Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ali Eyüboğlu yazdı köşesinde. O altını da çizdi; “Ben Hakan’ı severim, yani ‘gıcık’ olsun diye yazmıyorum” demeye getirdi. Ve ekledi: “AKP’den milletvekili aday adayı olduğunu açıkladığı an, kamu yayıncılığı yapan TRT’deki yorumculuk işinden ayrılması gerekir.” Hani ben yazsam “Taraflı, zaten Hakan’ı sevmez” diyecekler. Ali yazdığı için bu açıdan rahatım.
Evet doğru, ben ‘Stadyum’un ikilisine ısınamadım. Son ‘Stadyum’ programında baktım; Hakan Şükür’ün lig bitene kadar gündeminde ayrılığın oldmadığını anladım. “Lig daha da heyecanlı oluyor” gibi yorumlar yaptı. Şimdiden önümüzdeki haftalarda hem üst, hem de alt sıralardaki rekabetin kendisi için heyecan verici olduğunu söyledi. Ufukta bir ayrılık yok anlayacağınız.
Peki TRT ne yapıyor? Kurum, “Canım şunun şurasında kaç maç kaldı” havasında.
Hakan Şükür ya ayrılmalı ya da neden ayrılmadığını açıklamalı. Ayrıca TRT bu konuda bir açıklama yapmalı.

SABA TÜMER KIRMIZISI!

Filli Boya renklerini ‘ünlülerin’ renkleriyle ilintilendirerek tanıtıyor. Mor ve Ötesi grubu mesela. Doğru bir seçim. Ama bazı örnekler “Ne alaka?” derdirtiyor. Mesela, ‘Saba Tümer’in kırmızısı’. Evet gerekçeli metin, reklamda var. Var da ben Saba Tümer’le kırmızıyı bir türlü bağdaştıramadım. Şöyle diyeyim; Türkiye Komünist Partisi olsa anlardım! O bile kızıl! Kırmızılı hayalimde bir Saba Tümer; olmuyor, olamıyor...

RTÜK, REKLAMLARI NE YAPACAK?

1 Nisan itibarıyle ekranda bir ‘reklam karmaşası’ yaşanıyor. Eski yasa döneminde yayıncılar RTÜK’ün -20 dakikadan önce reklama girilmemesi, program içinde 6 dakika, program arasında 8 dakika reklam kuşağı yayınlanması gibi - reklam kurallarından çok yakınıyordu. Yeni yasada yüzde 20’lik reklam limiti korundu, ama bu 12 dakikalık reklam süresinin dağılımı konusunda herhangi bir kural getirilmedi.
Geçen cumadan beri de yayıncıların bu durumu nasıl kullandıklarına hep birlikte tanıklık ediyoruz. İkincil düzenlemeler denilen yönetmelikler hazırlanacak.
İki hafta önce yayın kuruluşlarının temsilcilerinin de katılımıyla bu yönetmeliğin reklamlarla ilgili düzenlemelerinin görüşüldüğü bir toplantı yapıldı RTÜK’te. Bazı yayıncılar eskiden olduğu gibi 12 dakikalık reklam süresinin dağılımıyla ilgili RTÜK’ün kural getirmesini istemiş, bazıları buna karşı çıkımış.
Yaşanan kargaşadan sonra RTÜK hem izleyici, hem yayıncı, hem de reklamcıları, yeni yönetmeliklerle orta noktada kavuşturmaya çalışacak. Bakalım bu, nasıl olacak?

REHBERiM

SMOKİN VE FRAK GİYMEK

Resepsiyonların televizyon görüntülerinde rastlıyoruz. Kimi taşıyor, kimi üstüne sonradan konmuş gibi duruyor. Yaşamının içinde hiç bir şekilde yer almayanların üzerlerinde sakil durduğu bir giysi; smokin ve frak. Takım elbise gibi değil. Peki nedir?
Bloomberg HT’de Gülin Yıldırımkaya, ‘Gündem’ programında Atatürk’ün terzisinin dördüncü kuşak torunu, smokin ve frak tasarımcısı Levon Kordonciyan’ı ağırlıyor. Salon giyim kültürünün tüm detayları; smokin, frak, jaketatay, bonjour ve redingot...
Hangi davette nasıl giyinmeliyiz? Smokinler nasıl hazırlanıyor? Müşterilerinin boyunu 4 cm. uzun göstermeyi nasıl başarıyor? Atatürk’ün zamanın ötesine giden şıklığı ve giyim tarzında, elbiselerinin tasarımını kim yapıyordu? Hangi Amerikan başkanı ve Hollywood starları onun smokinlerini giyiyor? Bu yılın damat modası nasıl? Düğününde smokin giymek isteyen damatlar nelere dikkat etmeli? Erkek abiye modasında son trendler... Erkekler kusurlarını nasıl kapatır? Kilolu erkekler nasıl giyinmeli?
Gülin Yıldırımkaya soruyor, smokin ve frak tasarımcısı Levon Kordonciyan cevaplıyor. (19.00)

OKURDAN

TV VE RADYOLARDA KPSS KONUSUNDA BİLGİLENDİREN PROGRAMLAR YAPILSIN

Son zamanlarda bu konuda yoğun talep var. Gelen mailler genel olarak şunu söylüyor;
“KPSS yerleşimlerinde adayların bilinçsizliği ve bilgisizliği yüzünden bazı kadrolar boşa gidiyor. KPSS tercihleri teknik bir konudur. Bununla ilgili resmi işlemleri yürüten en yetkili merci Devlet Personel Başkanlığı’dır. Devlet Personel Başkanlığı yetkililerinin katılımıyla tercih döneminde televizyon ve programları yapılmasını istiyoruz. Şüphesiz böyle bir programı yüzbinlerce aday izleyecektir.”
Sonu ‘S’ ile biten seçme ve yerleştirmelerin karizması yerlerde artık. ‘Hile var’ düşüncesini yıkmak artık çok zor. KPSS için de durum aynı galiba. Bu öneri bilmem bir nebze azaltır mı önyargıları!