Bizim program ve dizilerimiz ‘günün anlam ve önemine uyalım’ düsturuyla hareket eder. “Bizim içeriğimiz nedir, ne değildir” diye bakmaz, bodoslama girer konuya icabında. Evlilik programıyla çocukların ilişkisi ne olabilir? Evlendirip çoluk çocuk sahibi olmanın dışında nasıl bir ilişkisi kurulabilir? Adayların çocuk sahibi olmalarıdır belki akla gelebilecek ikinci şık.
Ama öyle değil, TNT’nin ‘İzdivaç’ programı cin gibi davranıp 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle çocuklardan oluşan bir orkestrayı, konuk etti. Adı da ‘23 Nisan Özel İzdivaç Orkestrası’... Esprili bir ad bulmuşlar, bu kesin. Bir ‘sizi leylek’ getirdi hikayesi eksikti. Çocukların oynayacağı böyle bir mizansen, programın ruhuna da uygun olurdu.
19 Mayıs’ta da bir atraksiyon olabilir
Şimdi önümüzde 19 Mayıs var. Ama cumartesi gününe denk geliyor. Olsun, cuma günü bir hoşluk yapabilir ‘İzdivaç’ programı, ‘Genç İzdivaççılar’ diye bir ekip kurabilir. Hani ‘Genç Siviller’ gibi.
Bu arada diğer evlendirme programlarına baktım. Hiç öyle çoluk çocuk takılmamışlar. Ablalar, abiler kafalarına göre ‘eş’ aramaya devam ediyordu. Doğrusu da bu. Çocuk bu işlere karıştırılmaz. Onlar çocuk kanallarını izler, anneler babalar da evlilik programlarını. Bu böyle bir ayrımdır. RTÜK, o işaretleri boşuna keşfetmemiştir.
TV’DE BİTKİCİ HOCANIN MİT ENDİŞESİ!
Dr. Ömer Coşkun ‘ver çoşkuyu bitkilere’ hocasıdır. Çok spekülasyon yapılır. RTÜK onun ‘tedavi’ yöntemini yasakladı mı yasaklamadı mı, bilinmiyor. Malum, Kurul şifalı bitki setlerine yönelik bir dizi operasyon yapıyor kanallarda. Ama hocamız gayet neşeli bir şekilde ürünlerinin tanıtımına devam ettiğine göre, bir sorun yok anlaşılan.
Uydudan yayın yapan bir yerel televizyonda gördüm (birçok yerel televizyonda pazarlama programları devam ediyor). O aslında bir şovmen, pazarlama uzmanı, iyi bir hatip... Biri gelmiş yanına; ‘Size Şenol Bey’den selam getirdim” demiş. Şenol Bey, Ömer Coşkun’un 18 yıl önce çalıştığı sağlık ocağından tanıdığıymış. “İstihbaratçı sandım. Bu çocuk MİT’ten mi diye düşündüm” diye tedirginliğini anlattı. Eskiden ‘geçmişimizden gelen selamlara’ böyle mi bakardık?
BİR ÜLKE DAHA ANALOG YAYINI BİTİRDİ
18 Nisan tarihi İngiltere’de bir milat... İngilizler analog yayınları bitirdi. Tam 75 yıl sonra yeni bir sayfa açılıyor. Analog yayın yapan televizyonlar da artık yok. Peki bizde durum nedir? Frekans ihalesinin 3 Mart 2013’e kadar yapılması gerekiyor. Analog yayınlardan dijitale geçiş (yani tüm yayınların) daha zaman alacak. Yani bu ihale yapılacak sonra, eldeki analog yayın yapan televizyonların tümünün değişmesi gerekecek ya da tüketiciler yeni bir cihaz alacak. Yani bir 6-7 yıl geçecek gibi görünüyor. Ama kesin 2023’e yetişir!
REHBERiM
BU FİLMDEN BİR SİNEMACI ÇIKTI
‘Le Dernier Combat’, Luc Besson’un ilk sinema filmi. Tek özelliği bu değil, bu filmle sinema dünyası yeni ve unutulmaz bir sinemacı kazandı. Siyah beyaz çekilen film, bilimkurgu türünün sıra dışı örneklerinden biri olmayı da başarıyor. Bir küçük not; yönetmen aslında bir de kendi oyuncusunu keşfediyor bu filmle Jean Reno. (SİNEMA TV / 21.00)
REPLİKAS’TAN ANADOLU POP GÜNLERİ
‘Biz Burada Yok İken’ Replikas’ın albümü. Anadolu pop günlerinin grup şarkılarından oluşan bir albüm. Yorumda ve çalışta eskiye saygı hissediliyor. Bu önemli. Grubun hayranlarına duyurulur. Bu albümü dinlememiş olanlara da bir yol göstermesi açısıdan program tavsiye edilir. Programımız ‘Bu Ülke’. (TRT TÜRK / 19.35)