Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Uluslararası Antalya Film Festivali kapanış töreni A Haber’de yayınlandı. Nadir Sarıbacak ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülünü aldı ve kısa bir konuşma yaptı. Farklı dilden, dinden ve mezhepten çok güzel arkadaşlarım var” dedi. “Bizi sadece muhabbet kurtaracak, bir duble rakı ya da bir demli çay eşliğinde” diye konuşmasına devam etti.

O sırada A Haber Antalya’daki festivalin bir türlü susmak bilmeyen müziğini gazlayıp görüntüyü sahneden aldı. Konuşma devam ediyordu. Biz ekranda Cam Piramit’i izliyorduk. Geç kalmışlardı sansüre... Mesajın önemli bölümü (rakı dahil) yayınlanmıştı!

Haberin Devamı

Ödül sayısı artınca

Geceyi Oktay Kaynarca sundu. “Ödüllerden bir kısmı önceki gece sahiplerini buldu. Artan ödül kategorileri bu yılla birlikte ödül gecesi sayısını ikiye çıkardı” demez mi?

Bilmem Oscar ödül töreni kaç gün sürüyor? Ya da Cannes’da durum nedir?

Yoksa bu Antalya’ya özgü bir durum mu? 40 gün 40 gece sürmesinde fayda var. Gelen davetlileri boş geçirmesinler, her birine bir portakal, faydalı olur!

OSMANLI DA OSMANLI

Osmanlıspor, Kasımpaşa’ya yenildi. Takım, hakem Fırat Aydınus’tan şikâyetçiydi. Beyaz TV’de ‘Beyaz Futbol’ özel olarak hazırlanmıştı bu maç için. ‘Yine Fırat Aydınus’ manşeti ve altta bütün vurmalı enstrümanların çaldığı müzikle açılış yapıldı.

Kanalın futbol programlarında görüntüye rastlanmaz ama bu maça özel görüntü almışlar pozisyonlar için. Sinan Engin yorum yaptı ve özetledi: “Osmanlı, bizim bünyemizin takımıdır. Hakkı yeniyorsa, buradan savunuruz.” Ertem Şener de “Osmanlı isminden rahatsız olanlar varsa... Ben Osmanlıyı seviyorum. Osmanlıspor’u seviyorum” diyerek noktayı koydu.

Tersi olsaydı haber olurdu!

‘ADA SAHİLLERİ’ VE VİZYON

TRT Haber’de ‘Gelenekten Geleceğe’ nadir hoş müzik sohbetlerinden birine sahne oldu. Celaleddin Çelik’in sunduğu programın konuğu Savaş Şafak Barkçin...

Ekranda bazı isimler vardır konuşunca dinlemeye doyulmaz, o tarz biri. Osmanlı topraklarında yaşayan halkların müzik etkileşimini yanı sıra Batı’nın Türkler’den nasıl etkilendiğinden bahsetti. Mozart ve Beethoven örnekleri verildi. ‘Ada Sahillerinde Bekliyorum’un Arapçası ve Rumcası çalındı.

Haberin Devamı

Necmi Rıza Ahıskan tercüme etmiş, okumuş. ‘Çanakkale Türküsü’nün Arnavutça ve Rumca örnekleri verildi. Böyle işleri seviyorum. Sayın Barkçin buradan asıl meseleye geldi. “Bir zamanlar müzik sınırlarımız ne kadar genişti. Bugün de pekala yakalanmış olan vizyon tekrar yakalanabilirdi. İnsanın kendine ait olmaktan mutlu olabileceği bir vizyon kurmalıyız. Bu müzikte olur siyasette olur, ekonomide olur” dedi. Müziğin evrensel bir vizyonu var. Ülkelerin kendi müziklerinden evrensele yolculukları sürüyor.

Devir değişti hocam. Yine, yeniden o topraklar biraz zor!