Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bizde yeni sezonu başlayan ‘Survivor’ yarışmasının Fransız versiyonu ‘Koh Lanta’da bir yarışmacı kalp krizi geçirerek öldü. Bundan böyle, tüm benzer yarışmaların televizyonda yayınlanmaması söz konusu. Ortaya şu tartışma çıktı: “Yarışmacılar gerçekten iyi bir sağlık testinden geçiriliyor mu?”

Yarışmacılara maratoncu testi
‘Survivor’ ve benzer yarışmalara katılanların bir maratoncuyla eşdeğerde olduğu, bu nedenle ‘çok ciddi testlerden’ geçirilmeleri gerektiği konuşuluyor. Le Nouvel Observateur gazetesinin haberinde bilgisine başvurulan kalp uzmanı şunları söylemiş: “Yarışmalara katılanların bir maratona katılandan farkı yok. Bu nedenle kalp damar sonuçlarının yanı sıra efor testinin de yapılması gerekiyor. Sorun ortaya çıkarılmadığı takdirde bu tarz ani ölümler olur.”

Yarışmacılar nasıl seçiliyor?
Aynı gazetede bir haber daha yer alıyor. Haberde, sözkonusu yarışmanın cast ajansında çalışmış birisine sorulmuş sorular ve alınan yanıtlar var. Bunlar bizim ‘Survivor’ için de geçerli.

Haberin Devamı

Yarışmalara katılanların profili nedir?

Limitleri aşmak isteyen, spora fazlasıyla düşkün. Seçmelerde adaylardan istenilen mutlaka bir sporu yapmış olmaları.

Adaylar bu yarışmanın tehlikeli bir macera olduğu konusunda uyarılıyor mu?

Bunlar, zaten programın fanları. Yarışmanın şartlarını ve zorluklarını çok iyi biliyorlar. Ve tabii ki ne yapmaları gerektiğini.

Yarışmacılar özel bir antremana tabi tutuluyor mu?

Kendileri istiyorsa kendileri çalışıyor. Yapım şirketinin özel bir organizasyonu olmuyor.

Sağlık kontrolleri sıklaştı!
‘Kohl Lanta’nın bir başka gerçeği de bu söyleşide ortaya çıkıyor. Yarışmanın eski çalışanı, adayların hangi aşamalardan geçtiğini şöyle anlatıyor Le Nouvel Obervateur’e:
“Dosyaların seçiminden sonra adaylar tek tek kendilerini anlatıyor ve bunlar filme alınıyor. İkinci aşamada bu zor şartlara dayanıklı olup olmadığını araştıran psikolojik testlere giriyorlar. Sonra adaylar bir spor merkezinde test ediliyor. Özellikle dayanıklılık ölçülüyor.”
Spor sağlığıyla ilgili testler, yarışmanın başlarında bu kadar önemli değildi. Ama giderek ‘sağlık kontrolleri’ daha kapsamlı yapılır hale gelmiş.
Bizim ‘Survivor’da bu konuda herhangi bir soru sorulduğunu zannetmiyorum. Bazı yarışmacıların ‘ünlü’ olmaları mesela, yeterli oluyor gibime geliyor.

Haberin Devamı

‘GERÇEĞİN ŞOVU’ ÖLÜMLERİ

‘Gerçeğin şovu’ yarışmalarının heyecanı kadar ölümleriyle de çok konuşuldu ve konuşulacak gibi görünüyor. ‘Survivor’larda iki ölüm oldu. 2009 yılında yarışmanın Bulgaristan çekiminde Noncho Vodenichov (53) adındaki yarışmacı kalp krizi geçirdi. Aynı yılın ağustos ayında Pakistan TV’si çekimlerin yapıldığı Tayland’a Bangkok gölünde sırtında 7 kiloluk çantayla yarışan Saad Khan boğularak öldü.

‘Şöhretim gitti’ diye intihar edenler
* ‘Eğer İstiyorsan Beni Aldat’ (M6 kanalı) yarışmasına katılan Jean-Pierre intihar etti (2010). Yarışma yayından kaldırıldı. ‘Secret Story’ yarışmasına katılan François-Xavier kendini arabanın altına attı. Şöhretinin bitmesinin yarattığı psikolojik bunalım sonucu olduğu söylendi.
* 1997’de Sinisa Saviya (34) ‘Survivor’un atası olan ‘Robinson’ yarışmasına katıldı. Elendi ve kendini trenin altına attı.
* 2005’te Carina Stephenson (17) ‘The Colony’ye katılma şansını yakaladı. Yarışmaya iki hafta kala ilaç içerek intihar etti.
* 2005 yılında Najai Turpin (23) ‘The Contender’ yarışmasının çekimi sırasında kafasına bir kurşun sıkarak intihar etti.
* 2007 yılında Ntahan CLutter ‘Paradise Hotel’ yarışmasına katıldı ve binadan kendini attı.
* 2007’de Chrely Kosewicz (35) de ‘Pirate Masters’ yarışmasından elendikten sonra intihar etti.
* 2008’de epey bir intihar örneği yaşandı bu tarz yarışmalarda. James Scott ‘Super Anne’ yarışması sırasında intihar edeceğini duyurdu ve başına bir kurşun sıktı. Ailesi dağılmış olan Scott, bunalımdaydı. Aynı yıl Tanio Saha (21) adında genç Hint kadın, ülkesinde çok sevilen, ‘Fatafati’ adlı yarışmaya katılamadığı için zehir içerek intihar etti.
Aynı yıl ‘Swap’ yarışmasına katılan Simon Foster (40), eşini, çocuklarını ve evini kaybettikten sonra yüksek dozda ilaç yutarak intihar etti.

Bizde en çaprıcı örnek Ata
‘Kaynana Semra’nın oğlu’ olarak ünlenen Ata Türk’ün ölümü bizden çarpıcı bir örnek. Bir otel odasında ölü bulundu. ‘Gelinim Olur musun?’un yıldızıydı Ata, annesi Semra Hanım’la...
‘Benimle Dans Eder misin?’in yarışmacılarından Alkan Alp’in (26) ölümü de benzer nedenlere dayanıyordu.
Son olarak ‘ Yetenek Sizsiniz’de ön elemeleri geçemeyen Denizlili yarışmacı İ. T. intihara teşebbüs etmiş, kurtarılmıştı...