Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ece Erken özel televizyon tarihinin önemli bir ismi. Bu kadar çok kanal gezmesi ve her zaman gündemde kalabilmesiyle bunu gösteriyor. Tercihleri, yaşam tarzı vs ile ‘ortalama Türk genç kızının hayallerini’ ifade edebildiği için, annelerden de ‘bizim mahallenin kızı’ olarak kabul gördüğü için izlenmiştir. Son olarak Fox’ta bir nevi ‘Okan Bayülgen’in hatun hali olmak istemiş ama bunu da orta karar yapabilmiştir. Onun yeri sabah ve öğleden sonra kuşaklarıdır.
Kanaltürk’te ‘Hayat Gülerken’e başlıyor. Program arkadaşı Davut Güloğlu. Orta sınıfa yakın bir aileden gelenlerin daha iyi yaşam için çabalayanlara (marka giyinmek, Papermoon’da yemek yemek, tenis oynamak, Bodrum’da tatil yapmak vs.) örnek iki isim onlar aslında. Bu anlamda anlaşıyorlar. Konuşmaları, esprileri örtüşüyor. Ve bu geniş genç kitleye de hitap edebiliyorlar. Tutar mı? Önemli değil. Ece Erken için söylüyorum; başka bir kanalda yine başka bir program yapabilir. Önemli olan kanalda değil ekranda kalmak. Bunu da başarıyor Ece Erken.
Petek Dinçöz de yukarıdaki tanımlamanın daha yeni bir örneği. Aslında amacı ‘assolist’ olmak ve bunu kalıcı kılmak. İnişli çıkışlı oluyor. Ekranda bulunması, yapacağı albümler için bir tanıtım pazarlama niteliğinde. ‘Petek Abla’ imajını vermeyi başardı. Kanaltürk’te Ece Erken’in yapacağı işi yapıyordu. Şimdi atak halinde olan TNT kanalında ‘Arım Balım Peteğim’i yapacak. Tutar mı? Aynı şeyi Petek Dinçöz için de söyleyebilirim; “Kanal önemli değil, yeter ki ekranda kalayım” mantığında. Bunu da kendisiyle ilgili yapılan şu yorum özetliyor; “Dinçöz, kanalın imajıyla yeni albümünde yakaladığı imajın tamamen ‘birbirini’ tutmasından dolayı da çok mutlu.”

TRT’DE BİR DEVİR KAPANDI
‘Stadyum’da bir devir kapandı. Bundan böyle Erdoğan Arıkan yok. Program, TRT’nin pazarlama işini yapan Sales Hause şirketi tarafından yapılacak. Bir dış yapım. Ersin Düzen sunacak. Ben tutucu değilim. Ve bizde hastalık halini alan şu meşhur değişimin karşısında değilim. Ben sadece maç özetlerini izleyeceğim. Peki Erdoğan Arıkan ne yapacak? Maç anlatımlarının yanı sıra perşembe akşamları TRT Haber’de Tanju Çolak’la ‘Süper 1 Gol’ programını sunacak.

OTURUP BU REYTİNG SIRALAMASINI DÜZELTİN ÖNCE
Yeni bir olay değil. Ama hiç değişmiyor. Böyle olunca tekrar yazmak zaruri oluyor. Geçen salı günün izlenme oranlarına bakarsak, sıralama şöyleydi:
1- Öyle Bir Geçer Zaman Ki (KANAL D) 2- Öyle Bir Geçer Zaman Ki - Özet (KANAL D) 3- Uğur Dündar’la Star Haber (STAR) 4- Aşk ve Ceza (ATV) 5- Spor Gündemi (KANAL D) 6- M. Ali Birand Ana Haber (KANAL D) 7- Günün Olayı (STAR) 8- Sıcak Gelişme (KANAL D) 9- Esra Erol’da Evlen Benimle (ATV)...
Peki dikkatinizi çeken ne oldu? Bazı programlar aslında ‘program’ değil. Program içinde program! Ve dizi özetleri aslında önceki haftanın tekrarı. Bence televizyoncular oturup bunları düzeltsin. Yapmazlar, çünkü işlerine gelmez.
İzleyicinin bundan haberi yok. Öyle izliyor haber bültenini. Ama bilmiyor ki o haber bülteni beş parçaya ayrılmış durumda. ‘Sıcak’ olanı var, ‘özel gündem’ olanı var ‘ara sıcak’ var. Var oğlu var... ‘Spor Gündemi’ dedikleri beş cümle, iki görüntü. Bir haber programı devamı. Aslında haber bültenleri de program değil de. Neyse artık bizde haber bülteni olmaktan çıkıp ‘reality show’ olduğu için hadi sıralamada sayalım. Yani ilk dokuza girenlerin beşi ‘program niteliği’ taşımıyor (özet de dahil!).

REHBERiM
UĞUR’LAR OLSUN
‘Faili Meçhul’, ölümünün 18’inci yıldönümünde Uğur Mumcu dosyasını bir kere daha açıyor. Daha önce de yazdım, bu programda hazırlayanların bakışı vardır. En azından hep sorulan sorulara bir kere daha yanıt aramak ve bunları izleyiciye sunmak bile iyi bir fikir. Soruların yanıtları ya da yönlendirmeleri bu cinayetle ilgili bir kere daha bize sunulacak.
Mumcu’nun yarım kalan ‘Kürt Dosyası’ isimli çalışmasında hangi hassas bilgiler vardı? Mumcu öldürülmese üç gün sonra hangi devlet görevlisiyle randevusu vardı ve ondan PKK lideri Abdullah Öcalan’la ilgili hangi kozmik bilgiyi isteyecekti? “Failleri aradık ama bulamadık. Suikastın ardındaki gerçeğe ulaşamadık” diyen başsavcı kim? 100 bin silah dosyasının Mumcu suikastiyle ilişkisi var mıydı? Yanıtlar ekranda. (TRT HABER / 23.00)