Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dün yazmıştım, “Orman yangınları üzerine uzmanlar nerede?” diye... CNN Türk’te ‘Mercek Altında’ programında bundan önceki yangınlarda da göz ardı edilen bir konu konuşuldu. Milas’ta daha önceki yangın sonrası dikilen çamlar yine yanıyordu. “Ağaçlandırma nasıl olmalı?” sorusuna Prof. Tuncay Neyişçi net cevap veriyordu: “Kurutucu rüzgarlarla çıkan yangınlardır. Buralarda bir veya üç sıralı selvilerle bu rüzgar yönlerine dik ağaçlandırma çalışmaları yapılmalı.” Ayrıca, böyle bir çalışma daha önce yapılsaydı, bugün 30 yaşında olacağını ve bu fidanların bu büyük yangına neden olan kurutucu rüzgarları engellenmesinde etkili olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Uçak konusunda THK eski başkanı Erdoğan Karakuş, eski yöneticiler Bayram Duman, Kürşat Atılgan KRT ve Halk TV’deydi. Aslında bu isimler, yeni başkan ya da bakanın olduğu geniş bir toplantıyla ekranda olsaydı... Çünkü görüşler farklı. Ormanlar yanıyor, gerçek bu.

ABSÜRT OLABİLME ÇABASI

‘Dünya Hali’nin fragmanından sonra, “İlginç bir dizi olacak” diye yazmıştım. ‘Ünlü olmayan oyuncular’ kadrosu olması önemli. ‘Oyunculuk önemli şöhret değil’ mesajı hoşuma gitti. ‘Absürt’ olaylar silsilesi kendini gösteriyor ve bu ‘yenilikçi girişim’ adına övgüyü hak ediyor. Fakat ev ahalisi bir süre sonra, “Çok sıkıyor” dedi. Lastik gibi uzayan haller var.

Tarzın en büyük sıkıntısı uzunluk. Bizde diziler 60 dakikadan az olamıyor. Bu işin hakkı en fazla 45 dakika. Yer yer çok iyi ayrıntılar yakalanıyor, yer yer bayma durumu oluyor. Bu tarz örneklerin çoğalması açısından desteklenmeli. Bir de absürt komedi ne kadar ucu açık olursa o kadar etkili olur. ‘Esprileri muhafaza etmek’ ne kadar esnetilirse, o kadar kendini bulur. Sanırım sıkıntılardan biri de bu...