Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

MilliyetSınavlar; TEOG, ALES, KPSS, LYS ve YGS... Sektörde yayınevleri büyük bir rekabette. Yayınevleri; inşaat, halı, buzdolabı ya da cips markaları gibi dizilerin gözde sponsorlarından olmuş bile. ‘Bir Deniz Hikayesi’, ‘Acil Aşk Aranıyor’, ‘Güneşin Kızları’, ‘Çilek Kokusu’ benim yakalayabildiklerim. Eğitim tüccarlaştı dedikleri bu olsa gerek. LYS’ye girecek kızımız “Anne bu kitapları alalım”, üniversiteye hazırlanan oğlumuz “Kanka bak bu yayınevi iyiymiş, bizim dizinin sponsoru olan”, memur sınavına girecek işsiz “Kaçıncı sınav ya bir de dizinin başında bir yayınevi ismi görüyorum onunkileri alacağım” diyerek kitapçının yolunu tutuyorlar sanırım... İnadına eğitim, inadına özgürlük!

Haberin Devamı


İNŞAAT REKLAMLARI

Ekranda bir ‘toplumsal gerçek’ de inşaatçı ve inşaat reklamları! Kibrit kutusuna çizilen inşaatların mahallerin de büyüdük. “Bu kadar evi kim alıyor?”, “Sonu bunların kötü olacak, evler de elde patlayacak”, “Bu faizle kim ev kredisi alır?” diye feveran edilse de, başka gerçek mevcut ekranda. Geçtiğimiz yıl 22 firmanın 2 saat 3 dakika reklamı yayınlanmış. Bu yıl firma sayısı 50’ye çıkmış ve reklam süresi 4 saat 51 dakikaya fırlamış! (haziran - ağustos arası İnterpress Ajansı verileri)

BEKAR ERKEKLERE TUZAK REKLAM!

Genç adam giriş katında oturuyor. Balkonunda kahve keyfi yapacak, gazeteyi unutmuş, almak için içeri giriyor. Tam o sırada muhtemelen Maslak’taki iş yerine gidecek, apartmanın bekar hanımı kapıda beliriyor. Burnuna kahve kokusu geliyor ve bir tık ötedeki fincandan bir yudum alıyor. Porselenin üstündeki ruj lekesi de mesaj niteliğinde kalıyor. Genç adam ertesi gün işi büyütüyor, kahvenin yanına bir de pasta börek koyuyor. Sonra soteye yatıyor! Genç kadın apartman kapısından çıktığı gibi, masanın üstündeki kahveye yöneliyor! Alıştı artık... Aynı heyecanla çıkıyor ama o da ne, kahve fincanı yok. Bu sırada genç adam, elinde iki fincan kahve ve ‘düştün tufaya’ gülüşüyle balkon kapısında beliriyor.
Ev ahalisi durumu özetledi; “Giriş katında oturan bekar erkekler şimdi gidip bu markayı alır. Kokuyu duyan gelir hayali ile. Valla yaparlar.” Ya da tersi, “Giriş katındaki adam bir kahve yapsa da sabah çıkınca içsem, hem tanışırız fena mı olur?” diye düşünen kadınlar yok mudur? Reklamcı bunu da düşünmüş çünkü!

YETER ARTIK

‘Tarihin Arka Odası’ bitti. Kaldırılmadı yayından. Murat Bardakçı ile Erhan Afyoncu: “7 yıl oldu bitirmenin zamanı geldi” dediler. Sağlam bilgidir.

Milliyet