Fox’un ‘Arka Sıradakiler’ dizisinde her hafta Kemal Öğretmen, öğrencilere ‘bilgilendirici’ nutuklar atıyor. Aslında onlara değil dizi vasıtasıyla ekran başındakilere de bu mesajlar yollanmış oluyor. Bu hafta denk geldiğim bölümde, öğretmenimizin anlattığı konular içinde Naziler, Yahudiler, Filistinliler değişik tarih zamanlarından bugünlere taşındı. Bu arada Einstein da anıldı. Naziler’in iktidara gelmesi sonucu ırkçılığın artmasından rahatsız olup bu ülkeden ayrılan Einstein’la ilgili hocamız, tarihe geçecek bir söz söyledi. Bir öğrenci, “Einstein bugün yaşasaydı İsrail’in, Filistin’de yaptıklarını görseydi, ne düşünürdü?” diye sordu. Kemal Öğretmen o davudi sesiyle; “Einstein bugünleri görmeden öldüğü için mutludur” dedi. “Önyargılara önyargılı olmamalı” bir diğer önemli sözüydü öğretmenin. Böyle konuşmaların geçtiği sınıflar mutlaka vardır. Ama sayısının çok olduğunu zannetmiyorum.
Bu anlamda dizinin haytalara da televizyon başında iyi geldiğini düşünüyorum. Diziyi izlerken arada ilaç niyetine bu diyalogları da yutuyorlardır umarım!
“BEN PROFESÖR DEĞİLİM”
Habertürk ‘Teke Tek’ programında Muazzez İlmiye Çığ vardı. Konuya nasıl denir, ‘sündürülen’ bir yerden girildi. Aslında iyi de oldu bir kere daha duyuruldu ki, Muazzez Hanım profesör değil. Sayın Çığ, gülerek söyledi “Ben hiçbir zaman ‘profesörüm‘ demedim”. Ama söylediklerinden ve yazdıklarından rahatsız olanlar “O zaten profesör değildi, bize de itiraf etti” demiş. Gülüp geçiyor. “Bana bir de profesör dedirtiyor diye yazmışlar. Değilim diyorum anlatamadım” diye ekledi. Sanırım bu artık son olur...
BUNA DA KIZACAKLAR
‘Teke Tek’te Muazzez İlmiye Çığ ‘Çam Ağacı’ olayının bir Türk adeti olduğunu anlattı. Burada uzun uzun anlatmak olmaz. Çığ, “Türklerde güneş çok önemli. İnançlarına göre gecelerin kısalıp gündüzlerin uzamaya başladığı 22 Aralık’ta gece gündüzle savaşıyor. Uzun bir savaştan sonra gün, geceyi yenerek zafer kazanıyor. İşte bu güneşin zaferini, yeniden doğuşu, Türkler büyük akçam ağacı altında kutluyorlar. Güneşin yeniden doğuşu, bir yeni doğum olarak algılanıyor” dedi. Ağacın altına Tanrı için hediyeler koyuyorlar, dallarına da gelecek için adaklar asıyorlarmış. Tabii ki evine ağaç alıp süsleyenlerin bunu bildiklerini zannetmiyorum. Yani şu sıralar yanıp sönen ışıklar, süslemelerin bu inançla bir alakası yok. Sulandırılmış, bugünlere gelmiş bu haliyle. Bu arada akçam sadece Orta Asya’da yetişirmiş. Yani bizim çam ağaçlarıyla da ilgisi yok.
GÜNÜN REHBERİ
Uzun zamandır yazmamıştım. Bir magazin turumuz var. Ne olup ne bitmiş merak edenlere Kanal 1’de ‘Hey Canlı’yı (21.20) önerebilirim. Üç aşağı beş yukarı konular aynı. Hülya Avşar’ın ‘entelektüel kesimi’ ayağa kaldıran sözleri filan.
HER DAİM CİNSELLİK
Dr. Mehmet Öz’ün Amerika’da pek ses getiren (Bizde sanırım dublajla bu etki yaratılamadı!) ‘Öz Show’da cinsel yaşamda bilmemiz gereken önemli noktalar anlatılacak. Bu noktalar bitmez aslında. Bir de doktorumuzdan dinleyelim, bakalım nelermiş? (STAR / 07.00)
LÜLEBURGAZSPOR EFSANESİ
Futbol programı ‘Güzel Oyun’da (24 / 20.20) Lüleburgazspor’u hatırlatıyor. 1978 - 80 Türkiye Kupası’nda İstanbul’un iki dev takımını safdışı bırakmış ve olay olmuş. O günler bir kere daha anlatılıyor.