Star’ın ‘Komedi Dükkanı’nda iki haftadır ‘komedi vergisi’ esprileri vardı. “Eğlenceye vergi var, dramaya yok” dedi Tolga Çevik, “Seyirci gülme, eğlence vergisi var” diye takıldı. Merak ettim sanki bir şeyleri ima eder gibiydi Çevik. Olayı sordum.
Programın yayın koordinatörü İnanç Selet ‘eğlence vergisi’nin hikayesini anlattı:
“Beyoğlu Belediyesi’nden geldiğini söyleyen Hürriyet adındaki beyefendi, belediyenin ‘komedi vergisi’ almak için artık harekete geçtiğini söyledi ve o zamana kadar birikmiş olan meblağı da o akşam (yani geçen hafta) benden nakit istedi. Tabii o anda anlam veremedim. Daha sonra bizim, bunu bu şekilde elden veremeyeceğimizi belirttim ve Plato Film muhasebesine gitmesi gerektiğini bildirdim. Hürriyet Bey gitti, makbuzları kesip üç bölüm bedeli olan 6 bin lirayı Beyoğlu Belediyesi hesabına geçirtti, bunun yanında olayın sadece komedi vergisi olduğunu eğlence vergisi olmadığını da belirtti.”
BKM’nin kurucularından Necati Akpınar, bu verginin 1980 öncesinde alındığını, 80’li yıllarda rahmetli Adnan Kahveci’nin sanatçılarla arkadaşlıkları esnasında bu vergi durumunu gördüğünü, saçmalığını anladığını ve kaldırdığını anlatıyor. Ancak çeşitli sanat dalları için kaldırılırken yasada ‘komedi’ için kaldırılmamış. Yani öğrenmiş oluyoruz ki, ‘komedi’ye vergi var. Bundan böyle ‘komik’ olanlar dikkatli olsun!
RTÜK’ÜN CEZA BELGESELLERİ KAÇ YILLIK?
CNN Türk 2010 nisan ayından yediği bir cezanın bedeli olarak ‘RTÜK belgeselleri’nden birini oynatmak mecburiyetinde kaldı. Belgeselin adı ‘Matematiğin Aydınlık Dünyası’. Oturdum izledim. Konu itibarı ile tabii ki ilginç. Tüm yaşamın bir matematik denklemi üzerine kurulması üzerine ve ilginç tespitlerin olduğu bir belgesel. Buraya kadar güzel. Peki sorun nedir?
Görüş alınan öğretim üyelerinin masalarının üzerindeki bilgisayarlar. Bizim gazetenin aldığı ilk bilgisayarların aynısıydı. Ve onlar 90’lı yıllarda gazeteye gelmişti. Prof. Dr. Ali Alpar vardı. Alpar’ın gençlik hali. Baktım bugün Sayın Alpar 60 yaşında. Belki kendisi açısından ilginç olabilir. Ama haberi var mıydı bilemem! Tuğrul Hakioğlu hocamın da Bilkent Üniversitesi sitesinden resmini buldum. Bu belgeselde nasıl da genç. Peki bu belgesel kaç yılında çekilmiş? 1994 yılında. Ankara Televizyonu yapımı. Sanki bu belgeseller de özel seçim. Yani bize de ceza vermiş oluyor RTÜK!
KAÇIRANLAR MUTLAKA iZLESiN
DÜZENiN ÇARPICI BiR ELEŞTiRiSi
Clint Eastwood’dan üç dalda Oscar adayı olmuş, modern bir klasik: ‘Sahtekar / Changeling’ Gerçek bir olaya dayanan film, başrol oyuncusu Angelina Jolie’ye pek çok ödülün yanı sıra bir de Oscar adaylığı getirmişti.
Ben iki defa izledim. Hani defalarca izlenecek ve her izlendiğinde ayrıntılarda mutlaka bir şeyler bulunabilecek bir film. Düzeni eleştirmek çok klasik bir laftır. Bunu yaşamın içine yedirebilmek ve sonunda bu sonuca ulaşmak sinemada örnekleri az olanlardan. Bana göre böyle bir film. (SİNEMA TV / 21.00)
O, HEP HAYAL OLARAK KALACAK
Moviemax Festival’de epey geç bir saatte John Lennon belgeseli var. Sanatçının geniş kapsamlı bir hayat hikayesi. Bana göre başarılı bir John Lennon portresi. Daha önce yayınlandı. Ama hayranları için bir fırsat daha. Hatta kayıt yapıp saklamakta yarar var. (01.40)