Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Kanal D, arka arkaya ev ahalisinin oturup izlediği filmleri yayınladı; ‘Medusa Darbesi’ ve ‘Suçlu’... Bu
filmler defalarca oynadı ve biliniyor.
İzlerken aklıma, “CIA demek böyle yapıyormuş” geldi. CIA, yapmak istedilerini Hollywood’un üzerinden anlatır derler.
İyi CIA kötü CIA...

EKRANDA CIA FİLMLERİ VARDI
‘Medusa Darbesi’, ‘İyi CIA, kötü CIA’ya
karşı’ filmi olarak yorumlanıyor’ mesela...
‘CIA ile Silikon Vadisi arasında gizli bir anlaşma olduğu mu ima ediliyor?’ da bir başka soru... Bütün dünyayı her daim izleyebilir olma hali, filmde vardı. ‘Suçlu’da İspanyol anarşist, Hollandalı bilgisayar korsanı, dünyayı yok etmeye çalışıyor. Ev ahalisi, “Yoksa CIA, kendi işleri için böyle tipleri mi kullanıyor?” diye sordu. “CIA’nın cerrahları var demek ki,
ölen ajanların beyinlerindeki bilgileri başkalarına naklediyorlar ve sırlar çözülüyor” da bir başka ev ahalisi görüşüydü.
CIA, sinema bürosu kurdu
The Guardian gazetesinde, 2008 yılında çıkan ‘Reddedemeyecekleri Hediye’ başlıklı bir makale belki de yukarıdakilerin özeti... CIA’nın üstü açık olarak ‘eğlence sektörüne’ girdiğini açıkladığı tarih, yazıya göre 1996... Bir büro kurduğunu açıklamış. İstihbarat örgütünün sinemayla olan bağının çarpıcı köşe başlarından biri Orwell’ın ‘Hayvan Çiftliği’ kitabıyla ilgili. Haklarını satın almış ve
1954 yılında çekilen filmi finanse etmiş.
Çarpıcı filmlerde CIA
CBS yapımı ‘The Agency’ (2001) eski bir CIA ajanı tarafından yazıldı. Mesela bu şirketin dizi için CIA’dan her türlü yardımı aldığı yazılıyor. ‘Kızıl Ekim’ yapımı Tom Clancy romanından sinemaya uyarlandı. Clancy, çalışmasıyla ilgili CIA merkezinde ağırlandı. ‘En Büyük Korku’ (2002) projesiyle ilgili Ben Affect’e ‘yardım’ edildiği de yazıda yer alıyor.
Ajan oyuncu olursa...
Bir de CIA ajanları arasında oyuncu yeteneği olanlar da bulunuyor. Gazetedeki yazıda Milton Beardon adı geçiyor. ‘Kirli Sırlar’ ve ‘Charlie Wilson’nun Savaşı’nda oynamış.
‘Çaylak’ filmi, CIA danışmanı
Guardian gazetesindeki yazıda ilginç bir konu var. Meşhur ‘Çaylak’ (2003) filminin çekimi sırasında,––– bir CIA ajanı danışmanlık yapmış. Bir yerde ‘Aman CIA’nın istemediği şeyler olmasın’ titizliği... Ajan yalanlamış ama aktaran kişi arkasında durmuş. Boşuna “Hollywood filmlerini izle, CIA’yı tanı” dememişler!