Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

BİR ÇAĞAN IRMAK SUNUMU, ‘GÜLİZAR‘
Dizilerde dön dolaş hep aynı hikayeler konu alınıyor. Çiftlik, zenginlik, miras, asi ama varoş güzel kız, efendi asil erkek, ailenin işe yaramaz zengin oğlu ve aynı ev içinde yasak aşk... “Bari doğru dürüst anlatsalar” dediğimiz işi, ‘Gülizar’ dizisi yapmış. Farah Zeynep Abdullah, at başı gidebilir miydi? İlk bölümden başrol olarak götürebileceğini ve kadroya ayak uydurabileceğini gösterdi. Projenin bir özelliği, etkili sahneler için müzik şart değil mesajını vermesi. Gülizar’ın Ziya Bey’le olan (yani babası) sahnesinde bu durum mevcuttu. Sessiz, sadece konuşmaların ve gözlerin olduğu bir sahne. Çok etkiliydi... ‘Yeni Gelin’, ‘O Ses Türkiye’ ile ‘Fazilet Hanım ve Kızları’ arasından, yüzde 5’in eşiğine gelirse rahatlar.

Haberin Devamı

BÜYÜK PRODÜKSİYON

Sponsorlarından teknik donanıma, kadrodan mekanlara kadar benzer bir dizinin çekilmesi sanırım Türkiye’de pek mümkün değil. Yönetmesi, oynaması ve maliyeti zorludur. TRT 1’in ‘Mehmetçik Kut’ül Amare’ prodüksiyonundan bahsediyorum... Tarihi kitaplardan öğrenmekle, dizilerden öğrenmek arasındaki ayrımda izleyici ne oranda etkileniyor?

‘Mehmetçik Kut’ül Amare’yi izlerken ev ahalisinin dikkatini çeken, çekimler oldu. Bir görüntü yönetmeninin başarısı. Mesela, pazar yeri aksiyon sahnesi (Bizimkilerle Cox’un silahlı çatışması) vardı. Çevre düzeni, ayrıntıları ve kalabalığıyla sizi ekran başına oturtuyordu.
Mustafa Şevki Doğan için de mesleki imtihan olduğu kanaatindeyim.
Ben daha çok karakter ayrıntıları ve
diyaloglarıyla kişiselleştirilmiş sahnelerin yoğunluğunu beklerdim.

Senaryo genel olarak, ‘ben bu mesajları vermek istiyorum’ durumunda kalmış. Müziklerin yoğunluğu biraz daha azaltılabilir.

BİR ÇAĞAN IRMAK SUNUMU, ‘GÜLİZAR‘

19 GİŞE FİLMİNİN 15'İ BİZDE

Digiturk’ten, “Bizde gişe filmleri var, hem de çok” açıklaması geldi. ‘Deliha 2’, ‘Aile Arasında’, ‘Recep İvedik 5’, ‘Çalgı Çengi İkimiz’, ‘Yol Arkadaşım’, ‘Olanlar Oldu’, ‘Kolonya Cumhuriyeti’, ‘Tatlım Tatlım’, ‘Maide’nin Altın Günü’, ‘Ay Lav Yu Tuu’, ‘Kardeşim Benim 2’, ‘Sonsuz Aşk’, ‘Yol Ayrımı’, ‘İstanbul Kırmızısı’ ve ‘Şansımı Seveyim’ platformun listesindeki filmler.