Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘Sefirin Kızı’ tanıtımından... “Tevfik kızı Menekşe Yılmaz’ı eş olarak kabul ediyor musun?” diye
soruyor memur. Sefirin kızı Menekşe (Tülin Yazgan) ile Sancar Efeoğlu (Engin Akyürek) göz göze geliyor. Cevap: “Evet.” Sonra Harmandalı başlıyor. Sancar’ı görüyoruz oynarken... Karşısına Nare (Neslihan Atagül) çıkıyor tam o sırada... Dizi ve filmlerin bu sahneleri önemlidir. Oyuncunun yorumu, tüm konunun önüne geçebilir icabında, çok örnekleri var.

Akyürek daha önce oynadı

‘Dizilerde Harmandalı’ üzerine 2016 Şubat ayında yazmışım. ‘Kara Sevda’da Nihan (Neslihan Atagül) ile Kemal (Burak Özçivit) harmandalı oynayacaklar bu akşam yeni bölümde’ diyerek... ‘Kurtlar Vadisi’, ‘Fatmagül’ün Suçu Ne’?, ‘Şeref Meselesi’, ‘Bitmeyen Şarkı’, ‘Deli Yürek’, ‘Ezel’, ‘Dila Hanım’, ‘Köprü’ ve ‘Acı Aşk’ içinde Harmandalı geçen diziler. Akyürek daha önce oynadı, ‘Fatmagül’ün Suçu Ne?’ yapımında. Düğün sahnesi Fatmagül (Beren Saat) ile Kerem’ in... Yazımda, “Yukarıda söylediğim dizilerin o bölümlerini bir kere daha izledim. Sahne çekilmiş ve kurguda çok yakın plan çekimler tercih edilmiş. Araya, figürlerin uzak çekimleri serpiştirilmiş. Şöyle dört başı mamur oynayan yok. Anthony Quinn’in sirtakisi gibi yapanı yok!” diyerek noktayı koymuşum.

Haberin Devamı

Bu yörenin çocuğu olmak

Sümer Ezgü, ‘Son Balo Vals ve Zeybek’te Atatürk’ü canlandırmıştı. Epey konuşuldu. Ben de kendisine sordum. “Zeybek bir yerse, öz güç gösterisidir. Yere sağlam basma ve kartal gibi göklere hakim olma hali adeta... Biraz o ruha sahip, oranın çocuğu olmak gerekiyor” dedi sanatçı.

Zorba havası yaratmak

“Dizilerde dar zamanda figür olarak öğretiliyor. Daha çok ‘Zorba’daki Anthony Quinn’in dansı havasını yaratmaya çalışıyorlar. Tabii sadece hava da yeterli değil, çünkü, jimnastik hareketi gibi oluyor adımlar ve kollar.” Kendi yorumuyla ilgili olarak da; “Ben
Atatürk’ün bütün fotoğraflarını ve video’larını izlemiştim. Yürüyüşü el ve kol hareketleri, o yaştaki kilolu bir insanın dönüş, çöküş, diz vuruş ve kolları açışının nasıl olabileceğini hayal ederken, biraz da ruh halimi katarak zeybek oyununu yansıtmak istemiştim.”

Haberin Devamı

Kim iyi oynuyor?

Ezgü, Burdurlu... Yani o ruhun içinden geliyor. Peki dizilerde kimi iyi oynuyor?
“Kenan İmirzalıoğlu ve Burak Özçivit ‘e
yakışıyor. Ama detaylı çalışsalar, daha iyi olacak. Göstermeci oluyor. Yani ‘miş’ gibi” diyor sanatçı...