Lig TV’nin görüntüleri sadece ve sadece TRT’de. Kim haklı, kim haksız bilemem. Bildiğim, görüntü olmayınca çok özel günlerde futbol programlarının hayali pozisyon konuşmaları. Bu senenin en çarpıcı örneğini geçen hafta Fenerbahçe-Bursaspor maçında yaşadık. Meireles’in attığı gol üzerine çeşitlemeler.
Portekiz’de siyasi kuklalar ülkenin yaşadığı ağır ekonomik krizi eleştiriyor.
EKRANIN MUHALİF KUKLALARI
Onlara ‘siyasi kuklalar’ da deniyor. Ama onlarla sınırlı değiller. Dünyanın tüm ‘ünlü şahsiyetleri’ o hikayelerde yerlerini alırlar. En meşhurları, İngiliz ITV kanalında 1984-1996 yayınlanan ‘Spitting Image’dir. İngiliz kabinesi, Kraliçe, ailesi ve dünyadaki spor magazin vs. ünlülerinin resmi geçidi olmuştur. DVD’leri mevcuttur. Tabii Fransızların halen Canal Plus kanalında yer alan ‘Haberin Kuklaları’ (Guignols de l’Info). Son olarak Portekiz’de 1992-2010 arasında değişik kanallarda (En son devlet kanalı RTP’de) yer alan siyasi kuklalar, üç yıl aradan sonra tekrar ekrana döndü; SIC Noticia kanalında. Malum Portekiz hayli zor günler geçiriyor. Bu dönemde kuklaların geri dönmesi ‘manidar’ bulunuyor. ‘Sert muhalefet’ yapacakları söyleniyor.
Bizde nasıl?
Bu anlamda bir program yok. Çok izlenen özel kanallar ya da haber kanallarında böyle bir projenin şu dönemde olma şansı hiç yok. Bir ‘Baba Haber Bülteni’ var. Grafi 2000 projesi inatla ayakta duruyor. Durumu idare etmeye çalışıyor ‘mizahi eleştirileri’nde. Bir de ‘Kuklagiller’ var TRT Haber’de. Proje, senaryo Ömer Pekin’e kukla tasarımları Serkan Öztürk ve Savaş Bayındır’a ait. Seslendirmeleri yapanların içinde de bizzat yer alıyorlar. TRT’nin sınırları içinde ne kadar eleştiri yapılabilirse o dozda gidiyorlar. Kendi yarattıkları karakterler var. ‘Siyasete’ dikine giren kuklalarımız henüz yok!
Sözün bittiği yer; Kadir Pastutmaz’ı kaybettik. Yakın olunca hem de çok yakın bir başka acıyor yürek.