Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Engin Günaydın yani Galip Derviş, Adrina Monk olabilmiş mi? Bu soruyu bir kenara bırakıp, kendi başına Galip Derviş’i ele alalım. Hiç karıştırmayalım Monk’u. Peki durum nasıl? Son dönem ekranda güldüğüm tek dizi. Böyle bir ‘uyarlama’ yapılacaksa orijinal karakterin üstesinden gelebilecek en doğru isim, Engin Günaydın.
Bu yüzden sanırım “İyi mi?” sorusu karşısında,
büyük çoğunluk başını “Evet” anlamında sallıyor.
Orijinalini hiç izlememiş olanlar için böyle bir karakter, kendi başına Galip Derviş olarak komik mi? “Hayır” diyenler azınlıkta sanırım. İlk bölüm ‘şirketten olsun’ hesabı, galiba uzun tutulmuş. Bu dizinin hakkı 45 dakika; reklam da girerse, hadi 60 dakika.

‘GALİP DERVİŞ’ OLMUŞ GİBİ

Haberin Devamı

Galip Derviş’i götürecek, onu rahatlatacak ya da yer almadığı sahnelerde sıkıntı yaratmayacak bir kadro oluşturabilmiş mi yapımcı? Başkomiser İzzet Merdan (Orhan Güner), Hülya Uçar (Algı Eke) ve annesi Pervin Uçar (Deniz Türkali) olmuş. Komiser Ahmet Tekin’i oynayan Ersin Korkut’sa hâlâ ‘Çok Güzel Hareketler’de kalmış. Çerçeveyi öyle çizmiş. İlerleyen bölümlerde neler katar diziye, onu ekip bilir.
Peki bu üçlü yeter mi? Bence diğer rollerin de devreye girmesi şart. İlk bölümde bu olmadı.
Bir de şu müzik işi. Yabancı format izin vermiyor formatının her tarafını müzikle doldurmaya. Bizim yerli malı diziler öyle mi? Tercih meselesi. “Bizim tarzımız böyle” diyorlar öyle yapıyorlar. Benim de hoşuma gitmiyor. Az ve öz, tadımlık olsun istiyorum müzik dizilerde.

‘UMUTSUZ EV KADINLARI’ İÇİN EN UMUT VERİCİ KANAL
Kanal D, bu dizinin hakkını veremedi. Tek söyleyeceğim bu. Fox’ta saatini ve gününü buldu. Kanal D’de oynadılar durdular saati ve günüyle. “Bekleneni veremedi” diye tam vazgeçmişlerdi, gitmeden önce son bölüm yayınlandılar ‘reyting’ iyi geldi. Ama yapacak bir şey yoktu. İsabet olmuş. Böyle bir ekip bir daha zor gelir. Yani Fox olmasaydı yazık olacaktı ‘Umutsuz Ev Kadınları’na.

13+ İŞARETLİ BELGESEL HANGİSİ?

Bu işareti belgeselde görmek pek alışık olduğumuz bir uygulama değil. Yani “13 yaş ve altı çocukların seyretmesi uygun değildir” demek isteniyor. NTV’de yayınlanan ‘ABD’nin Gizli Tarihi’ böyle bir işaret eşliğinde verildi.
Peki ‘ABD’nin Gizli Tarihi’, 13 yaş altı grubu ilgilendirir mi? Zannetmiyorum. Ama bizde çocukların, gece yarısına kadar oturup, dizi, yarışma, futbol programı izlediği biliniyor. Belki o sırada evin reisi ne var ne yok diye kanalları dolaşırken NTV’ye rastgelir ve çocuk ‘ABD’nin Gizli Tarihi’yle karşı karşıya kalır diye o işareti
koyduklarını zannediyorum.
13+’lık öyle belgeseller yayınlanıyor ki... Adını
vermeyeyim kanalın. Hani o aslanların, timsahların
bufalo sürülerini iyi ettikleri belgeseller! Başka konu
yok o belgesellerde, silme katliam! Belgesellerde
her türlü 13+’ya karşıyım belirteyim.