Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

'Fatmagül’ün Suçu Ne?' dizisinin büyük başarısından sonra Türk yapımları için İspanya piyasası vazgeçilmez oldu. ‘Telenovela’ uzmanı Nova kanalında bu iş tutunca, ülkenin önemli medya kuruluşlarından ve kanalın sahibi Atresmedia, iki Türk dizisini daha ekrana getirmeye karar vermişti. Bunlardan biri ‘Kara Para Aşk’ diğeri ‘Ezel’... (yayın tarihi belli değil) Bundan sonra, altı Türk dizisinden daha bahsediliyor İspanya’da ekrana gelecek. Peki hangileri?

Türk pazarını ayakta tutuyor

Yurt dışı Türk dizileri satışının lokomotifi yapımlar belli bir dönemin ürünü... İspanya piyasasına gireceklere bakınca, bu gerçek ortaya çıkıyor. ‘Aşk-ı Memnu’ (2008), ‘Adını Feriha Koydum’ (2011), ‘Binbir Gece’ (2006), ‘Muhteşem Yüzyıl’ (2011), Medcezir (2013), ‘Kara Sevda’ (2015)... Yeni nesil Türk dizileri arasında bu beğeniyi yakalayan, bu oranda ilgi gören sanırım yok. Onların açtığı yoldan olabildiğince pazardan pay alıyorlar.

Haberin Devamı

Şimdi, İspanya pazarındaki Güney Amerika tekelini kırma yolunda ilerliyorlar. Peki gerisi gelecek mi?

10 GÜN ARAYLA AYNI YERDE FESTİVAL!

Yaz ayları, son yıllarda ‘müzik festivali’ şeklinde geçiyor. Merkez eskiden İstanbul’du. Şimdi kıyılar... Sadece Umut Kuzey’in ‘milyonfest’inin 11 ilde, 1.5 milyon genci bir araya getirdiği yazıldı. Bir de bu ‘tekelin’ dışında olanlar var. Kimi başarılı, kimi batıyor. Tahminim, bu yıl müzik festivalleri 20’li rakamları gördü. Trakya’da Erikli tatil beldesi, festivallerin gözbebeği oldu. Düşünün aynı anda üç festivale ev sahipliği yapıyor.

ALTI TÜRK DİZİSİ İSPANYA’DA

11-14 Temmuz tarihleri arasında ‘Erikli Rock Fest’ yapıldı. Bu iş maalesef fiyaskoyla sonuçlanmış. Milyon TL’lik zarardan söz ediliyor. 19-22 Temmuz’da bu sefer ‘Trakya Fest’ yapıldı. Yetmedi, 3-5 Ağustos tarihleri arasında ‘Trakya Müzik Festivali’ yapılacak. İşte bu, tehlikeye işaret bir durum. Neredeyse ortalama bir hafta arayla aynı yerde üç festival olmaz. Bu yıl olur, seneye değil. Festivallerin çılkı çıkar diye düşünüyorum. “Ben festival yaparım başkası yapamaz” diye tekel yaratmak, “Ben de yapacağım” diye batmak, “Ötekinde sahne alan, benim festivalime çıkamaz” bakış açısıyla önümüzdeki yıllara gidebilmek, mümkün değil.