IRAK IŞİD’E GÜLÜYOR
Iraklı senarist: “Irak’ı paralize eden bu korkuyu yensin diye diziyi yaptık...” böyle diyor (International Business Time). Irak Devlet Televizyonu (Iraqi TV)
30 bölüm olan diziyi yayınlıyor, ‘Hurafe Devleti’...
Hayali bir şehir IŞİD tarafından ele geçiriliyor. ‘İslami kuralları’ uygulamaya başlıyor. Dizi bu
‘uygulamaları’ mizahi bir dille anlatıyor. Dizide mesela IŞİD lideri Bağdadi evin salonunda elinde bir kılıç tutan cüceyle strateji hazırlıyor.
Şehrin manavı, erkek ve kadın isimleri (Arapça) taşıyan sebze ve meyveleri birbirinden ayırıyor. Yine şehrin sarhoşu artık bir IŞİD militanı, içki içenlerin peşinde. Fakat kendisi gizliden gizliye içmeye devam ediyor.
Musul işgal edilince yazıldı
Dizinin senaryosu geçen yaz, Musul işgali sonrası kaleme alınmaya başlanmış.
IŞİD’in ‘kafa kesme’ operasyonlarından çekinen dizinin oyuncuları, isimlerini saklıyorlarmış. Dizi bu arada Irak’ta büyük ilgi görüyormuş...
Ruslar kendi haline...
‘Rusya’da Güzel Bir Gün’ isimli komedi programı. Rus TNT kanalında yayınlanıyor ve ülkede en çok izlenen programlardan biri. İzleyiciye ülkenin sorunlarını daha iyi anlatabilmek için ‘mizah’ı seçmişler.
Her pazar saat 21.00’de ekranda. Ülkenin en popüler ekiplerinden olan ‘Mizah ve Neşe Çemberi’nden ayrılan bir grup tiyatro oyuncusunun skeç şovu.
Sorunları çözmüyoruz olsun
Rus Dergisi ‘Argoumenty I Fakty’ mutsuzluklara, talihsizliklere hep berebar ‘gülmeyi’ öneriyor. Sloganları böyle...
“Rusya zengin bir ülke... Petrolü var, doğal gazı var ama sorunları da çok. Biz şovumuzda hiçbirini çözmüyoruz. Güldürmekle yetiniyoruz” diyerek böyle özetlemiş ne yapmak istediklerini.
Not: Bu yazı Courier International’de yer almış, söz konusu dergiden Fransızca’ya çevrilen makaleden özetlenmiştir.)
Bizdeki ‘Güldür Güldür’
‘Güldür Güldür’... Biz en çok bu programa gülüyoruz. ‘Sosyal dertlerimize gülmek’ diye bir slogan yok. Gülüyoruz işte. Yeri geliyor ben de gülüyorum. Tuza buza karışmıyorlar.
İstemiyorlar mı? Mutlaka istiyorlardır. Buzlamanın olağan hale geldiği bir ekranda ‘tuzlama’ olur mu? Bizim ekranda gülme halimiz farklı. ‘Güldür Güldür’e gülüyoruz bir de internetteki ‘görüntülere.’ Böyle iki farklı mecra var şu son 10 yıldır...