Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Gupse Özay ‘Deliha’ filminin tanıtım turlarında...
NTV’de ‘Gece Gündüz’e ekibi ile katıldı. ‘Yalan Dünya’ dizisinin neden bittiği üzerine de konuşuldu. Gupse gizli bir mesaj verdi:“Ekip farklı bir projede yine Gülse Birsel’in kalemi ile bir şeyler yapacak gibi geliyor bana.”
Yani ekipten yeni bir dizi sinyali.

DİZİ PAHALI MI GELDİ?

“Peki niye dizi bitti?” sorusunun da bazı ipuçlarını verdi Gupse Özay: “Reyting sistemi değişti, reklam bütçeleri düştü, bizim dizi bütçesi belki biraz yüksek geldi kanala, bunlar neden olabilir.”

Haberin Devamı

‘ULAN iSTANBUL’ TÜKENDi Mi?

Pazartesi dizilerimizden biriydi, ‘Ulan İstanbul. “Artık sarmıyor” diye ev ahalisinden yükselen bir ses var. “Sanki rollerini tamamlamışlar, bizden bu kadar diyorlar gibi” diye devam etti eleştiri...
‘Maşuka daha öne çıksın’ diye bir öneride bulunuldu. “Yaren artık abartır hale geldi” daha da sert bir eleştiriydi.
Bu gözlükle izledim bir müddet...
Mesela Yaren şarkılarını söyledi, her türlü numarasını yaptı artık kendini tekrarlıyor gibi geldi. Diğer karakterleri de ezberlemişiz ya da rollerini bir tık öteye götürecek hal yok.
Senaryo mu yönetmen mi yoksa “Biz zaten bu işi yaptık bitirdik” rahatlığı mı? Evdeki bu konuşmaların gerçeklik payı yok mu?

DİZİDE HATUN KALMADI

‘Reaksiyon’da Duygu’dan sonra (Nehir Erdoğan) Zerrin de (Deniz Sarıbaş) İbrahim tarafından öldürüldü ve diziye veda etti.
Bu tesadüf mü?
Dizinin kadın karakterleri senaryo gidişatı içinde pek yer alamıyorlar. Ajanın hayatında kadınlar da olur düşüncesi ile arada bir sos niyetine sunulan karaterler de pek açmıyor doğrusu. Dizinin erkek milleti arasındaki savaşı daha önde.
Ölümlerin nedeni bu olabilir mi?

VATANI EN ÇOK KİMLER SEVİYOR?

Yavuz, İbrahim, Fazıl, Gürkan, Oğuz... Hepsi aynı torbanın içinde. Dizi aslında bunu gösteriyor ya da ben öyle görmek istiyorum.
Gürkan istihbarat binası içinde Yavuz Aslan’ın Fazıl’ı iyi etmesine izin veriyor mesela. Sonra ne diyor:
“Bir baş sağlığı mesajı yayınlayın abartılı olmasın.”
‘Fazıl’ın da tabutu bayrağa sarılmıştır. ‘İbrahim’ ne kötü değil mi? Uyuşturucu müptelası olmuş, Rus kızlarla gönül eğlendiriyor. Çeçenistan yollarında ‘vatanı uğruna’ savaşmadı mı? Yavuz Aslan mı daha vatansever, İbrahim mi?
Dizi birilerini ‘kahraman’ birilerini ‘hain’ ilan edebilir. Kişisel hesaplaşmaların ardına sığınabilir. Bu kadarını bile gösteriyorsa senaryo, ben buradan okumaya devam edeceğim. Fikrini değiştirirse daha önce de yazdım, beni açmaz.
‘Yeşil Gladyo’ diyorlar, eh bu dizi geçen sene çekilmiş olsa, ‘Ergenekon Gladyosu’ olabilirdi mesela...
Ya da, ‘vesayetçi gladyo.’

Haberin Devamı

DOUBLE ÜMİTLİ GENÇLİK!

Yeri geliyor biz de kullanıyoruz gavurca kelimeler. Konuşma diline girmiş ya da alışkanlık yapmış, bir de bunun zorlamaları var.
O noktada ‘öykünme’ gibi bir hal oluyor. ‘O Ses Türkiye’de çarpıcı bir örnek vardı. Hadise hayranı genç kızımız Büşra, amacına ulaştı. Hadise döndü ve onu ekibine aldı. Büşra çok heyecanlı bir gece geçirdiğini söyledi.
“Çevrem kesinlikle double ümitli. Fakat ben dün geceden beri bir ümitsizlik şeyindeydim” dedi. Yani iki katı, iki misli demek istiyor genç kardeşimiz. Peki niye ‘dabıl’?
Çünkü ‘kafe’de böyle konuşuyorlar!