Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

BU BÖLGENİN KRALI OLACAĞIZ
Biz, “AB’ye girelim diyoruz” fakat “Hayır siz Orta Doğu’da yer alıyorsunuz” diyorlar. Kim haklı bilemedim. Dijital TV sektörü üzerine çalışmalar yapan Dijital TV Research bir araştırma yapmış MENA bölgeleri üzerine... Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerine kapsayan bölge. Bu arada hemen belirteyim İsrail de burada yer alıyor. Ama aynı zamanda, Eurovision’a katılıyor mesela. Neyse, biz dönelim konuya; SVOD, yani izle-öde sistemi ile ilgili bir öngörü. 2024 yılında bu bölgenin en çok abone ve izle-öde sisteminin gelir payı Türkiye’nin olacakmış.
Altı yıl sonra bir numara
Bölgenin 2018 ile 2024 yılları arasında izle-öde sistemi gelirlerinin toplam, 2.13 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Altı yılda üç katına çıkacakmış. Türkiye, bu pazarın lideri. Bugün 373 milyon dolar olan gelirini, 2024 yılında 556 milyon dolara çıkaracak OTT TV and Video Forecast raporuna göre... İkinci büyük sıçramayı neredeyse altı yıl içinde dört katına çıkaracak olan Suudi Arabistan 402 milyon dolara çıkarak yapıyor. Malum ülke açılıp saçılıyor son zamanlarda...
Üçüncü sırada İsrail var; 2024 yılında geliri 398 milyon dolar olacak. Savaşın kan ve gözyaşının bol bol aktığı bölgelerin ülkelerinden ‘eğlenceye’ de vakit ayrılıyor. Emperyalizm böyle bir şey hem silah satar hem de eğlence. Yaşasın Netflix!
Ekranda temas yasak!
Tacikistan Devlet Televizyonu bir karar almış; “Bundan böyle ekrana gelecek olan filmlerde yer alan en ufak bir temas sahnesi olmayacak. Öpüşme (yanaktan dahil), okşama, değme, kadın ve erkeğin birlikte olacaklarını çağrıştıran sahnelerin hepsi kesilecek.” Sebep, bizim de aşina olduğumuz bir gerekçe; ‘örf ve adetler’... “1-2 saniyelik bir kesinti filmin bütünlüğünü bozmaz” diyorlarmış. Haberi Radio Free Europe yani ‘Özgür Avrupa Radyosu’ vermiş. CIA’nın komünizmle mücadele diyerek kurduğu halen yayınlarına devam eden ‘ilginç’ radyo diyelim (!). Bizde iş bu boyutta değil. Bizde sansür tabii ki var. Daha çok içkiyle sorunlarımız mevcut. Buzluyoruz bol bol... Bir de komik Türk filmlerinin ekrana gelen bol ‘biip’li halleri var. İzleyici boşluk doldurma oyunu sistemiyle filmleri izliyor. Haa bir de paralı kanallarda öyle fazla çıplaklık varsa, buzlama sistemi devreye giriyor ve çıplak görünen bölümler buzlanıyor. Tespit ettiklerim böyleydi.