım. Artı Bir kanalında Bülent Uluer (Eski Dev-Genç Başkanı diye yazıldı kimliği), “1977 yılında 3 milyon işçi vardı. Bunun 1.5 milyonu sendikalıydı” dedi.
Bugün 11 milyon işçi var.
Sendikalı sayısı 1 milyon. 7 milyon çalışanın, sendikanın dışında tutulduğu bir sistemin içinde kendimizi işçi zannediyoruz!