Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ramazan’da ekranda haberlerde ve program-larda neler vardı? En çok hangi konular haber oldu? Aşağıda bir dökümü var

“DAVULCU EĞİTİMDEN GEÇTİ” HABERLERİ
Ramazan gelince davulcuların eğitimden geçtiği konusu vazgeçilmez haberlerden olur. Bu yıl “Davulcular eğitimden geçti” haberlerini göremedik.

NE YEMELİYİZ, NASIL BESLENMELİYİZ?
Standart haberlerden. Oruç ve beslenme ilişkisi bu yıl da “Ne yemeliyiz, nasıl beslenmeliyiz?” başlıklarıyla ekranda en çok rastladığımız haberlerden oldu. Bu konu, 500 küsur haber ve programda konuşuldu.

SU ORUCU NASIL BOZAR?
“Orucu ne bozar?” sorusunun sınırı yok. Bu yıl da konuyla ilgili esprili söylemler var. İzmir Müftüsü’nün “Bizim suya girip girmemiz değil, suyun bize girmesi orucu bozar” açıklaması epey konuşuldu. Kanallarda 15- 20 haberde bu konu gündeme geldi.

İMSAK VAKTİ HESABI
Bu sene yine gündemdeydi. İmsak vaktinin yanlış hesaplandığı iddiaları ve ona karşı çıkan oldu. “Yanlış” diyen Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır, “doğru” diyen Cübbeli Ahmet Hoca. Bu konuda 80’i aşkın haber yer aldı televizyon programlarında.

“HAMİLE SOKAKTA GEZMESİN” SÖZLERİ REKOR SAYIDA HABER OLDU
“Hamilelerin sokakta gezmesi”i hoş (!) bulmayan Ömer Tuğrul İnançer, bu sözleriyle 70 kez haber oldu televizyonlarda. Kanal D’nin İnançer’i bu sözlerinden sonra sahur programına çağırmasına TRT (ki bu sözleri bu kanalda söylemişti) tepki gösterdi. Haklıydı; çünkü bu sayede Ömer Tuğrul İnançer’in ‘reytingi’ yükselmiş, özel televizyon da bundan yararlanmıştı.

YILDIZI PARLAYANLAR
Çok izlenen (yereller dahil) kanallarda
26 isim, iftar ve sahur programları yaptı. Bunların içinde kuşkusuz en “popüler isim” Nihat Hatipoğlu’ydu. Ama bir isim daha öne çıktı; Serdar Tuncer. Üç kanalda program yaptı. Diyanet TV, Kanal D’de “Sahurdan Kalplere” ve Habertürk’te “Başka Şeyler”... Eh, o da bu piyasanın eskisi sayılır. Ramazan aylarının vazgeçilmez isimlerinden. Dört yıldır Ramazan ayında aranılan isimlerden.

YARDIM KAMPANYALARI OLMADI
Afrika’ya yardım, Asya’ya yardım kampanyaları yapılırdı. Bu sene yapılmadı böyle kampanyalar. Yoksa bu konuda da oldukça fazla haber yer alırdı ekranda.

PROGRAMLARDA AZALMA VAR
Bu beni şaşırttı doğrusu. İftar, sahur, yemek, sohbet, sağlık ve gezi programları bu yıl son senelerin en düşük sayısına ulaşmış. Önceki yıl, örneğin Ramazan’a özel 80’i aşkın çeşitli program yapılırken bu yıl sayı 40’lara düşmüş...
(Kaynak: Interpress Ajansı)