Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Teleformat uluslararası 25 bin format verisi üzerinden uluslararası televizyon eğilimleri ve programları üzerine araştırma hizmeti veren GECA’ya (Görsel-İşitsel İletişim Çalışmaları Firması) bağlı bir servis. GECA 1993 yılında kurulmuş TV formatları üzerine araştırma ve geliştirme çalışmaları yapan Globomedia’ya bağlı bir İspanyol araştırma şirketi. Kasım ayının dünyada en çok ses getiren 32 dizisini açıkladı. Çok iş yapan dizilerin yer aldığı bir liste (Netflix vs.). Bu listeye iki Türk dizisi girdi; ‘Aziz’ ve ‘Alparslan: Büyük Selçuklu’. (Kaynak: Todonews)

Haberin Devamı

‘Destan’ı Araplar aldı

‘Destan’ dizisi MipCun 2021 fuarında ilgi gören Türk yapımlarının başında geldi. Latin pazarının en önemli televizyon fuarı. Geçtiğimiz kasım ayında yapılan fuarda diziyi (O zamanlar daha yayında değildi) Arap Noor Play dijital platformu satın aldı. Bir diğer önemli nokta Latin ülkeleri. İzleyicisi büyük çoğunluk kadınlar. ‘Hercai’ dizisi burada çok iyi iş yaptı. Ebru Şahin biliniyor ve seviliyor. ‘Destan’da güçlü bir kadını oynaması Latin izleyicisinin arayıp bulamayacağı bir durum. ‘Destan’ hem içeriği hem de, özellikle Şahin faktörüyle, iyi iş yapacak gibi görülüyor bu pazarda. Bu arada kendi adıma bir dip not vereyim, dizinin danışmanlarından biri Prof. Dr. Ahmet Taşağıl. Dizinin sigortası. Yazımda, ‘tarihçiler arasında tartışılsın’ diye yazmıştım bu ve benzer tarihi dizilerimiz. ‘Destan’ özelinde, güvenilir bir danışman kartviziti.

YAZIK OLDU

‘Dünya Hali’ final yapıyor. Fikir hoş, uygulamada sorunlar vardı. Sanırım ‘mizahta’ bir özgürlük sıkıntısı mevcuttu. Açık kanalda belki çok uzun bir zaman sonra bir tesadüf, karşılaşabileceğimiz bir örnekti ‘Dünya Hali’... İzleyici profiline baktığımızda büyük çoğunluğu, ‘dram dizisi izleyen kitle’ olan dünyada yer bulması pek mümkün değildi. Kendi içindeki sıkıntısı üstüne bir de, izleyici beğenisinin durumu eklenince, final kaçınılmazdı. Ve fakat bir öneri; bu diziyi ‘platform’larda değerlendirmek mümkün olabilir.