Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tamamı Türkiye’de çekilen, dönemin en ünlü oyuncuları Charles Bronson ve Tony Curtis’in yanı sıra Fikret Hakan, Salih Güney, Kayhan Yıldızoğlu, Erol ve Suna Keskin’in oynadıkları ‘Paralı Askerler’, 43 yıl sonra ilk kez D-Smart’ta (Movie Smart) pazar akşamı ekrana geliyor. Kurtuluş Savaşı döneminde macera aramak ve para kazanmak için Türkiye’ye gelen iki Amerikalı askerin savaşta yer almalarını anlatıyor kısaca film. Peki film niye yasaklandı?

Bronson röportaj vermeyince!

Filmin başrol oyuncularından Charles Bronson, o yıllar tabii ki star. Bir gazete filmle ilgili röportaj teklifi götürmüş. Ünlü oyuncu kabul etmemiş. Gazetenin olaya kızıp filmin aleyhinde bir kampanya başlatması, filmin Türkiye aleyhine olduğu fikrini yayması ve bunu da sansür kurulunun ‘yiyip’ “Film yasaklansın” demesi sonucu, ülkemizde gösterilmemiş ‘Paralı Askerler’. Dipnot: Film, her karesi didik didik edilip ‘yetkililer’in onayı alınarak çekilmiş.

Haberin Devamı

Her açıdan ilginç

Karamizah bir film ‘Paralı Askerler’. Filmde mekânlar ‘turistik olsun, güzel olsun’ mantığıyla seçilmiş. Kahramanlar, savaş mekânlarından çok Türkiye’nin doğal güzelliklerini anlatan bölgelerde. Atlı askerler ne tesadüf, Efes Antik Kenti’nde mola verirler. Bir başka mola yeriyse Kapadokya’dır.

Atatürk son anda çıkarıldı

Final sahnesinde Atatürk iki kafadarı kabul edecektir. Ama bu sahnede kısa Atatürk rolü için ünlü bir isim değil de bir karakter oyuncusu tercih edilince ortalık karışmış. Basında bu olay kınanmış, Türk oyuncular isyan etmiş! Sorun, iki kafadarın Atatürk yerine bir Türk komutanın karşısına çıkarılmasıyla çözülmüş.

İlk görüntüleri TRT Haber’de

Filmin ilk görüntüleri, iki yıl önce TRT Haber’de Gülay Özdem’in sunduğu ‘10’dan Sonra’ programında yer aldı. Salih Güney konuk oldu. Fikret Hakan telefonla bağlandı. Bir dipnot daha: Bu filmi tesadüfen bulan sinema yazarı Ali Murat Güven’di. Kendisi de bunun hikayesini aynı programda anlattı. D-Smart’ı olanlar, pazar akşamı 20.00’deki filmi kaçırmasın.


EUROVISION’DA KOMŞU OYLARI ENGELLENSİN


Fransa’nın önde gelen dergilerinden ‘L’Express, “Her sene aynı hikaye. Komşular birbirine oy veriyor vs.” diyerek, ‘Eurovision; değişim hemen şimdi’ başlıklı bir haber yaptı. Burada dergi kendi somut önerilerini sıraladı.
Öneriler yerinde... Bakalım neler yazmışlar:
- Katılan ülkeler arasında bir referandum yapılsın ve istediği dilde şarkı söyleme maddesi değiştirilsin; ya ‘Her ülke kendi dilinde söyleyecek’ ya da ‘Bütün ülkeler İngilizce söyleyecek’ şıklarından biri seçilsin.
- Komşu veya aynı kültürel alanda bulunan, dil yakınlığı bulunan bir ülkeye oy verilmesi yasaklansın. Eski Doğu Blok’u ülkeleri, İrlanda’yla İngiltere arasındaki durum, Yunanistan’la Kıbrıs örneği gibi...
- Ulusal jüri kaldırılsın. Onun yerine profesyonellerden oluşan Avrupa ülkeleri dışından üyeler seçilsin; Hint, Güney Amerikalı, Afrikalı vs. gibi.
- İcralar canlı orkestra eşliğinde (ilk yıllarda olduğu gibi) yapılsın.
Burada benden müdahale olsun; ülkelerin şarkıların kaydettikleri stüdyo farkları, olanaklarıyla ‘haksız rekabet’ oluşmaktadır. Hani sıkıyorsa adil bir ortamda canlı canlı orkestra eşliğinde şarkını söyleyeceksin, şovunu da yapacaksın. Aynen konser gibi yani.