Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

O zamanlar laf ederdik, “Balonlu bayram eğlenceleri yapılıyor” diye. Onu özledim. Bir çabanın eseriydi onlar! Şimdi 2013 yılında bayramda ne var? Yıl içinde verdikleri gişe yapmış yerli-yabancı filmleri bir daha göstermek. İndir raftan, koy makinaya oynat gitsin. Bir de dizilerin tekrar bölümleri. Şöyle bir dolaştım bizim yerel kanallarda ne var diye. Züccaciye dükkanından bozma stüdyolar da olsa bir emek sarfedildiğini gördüm. Mahalli sanatçılar çıkmış, şarkılı - türkülü özel program yapıyor. “Tespih tanesi gibi diziliyorlar” diye eleştirmeme kızdım. Olsun varsın, çıksınlar tespih tanesi gibi... İş baktım NTV’ye kalmış. Ama ne zaman açsam karşımda Erol Evgin vardı.

Haberin Devamı

MİLOR AŞÇIYI HAŞLADI: “GÜL SUYU OLMADAN GÜLLAÇ OLMAZ

ESKİDEN BAYRAM EKRANI OLURDU

Vedat Milor’u, bayramda güllaç yapan bir ustayla birlikte izledim. Malzemeleri sıralamış ustamız. Milor, “Ben gülsuyu göremiyorum burada” diyor. Usta, “Müşteri isterse koyuyoruz” diyor. “İşte o gül kokusu güllaç” diye ekliyor Milor. Usta, “Gül suyumuz var ama isteğe bağlı” diyor. Sonra usta işe koyuluyor. Ama bir kere bu gül olayından Vedat Bey huylanmış durumda. Bu sefer tatlının üstüne konulan kivilerden rahatsız oluyor. “Nar tamam, çilek tamam, o zamanlar kivi yoktu. Ben geleneklere saygılıyım. Kividen almayacağım da sende eldiven var, biraz fıstık koyar mısın?” diyerek tadıyor. Usta işinden olacak, bakıyor durum vahim, “Bir tane de gülsuyuyla yapalım” diyor. Bu sefer malzemeleri de Vedat Milor seçiyor; kivi out.. Bir kaşık alıyor ve “Benim bildiğim bu, güllü olanı güllaç!” diyor.

Gül suyunu kim istemiyor?
Sonra biraz stres yüklü gül suyu muhabbeti başlıyor, ustayla Milor arasında. Şöyle ki:
Usta: “Müşteri istemedi, biz de gül suyu koymadık.”
Milor: “İstemiyor mu, yoksa o seçenek sunulmuyor mu?”
Usta: “İsterse biz koyuyoruz.”
Milor: “Ama isterse koymayacaksın. İstemezse tam tersine; koyacaksın, istemezse koymayacaksın.”
Usta: “İstek gelirse gül suyu olsun diye biz koyuyoruz.”
Milor: “Güllaç istenince, güllaçta gül suyu olduğu varsayılıyor. Ama adam derse ki ‘gül suyu olmasın’ koyma. Boşver, koy gülsuyu. Kokusu, yağı gül...”
Usta: “Bizim müşteri istemedi ki gül suyu.”

ARŞİVİ EN ZENGİN KANAL HANGİSİ?
Magic Box, Star 1 adıyla Mayıs 1990’da test yayınına,
4 Ağustos’ta normal yayına başladı. Yani 23 yıl geçmiş aradan. Bu 23 yılın arşivini en iyi hangi kanal tutmuş? Kanal D. 1993 yılında yayına başlayan kanalın, o tarihten bu yana yayınları dijital ortama aktarılmış. Tam 6 bin kaset. 20 yıllık bir arşiv. Ağırlıklı olarak haberler. Aralara eğlence, “Söz Fato’da” gibi programlar serpiştirilmiş. Bu çalışmayı rahmetli Mehmet Ali Birand yaptırmış.

BİR ZAMANLAR HABERLER
CNN Türk’te yaklaşık bir aydır dikkatimi çeken bir program var: “Bir Zamanlar Haberler’. Mete Sohtaoğlu hazırlıyor. Rock çevresinde “Beton Mete” olarak tanınır. “Beton” rock ve heavy metalin vazgeçilmez adresi olmuştur radyoda. 1997 - 2007 yılları yani en baba dönemler. Şimdi CNN Türk’te bu hoş programı yapıyor. Geçmişten bugüne haberler ve söylenenler. Kimler ne “yalanlar” söylemiş, bugüne gönderme yapması
açısından izlenesi bir program.