Kanal 7’de Necmettin Nursaçan hocamızın sohbetleri ağırlıklı olarak “temas” üzerine oluyor. Kendisine gelen üç sorudan biri mutlaka “Yaparsak günah mı?” başlığını taşıyor. Bir yerde toplumun “günah çerçevesi”yle o çerçeveye nelerin önerildiğini anlamak açısından ilginç bir program. Yani “Bizim milleti anlamak istiyorsan, izlemelisin” sıralamasına girer bu program.
Pazartesi günü, stüdyoda programa katılan bir kadın seyirci şöyle bir soru sordu: “Damat, kayınvalidesi genç olursa elini öper mi?” Yanlış hatırlamıyorsam galiba bu konu, soruyu soran kadının bulunduğu bir ortamda konuşulmuş. Merak etmişler, kendisine “Hocaya bir sor bakalım, ne diyecek?” demişler...
Yaşlıysa sorun yok ama genç olursa...
Necmettin Nursaçan hocamız bu “toplumsal temas” durumlarını biliyor. Sorunun da nereye gittiğini, neden böyle bir soru sorulduğunu gayet iyi anladı. Onun için lafı eveleyip gevelemeden konuya girdi: Kayınvalide yaşlıysa sorun
yok, genç olursa damadın “niyetine” bağlı...
“Gencecik kayınvalideler var” dedi hocamız. “Damat, genç kayınvalidenin elini öperken şehvet hissine kapılmamalı, gönlüne hakim olmalı” dedi. “Şahsa göre değişir” diyerek genç kayınvalidelerin iyisi mi ellerinin öpülmemesinin daha hayırlı olacağını altını çizdi.
“İmam nikahı numarasını yemem”
“Nişanlımdan ayrıldım nişan takımızı nasıl paylaşalım” hocamıza gelen bir başka soruydu. Necmettin Nursaçan, bu konuda da net konuştu. Nişan olayının gençlerin daha rahat hareket etmeleri için bir “vesile” olduğunu ima etti. Oradan imam nikahına geçti, gençlerin “rahat hareket etme” için kullandıklarını söyledi. Tedbiri baştan koydu: “Önce resmi nikah olacak, sonra imam nikahı.” Yani yemezler demek istedi!
TRT ÇOCUK KANALI REYTİNG LİSTESİNE GİRİNCE
TRT Çocuk, TNS’de ölçümlere girdi. Girer mi, girmez mi o ayrı tartışma. Listeyi delen başka işler olduğu için sıralamada çocuk kanalı da icabında büyüklerle beraber sıralamaya girer. “Boyunun ölçüsünü” de verir.
Sen bir dizinin hem yenisi, hem de tekrarını o listeye sokuyorsan, haber bültenini programda sayıp listeye sokuyorsan çocuk kanalı da ortaya karışık listeye girer... Büfeci mantığındaki “reyting listesi”nin son numarası da bu.
Bir de “Çocuklar ne kadar televizyon izliyor?” sorusu var. Bunu test etmek açısından da bir örnek teşkil etmiş oldu bu sıralama. En sadık seyirci çocuklardır gerçeği yadsınamaz. TNS, 11 Kasım verilerinde 21 TRT Çocuk programı ilk 100 arasında yer alıyor.
Disney Channel:
Memnuniyet verici
Dijital platformların en çok izlenen çocuk kanallarından biri olduğuna inandığım Disney Channel (tecrübeyle sabit) bu durumu olumlu buluyor. Disney Company Türkiye Müdürü Sinan Ceylan’a sordum. “Sektörü böyle bir noktaya getiren ve daha da iyileştiren tüm oyunculara teşekkür etmek gerekir. Çocuk televizyonculuğu yalnızca rakamlarla ölçülmenin çok ötesinde değeler barındırıyor. Ancak başarının bir işareti olması açısından önemli” diyor.
Disney Channel Türkiye’deki erişiminin 2012 yılından bu 1.5 milyondan başlayarak bugün yaklaşık 12 milyon haneye ulaştığını söylüyor Ceylan.
Bu rakam bile çocuk kanallarının “reyting” gerçeğini ortaya koyması açısından önemli.