Hep merak ederiz Batı’nın bizi ne kadar izlediğini. Bu konuda tatmin edici bir çalışmayı Fransız Görsel İşitsel İletişim Enstitüsü INA yapmış. Onun bir yan kuruluşu ‘Inatheque’ Fransa’daki belli başlı altı kanalın haber bültenlerini incelemiş. Haber bültenlerinde başka ülkelere ne kadar yer verildiğinin haritasını çıkarmış. Birleşmiş Milletler üyesi 197 ülkenin 151’i hakkında en az bir kere bültenlerde haber yapılmış. Bu 151 ülke arasında Türkiye 16’ncı sırada.
208 HABER YAPMIŞLAR
Fransa’daki 6 televizyon kanalının (TF1, France 2, France 3, Canal Plus, Arte ve M6) haber bültenlerinde Türkiye ile ilgili geçtiğimiz yıl yapılan haber sayısı 208. Dünya sıralamasında 16’ncı görünüyoruz.
ORTADOĞU’DA İKİNCİYİZ
Komşu ülkelere baktığımızda Suriye’den sonra (Bu arada Suriye dünya sıralamasında ABD’den sonra en çok haber yapılan ikinci ülke belirteyim!) bu bölgede en çok ilgi duyulan ikinci ülkeyiz. İran’la ilgili 118, Irak’la ilgili 54 haber yapılmış. Komşularımız Yunanistan’la ilgili 145 haber yapılmış. Bulgaristan’la ilgili hiç haber yok!
2014’TE NELER OLUR?
Haber sayısı daha da artar. Seçimlerin yılı, artı iç ve dış politikadaki acayip hareketlilik Türkiye’yi haber bültenlerinde daha üst sıralara çıkarır diye düşünüyorum. Haydi hayırlısı!
FEZLEKE EKRANA NASIL YANSIDI?
Çarşamba günü TBMM, dört eski bakan hakkında yolsuzluk iddialarıyla hazırlanan fezlekeleri görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Saat 16.00 civarında kanallara bir göz attım.
TRT Haber, ‘Menemenli Çömlekçiler’ belgeselindeydi.
24 TV, A Haber, TV Net, TGRT, Ülke TV altyazılarda bahsetti. Üstte, AKP’nin reklam filmi dönüyordu (Başbakanın İstiklal Marşı’ndan bir bölümü okuduğu).
360, şöyle bir canlı bağlanıp bıraktı.
CNN Türk, NTV, Habertürk, Bugün TV, Samanyolu Haber, Sokak TV, 7/24, Artı Bir kanalları yayındaydı.
Halk TV, “Kesintisiz yayınlayacağız” duyurusu yaptı.
Ulusal Kanal da ürün pazarlama yayınındaydı.
Fezlekenin ekran hali böyleydi...
AVM’NİN BELGESELİ
‘Bedesten’den AVM’ye TRT’nin yeni belgeseli... 600 yıllık alışveriş serüveni.
Bakkallar, manavlar, dükkanlar bir kenara; haydi gidelim AVM’ye...
30 yılda hızla dükkanlara veda eden bir toplum olduk, ‘her mahalleye bir AVM’ haline geldik. Değişen tüketim alışkanlıklarından öte, daha dükkanı görmeden AVM’ye koşturur olduk.
Sokak gezmeleri yerini dikey binalarda kat kat çıkarak gezmeye bıraktı.
“Nedir bu AVM hastalığı?” mı diyecek belgesel; yoksa bir değişim, bir kültür hali gibi çok sosyal bir mesaj mı verecek?
Bir de “AVM yapacağız” diyen zihniyetin durumunu bizlere sunacak mı?
Belgeseli bu açıdan önemli buluyorum. Yapım, 24 Mart Pazartesi saat 19.00’da TRT Belgesel kanalında ekrana gelecek.
SURİYELİLER DİZİLERDE
Suriye’deki iç savaş sonrası sınırdan girenlerin sayısı bilinmiyor. Suriyeli mültecilerin (sanırım birer vatandaş olma yolunda ilerliyorlar) Türkiye’nin bir parçası olduğu gerçek. Böyle olunca dizilerde yer alma hakkını da kazanıyorlar.
Kanal 7’de ‘Hayat Dediğin’ adlı dizide önceki gün Suriyeli mülteciler vardı.
Süleyman, mahallenin en namuslu adamı. Mahalleye gelen mülteci aileye, yardım parasını veriyor. Süleyman’ın karısı Hacer ise kötü bir kadın; o paraları çalıp evin mobilyalarını değiştiriyor. Eskileri de bu göçmen aileye veriyor; kızına ve kocasına yalan söylüyor.
Bu arada Suriyeliler’in oturduğu evin camı kırık. Yaptır, öyle insanları yerleştir. Olmaz, iyice acındırmak gerekiyor. Dizilerimizin tadı tuzu böyle...