Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İsim vermek zor ama ‘haber kanalları’ dediğinizde, iki farklı kanal var. ‘Merkez medya’ diyorlar galiba birilerine. Heh işte ona yakın olanlar diyelim. Yılbaşı gecesini pek bir eğlenerek geçirdiler. Haber kanalları zaten bizde sulu sepken bir formatta. Hemen hemen hepsinde bir kere müzik, futbol, basketbol canlı yayınları mevcut. Sohbetin arasında müzik tamam. Ama bu abartıya gidip de bir nevi ‘haber kanalı yaşam biçimine’ dönüşünce! Kendini izlettirmenin de bir yolu olarak görülüyor yukarıda saydıklarım. Lafı fazla uzatmayayım; sanırım siyasetle, haberle bu kadar ilgisiz olup, bu kadar çok haber kanalı bulunan bir ülke olunca yayın anlayışı da, böyle oluyor diyeyim! Bu ülkenin ‘merkez medya haber kanalları’ yılbaşı gecesi tam eller havaya. Bu anlamda NTV tavan yaptı. ‘Eyvah Düşüyorum’ yarışmasının özel bölümü yayınlandı bir kuşak şeklinde! A Haber’de İclal Aydın’la şarkılar, türküler durumu mevcuttu. CNN Türk’te tüm yıl olduğu gibi Mesut Yar, yine ekibi toplamıştı. Sky Türk, ‘pop, caz, fasıl’ üçlüsünü bir kuşak halinde sürdü yılbaşı gecesine.

KORKU FİLMİYLE YENİ YILA GİRMEK
Eh enteresan bir durum oldu bu yılın sonunda. Sanırım ilk defa bir kanal yeni yıla bir korku filmiyle girdi! Kanaltürk bol ödüllü iddialı bir korku olan ‘Mahzen’ filmini ‘TV’de İlk Defa’ sloganıyla yayınladı!

MUHALEFETİN SESİ
En sert ses Kanal 7’den yükseldi! Muhabbet Kapısı’nda özel olarak hazırlanmış bir program vardı; “İslama göre yılbaşı kutlaması olur mu?”, “Milli Piyango ve eğlence halimiz günah mı?”, “Tombala, dokuztaş günah mı?” gibi ayrıntılar üzerinde duruldu!

BUNU DA GÖRMEK LAZIM
Gelenek halini aldı. Berlin Filarmoni yeni yıl veda konseri. Ve bugün de Viyana Senfonisi’yle yeni yıl konseri... TRT HD yayınladı. Türkiye farklı bir ülke, her şeye rağmen. Valla seneye bu durumu ‘değişim’ adına değiştirirler mi, bilemem!

Haberin Devamı

STING’İN MÜZİK BEYNİ KEŞFEDİLDİ

National Geographic’te keyifli bir belgesel vardı geçen cuma; ‘Müzik Dehası’... İnsan beyniyle müziğin ilişkisi incelendi kısaca. Şarkıları milyonlarca kişi tarafından dinlenen Sting de belgeselin önemli konuğu oldu. Montreal Nöroloji Enstitüsü’nde şarkıcının beyni incelendi. Yaratıcılığının beyindeki keşfiydi. Beynin iki yanının müthiş bir uyum içinde çalıştığı görülüyordu. Genelde sağ tarafın müzisyenlerde daha çabuk geliştiği ama ilerleyen zamanda ‘yetenekleri’ daha fazla olanların sol tarafla bağının arttığı belirtilen belgeselde, Sting’de bu uyumun, en üst noktada olduğunun tespit edildiği söylendi. Bu konuşma sırasında şarkıcı ekranda, kendi beyninin görüntüsünü izliyordu. Bir diğer saptama da Sting’de ‘görsel hayal gücünün yüksek olduğu’ yönündeydi.

Hit olan şarkıların sırrı
Belgeselin bana göre en ilginç ayrıntılarından biri de ‘hit olan şarkıların’ sırrıyla ilgiliydi. Neydi bu şarkıları bu kadar kalıcı kılan, formülü var mıydı? Belgesele göre vardı. Bir şarkının ‘hit olma potansiyelinin saptanması’ mümkündü. 3 milyon şarkının taraması yapılmış ve buradan 60 matematiksel kalıp çıkarılmış. Bu 60 kalıbı gerçekleştiren şarkıların ‘hit olduğu’ saptanmış. Sting’in şarkıları bunlardan biri olarak vurgulandı. Bizim Bulutsuzluk Özlemi’nin ‘Sözlerimi Geri Alamam’ şarkısı da sanırım bu kalıba uyuyor...