Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Avrupa Birliği’nin görsel işitsel araştırmalarını yapan ‘European Audiovisual Observatory’ bir sonuç açıkladı. 2015 ile 2019 yılları arasında batıda oynayan dizilerde yer alan kadın profesyoneller oranları. Üye ülke dizilerinde görev alan kadın profesyoneller şöyle oranlarda yer alıyor.

Yönetmen (Yüzde 20 oranında), Senarist (Yüzde 35 oranında), Başrol oyuncusu (Yüzde 45 oranında) ve yapımcı (Yüzde 41 oranında). Peki bizde durum nedir, piyasaya şöyle bir sordum.

Senarist ve yönetmende iyiyiz

Yapımcı ve yönetmen cephesinden Most Production’dan Gül Oğuz’a durumu sordum. “Yapımcı olarak kadınlarda Banu Akdeniz ile Başak Abacıgil var. Bu tarafta yani yapımcı tarafında, başka nedenlerle iş hayatının zorlukları belki, çok yapımcı kadın yok. Ama giderek artacaktır. Yönetmen ve senaryo bölümünde ise bizde erkek egemenliği kırıldı diyebilirim” diyor.

Haberin Devamı

Üç dizinin ikisi kadın yönetmen

‘Masumlar Apartmanı’, uygulayıcı Yapımcısı Ayşıl Tay Balcı da ilginç bilgiler verdi. “Üç projemizin ikisinin ‘Masumlar Apartmanı’nın yönetmeni Çağrı Vila Lohustalı ve ‘Kırmızı Oda’nın Başak Soysal kadın. Bu ikisi ve ‘Camdaki Kız’ uygulayıcı yapımcıları da kadın. OGM Pictures ki çalıştığım şirket, senaristleri kadın yazarlardan oluşmuştur diyebilirim. Son iki şirketim, Kanal D ve D Production da kadın çalışan sayısı daha fazlaydı. Yine şimdiki şirketimde sanırım yüzde 45 ile 50 arasında kadın çalışan var.”

Batıyı geçtik

Özellikle yönetmen ve senarist bağlamında batılı sektörü yakalamış, hatta oran olarak geçmiş olduğumuzu söyleyebilirim.