Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Çok izlenen kanalların haber bültenlerinde sunum önemli. Haberin spikeri kadar o haberi yapan muhabirin de rolü unutulmamalı. Özel televizyonlarda şöyle bir gezinti yaptım. Bazı gözlemlerim;

Muhabiri önde olmayan

Hemen belirteyim biraz ters köşe oldum. Özel televizyonların genel olarak muhabir kadrosunun haberin önüne geçmemek adına sönük kaldığını gördüm. Bu onların değil tabii ki kanalların tercihi.

ATV Ana Haber’de muhabirler araya girip görüntüleri bağlayan cümleler kuruyor. “Haberin önüne geçmeyecek muhabir, bizim tarzımız bu” diyebilirler.

Haberin Devamı

Star TV’nin de durumu aynı diyebilirim. Kanal D, haberlerde “Önce haber” diyor. Muhabir o haberin önünde değil. Unutmayalım, Kanal D haberlerin bir de Mehmet Ali Birand dönemi vardı. Yıldız muhabir devriydi. Bültenin Ankara ayağında Hande Fırat var dikkat çeken...

Show TV neden farklı?

Kanalın bülteni bir nevi yazılı basın ‘3. sayfa’ haberleri gibi... Show TV’de geçtiğimiz pazar gelinlik haberi vardı. Muhabir gelinliği giymiş. “Kadınlar motosiklet ekibi kurmuş, haberi yapan muhabir arkadaşımız, motosikletin üstünde” diye yazmışım geçtiğimiz 26 Nisan’da. Arada bu tarz ‘gösteriler’ oluyor. Mesela Salvo Kohen vardı Show TV’de. Abartılı oluyor da zaman zaman. Ama bir yaratıcılığı, haberi izlettirme yeteneği vardı.

Yıldız muhabirler

FOX TV en çok izlenen haber bülteni. Fatih Portakal kadar haberlerin sunumunda muhabirlerin de payı var. Ankara’da Tülay Ünal Öçten var. Bağlandığında mutlaka ‘manşet haber’ verir. Özellikle sokağın sesi haberlerinde bazen abartılı mizansenler olsa da sunum seyircinin ilgisini çekiyor. Her muhabir ‘kendi çapında’ bir senaryo üretiyor haberin konusu çerçevesinde... Gülşah İnce Birsen, Türkiye’de milyonerler beş yılda yüzde 102 arttı, haberini bitirirken “Ah çeneme bir şey oldu Kazım” (Kameraman Kazım Gökçe) diyor. Zenginin malı züğürdün çenesi hesabı... O an düşünülmüş ve haberin içine katılmış bir espri. Her akşam “Bakalım bugün nasıl bir haber yapacak?” diye beklenen bir Nazlı Yerebasmaz var.

Haber mi şov mu?

Haberin Devamı

İnce bir çizgi. Yineliyorum “Biz bu tarz haber yapmak istemiyoruz, bu haberi sulandırıyor” diyeceklerdir. Tercihlerinde öncelik haberdedir. Ama unutmayalım ekranda muhabir o kadar da ‘pasif’ olmamalıdır. Ses tonu, giyimi, fiziksel görüntüsü önemlidir (boy pos anlamında değil, sempatik olmak vs.) Bir başka yazıda haber kanallarında dikkatimi çeken muhabirleri yazacağım. Bu arada haber kanallarından ‘atladın bak bizim böyle muhabirlerimiz var’ diyenlere kapı açıktır.

TRT Zafer Kiraz ile

Bu arada belirteyim TRT ana haberler Zafer Kiraz’la daha sempatik bir hal aldı. Kanalın ‘taraflı’ halini bir nebze azaltmayı başardı.