Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ayşe Kar, ‘Lal’ romanı ile pek konuşulur oldu. Hülya Avşar’a çıktı. Romanla ilgili ODA TV’de Mümtaz İdil, hani çerçeveyi çizen “Peki şimde neden bu roman?” sorusuna cevap arayan bir yazı yazdı, “Artık aşkın da, maceranın da ihanetin de intikamın da insani bir duygu olduğunu ve bunların gerektiğinde uygulanması gerektiğine karar verildi. Ayşe Kara’nın ‘Lal’ romanı bu yaklaşımın bir ürünüdür. Roman sanatı açısından değerlendirmekten çok sınıfsal bir başkaldırı ve yönlendirme açısından bakmak gerek. (...) Bu, ‘İslami kesimin’ yeni fark ettiği bir şey değil tabii ki. Bu, uzun süre baskı altında tuttukları duyguların artık açılımı.”
Bu notu neden yazdım. İşte başlıktaki sorunun karşılığı. Hülya Avşar tesettürlü yazarımıza ‘diğer tarafın’ çok merak ettiği(!) soruyu soruverdi. “Hiç bikini giydiniz mi?” Yazar birden zor durumda kaldı tabii. Denize girdiğini hatta iyi bir yüzücü olduğunu da söyledi. Ama bunun cevabı “Bu konulara girmeyeceğim”di. Ve öyle olmalıydı. Ama Avşar, Mümtaz İdil’in bu yorumunu okusaydı ‘Bikini ile romandaki anlatılanların farkını’ anlayabilirdi!



REHBERİM

AVŞAR’DAN TUHAF SORU: BİKİNİ GİYDİNİZ Mİ
YENİ TÜRK FİLMLERİ ARTIK TELEVİZYONDA
Yeni dönem Türk filmleri birbiri ardına kanallarda gösterimde. Bazıları temcit pilavı oldu bile (‘Kutsal Damacana’, ‘Maskeli Beşler’ filan). Ama bu akşam ve mesela pazar akşamı iki merak edilen film ekrana geliyor. Bu akşam Kamal D’de bol ödüllü bir film izleyici ile buluşuyor; ‘Başka Semtin Çocukları’. Aydın Bulut imzalı. Kendisi iyi iş yapan dizilerin de yönetmeni. ‘Ihlamurlar Altında’ , ‘Bu Kalp Seni Unutur mu?’ gibi. Aydın Bulut bu filminden önce Gazi Mahallesi belgeseline imza atmış bu özel mahalleyi yakından tanıyan bir isim. Film için ‘Beyazperde’ sitesi şu yorumu yapmış;
“Neticede eli yüzü düzgün bir film ‘Başka Semtin Çocukları’. Sadece beklediğimiz kadar güçlü bir sineması yok ve fazlasıyla didaktik anlatımı filmin sahiciliğini zedeliyor. Biraz daha Amerikan sineması kalıplarında olsa da ‘Kara Köpekler Havlarken’in benzer bir yükün altından çok daha başarıyla kalktığını gördüğümüz için belki dudak bükmemiz”.
Ama şüphesiz gecenin merakla beklenen filmi (KANAL D / 21.30) Bu arada pazar günü de Star’da ‘Güneşin Oğlu’ oynayacak.


HANIMIN ÇİFTLİĞİ ÖZEL! Bayram değil seyran değil bu ne özeli? 22 ve 23. bölümlerin ‘Çok özel olayları’ montajlanıp bir daha sunuluyor. Bir yorum şu; kanal ay birinciliğini garanti etti. Pahalı bir dizi. Ve yeni bölüm parası vermeye gerek yok bu hafta. Yeni bölüm haftaya!(20.15)

OKURLARDAN

KAYINBİRADER OLAYI
Serap Öztürk adlı okurum bir ayrıntıyı dile getirmiş; “CNBC-E’de bir dizi var: ‘Chuck’. Bu dizide üç haftadır kahramanın ablasının kocasına kayınbirader diyorlar...” Valla ben de karıştırırım!

‘KAPALIÇARŞI’NIN SAATİYLE OYNAMAYIN
Selva Atalan da ‘Kapalıçarşı’ dizisinin günü ve saati ile oynanmasından şikayetçi. Bu dizinin izlenmesini engellediğini söylüyor. Yani oynanınca bu ‘kaldıralım’ın başlangıcı olabiliyor. İzleyici bu tedirginliğini dile getirmiş, haklı.