Bu akşam Beyaz’ın şovunda (Kanal D / 00.30) Şebnem Bozoklu, İlker Aksum ve Ezgi Mola var. Bu üçlüyü daha önce hatta kısa bir süre önce yine televizyonda gördük. Acaba neden bu üçlü? ‘Canım Ailem’ benim geçen sene çokça yazdığım, beğenerek izlediğim bir diziydi. Ama hikayeyi geçen sene bitirdiler. Yeni sezona heyecan verici bir şey kalmadı. Bu tarz programlara katılanlar gündemde olan isimlerdir (yeni bir albüm, bir oyun, bir dizi, bir film). Mesela bir diğer konuk Funda Arar öyle. Ertem Şener de geçtiğimiz haftanın en çok konuşulan futbol spikeri (Rüştü’nün her yerini öperek!) oldu . O zaman gerçekten çok sempatik ve iyi bir üçlü karakter çizen ‘Canım Ailem’in bu yönüyle burada yer aldıklarını düşünmüyorum.
KATİP ÇELEBİ HARİTAYI NASIL ÇİZDİ?
Taha Akyol’un ‘Eğrisi Doğrusu’ (CNN Türk / 21.00) programına Medeniyetler İttifakı Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Bekir Karlıağa konuk oluyor. ‘Avrupalılar Amerika kıtasını keşfederken Osmanlılar ne yapıyordu?’, ‘Katip Çelebi Amerika haritasını nasıl çizdi?’ konu başlıkları. Bence bilgi edinilebilecek bir program. En azından dipnot olarak alıp daha genişletme ve bilgilenme açısından kılavuz olacak bir program.
İSVİÇRE VE MİNARE YASAĞI
İsviçre öyle bir referandum yaptı ki! ‘Habertürk Özel’de (20.00) Pelin Çift konuyu Doç. Dr. Durmuş Hocaoğlu, Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ve Tarihçi Erhan Afyoncu ile masaya yatırıyor. Aynı konu Mehtap TV’de ‘Tersi ve Yüzü’ programında (21.00) tartışılıyor. Sosyolog Kadir Canatan ‘Avrupa’da İslamofobi yükseliyor mu?’ sorusuna cevap arıyor. İki ayrı cepheden ve farklı bakış açılarından meraklılarına iki örnek vereyim dedim.
GÖZÜME TAKILANLAR
DİZİ ‘KAPALIÇARŞI’YI KALKINDIRMIŞ
ATV Ana Haber Bülteni’nde böyle bir haber vardı. Kapalıçarşı’da aynı adlı dizinin yayınından sonra işlerde yüzde 30 artış olmuş. Kapalıçarşı esnafı böyle söylüyor. Şimdi hani dizi, ATV Haber’de pazarlanıyor diye düşünmemek lazım. Dizilerin gerçekten böyle bir misyonu var. ‘Ezel’in Kıbrıs’ta kumar turizmini artırdıği gibi ‘Kapalıçarşı’ dizisi de bu tarihi çarşıyı cazibe merkezi haline getirmiştir, doğrudur.
LAZER IŞIĞI VE TÜRK YORUMUTwente - Fenerbahçe maçı. Twenteli bir futbolcuya Fenerbahçe taraftarlarının olduğu yerden lazer ışığı tutulmuş. Hatta adamın vücudunda dolaşırken ışık ekrana geldi. Star, maçın geniş özetini verdi. Ben de duydum ‘Bunun yapılmaması istendi’ stat anonsunda. Bizim spiker arkadaşımız hemen atladı: “Her maçta görüyoruz”.
Yani “Ne var bunda” demek istiyor. Bizim maçlarda yapıyorlar, biz de görüyoruz. Hatta kalecinin gözüne de yapıyorlar. Hayata bakışımız böyle bizim. Hani kızmadım kendi kendime aynayı çevirdim. Hepimiz yaşamın bir anında benzer şekilde davranmıyor muyuz?
‘KAHRAMANLAR’ BİZDEN DEĞİLShow TV’nin yeni dizisi ‘Kahramanlar’ kötü bir başlangıç yaptı. Bir nevi ‘Amerikan hayatı’. Bizde metropol yaşamında büyük caddelerde ambulanslar, itfaiye araçları gitmez. Haberlerde görüyoruz, dar sokağa sıkışmış itfaiye aracı yangına yetişemez. Bizde kaza sonrası yaralı, karga tulumba ambulansa bindirilir. Dizimiz ise tam tersi karaterleriyle sanki Amerikan dizisi. Türk usulü yapacaksınız. ‘Arka Sokaklar’ gibi. Ama ‘tam Amerikan’ olunca, onun alasını kiloyla yabancı dizi yayınlayan kanallarda seyretme imkanı var.
Gerçekte diyecek bir şey yok.HABERİNİZ OLSUN‘KIZLAR VADiSi’ GELiYORBerrin Şeker Civil, uzun bir süre ekrana ara verdi. Kanaltürk ile aralarında hafif bir sürtüşme vardı. Sanırım tatlıya bağlanmış ki bu kanalda değişik bir programa başlıyor. Format anladığım kadarıyla erkek talk showcularınkine benziyor. Yarın başlıyor. Konukların yanı sıra skeçler de olacak. Bunların içinde ‘Kızlar Vadisi’ Kamil ve Kamile karakteri var. Kamil, Polat oluyor. Makyöz Mehmet Yıldırım’ın bir çalışması. Bakalım Berrin Hanım nasıl Polat olacak?