Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta ATV’de canlı yayında konuşmuş. Sen de almışsın bu görüntüyü kullanmış, haberini yapmışsın. Ee, ne demeye buzlarsın ya da üzerini siyah bantla örtersin logonun? “Bizim kanala niye çıkmadı, ben de buzlarım” zihniyeti mi? Beyaz TV buzlamış mesela. CNN Türk üzerini örtmüş. Hangi kanal böyle bir yöntemi uygulamadan olduğu gibi verdi peki? Ulusal Kanal. Başka da yorum yapmıyorum.

STAR DİZİLERDEN KURTULMAK İSTİYOR
Star, çok izlenen zaman diliminde sadece diziler olmasın çabası içinde. ‘İnsanlar Alemi’yle televizyonlarımızda unutulan ‘komedi’ (en son ses getiren örnekler, ‘Komedi Dükkanı’, ‘Çok Güzel Hareketler Bunlar’ olmuştu) yeniden canlandırma uğraşında. Ekip iyi ve yer yer performans keyifli. Üzerine katarak gittiği takdirde, kalıcı olacak. Ki ben her daim bu tarz yapımların çoğalması ve ‘dizi televizyonu’ anlayışının kırılması taraftarıyım. Bu açıdan da, destekliyorum.
En son ‘Benzemez Kimse Sana’ başladı Star’da. İlk bölüm itibarıyla izlenimim şu: Yarışmacıların, jüri üyelerinin ve program kurgusunun yerli yerinde kıvamda eğlendirdiği bir program, ‘Benzemez?Kimse Sana’...

Haberin Devamı

FUTBOL ŞAMPİYONASINDA ÇEKİM İŞKENCESİ
Bizde maç naklen yayınlarındaki pozisyon tekrarlarının zamansızlığını eleştiririm. Avrupa Futbol Şampiyonası bizim maçlara bu konuda ‘10 bastı’ . Hele Rusya-Çek Cumhuriyeti maçındaki pozisyon tekrarları... Kamera sahaya döndüğünde belli ki top karşı kaleye çoktan gitmiş oluyordu. Bu hemen her tekrar görüntü sonrası yaşandı. Bilmiyorum UEFA yayınlara karışıyor mu? Hakeme, futbolcuya, kulüplere, seyirciye karışıyor; bir de bu yayınlara göz atsa ya. Bu gidişle söylüyorum, pozisyon tekrarlarının zamansızlığından goller bile kaçabilir.

BiR GAZETECi NASIL UNUTULDUĞUNU ANLATTI
Cüneyt Ülsever ‘çok izlenen haber kanallarının’ vazgeçilmeziydi bir dönem. Ulusal Kanal’da ‘5. Boyut’ ta o günleri anlattı. Bir örnek verdi; CNN Türk’te yeri geldiğinde Ahmet Hakan tarafından üç gün üst üste ağırlandığı olmuş. Ama gazeteden ‘çıkarıldıktan sonra’ ne aramış ne sormuş Hakan kendisini.

Haberin Devamı

REHBERiM
ÖDÜLLÜ YERLİ BELGESELİMİZ

‘Dev Kanatlar: Kara Akbaba’... Avrupa’nın en büyük yırtıcı kuşu ülkemizde yaşıyor. Tematik kanallarda hayvanların binbir türlü hallerini seyrediyoruz. Ama bazıları nedense farklı oluyor. Hem de bizden bir yapım olursa, hem de uluslararası yarışmalardan ödüllerle dönerse... (TRT HABER / 22.45)
İSKANDİNAV ROMANTİZMİ
‘Aşkın Formülü Yok’ Oscar’a aday bir İsveç filmi. İskandinav ülkelerinin bir başka hali vardır. Sert, soğuk, sözünü sakınmayan... Romantik komedide, aşkın metalaştırılmasına, kapitalist dünya düzenine eleştiriden geri kalmıyorlar. Hollywood’un romantik komedi formülünden sıkılan ve daha farklı bir filmle tanışmak isteyenlere önerilir. (SİNEMA TV HD / 21.00)

NOT DEFTERiMDEN
DANSÖZ HALLERİ VARDI

‘Televole’ sosyolojik bir terim halini aldı. Bir anlayışı ifade etmek için literatüre girdi. Sibel Can’ın dansözlük yaptığı görüntüler bol bol yer alırmış o zamanlar. Şimdi saklıyorlar mı onları?

Haberin Devamı

GÖZLÜKLERİ HİÇ DEĞİŞMEDİ
Can Okanar’la AHaber’de sık sık karşılaşıyoruz. Ne iyi oldu. Yuvarlak çerçeveli gözlükleriyle dikkat çekiyor. O hep öyleydi. 1998’deki bir yazımda şöyle demişim: “Can Okanar ekrana merhaba diyecek. Fındık gibi gözlükleriyle kendisinden söz ettirecek...”

LEVENT KIRCA’DAN İSABETLİ YORUM ‘TİTAN TİTANA ‘ 1998’da, bir Kenan Seranoğlu vardı. Titan saadet zinciriyle tanıdık onu. Sempatik bir şekilde milleti tufaya getirmişti. Levent Kırca da ‘Olacak O Kadar’da Kenan Bey’in parodisi yapmıştı: ‘Titan titana!’