Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kanal 7’de ‘Gol Kralı’ filminin bazı sahneleri yine buzluydu. İnönü’deki maç görüntüleri içinde yer alan reklam panolarının tümü buzlandı. Tabii onları buzlamak için, görüntüler de feda edildi! RTÜK korkusuyla bu uygulama abartılıyor. “Aman RTÜK bizi buzlamadan, en iyisi biz kendimizi buzlayalım” yaklaşımı. Gizli reklam cezası almamak niyetine... Ama reklamın gizli olanının bazı şartları var; İstanbul’da her tarafı reklam panolarıyla dolu bir cadde... Çekim yapılıyor. Tamamı buzlanacak mı? Anlık durumlarla RTÜK’ün “Vay bu gizli reklam” diye ceza vermesi mümkün değil. Gizli reklam teşhisi nasıl oluyor? Bir sahnedeki marka veya ürünün, sahnenin doğal akışına uygun olmayacak şekilde, gereğinden uzun süre ekranda kalması, üzerine ‘zum’ yapılması ya da o ürün ve markadan söz edilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

KANAL 7 DİKKAT ET; CEZA GELEBİLİR!

Bu arada kulağıma geldi, RTÜK’e Kanal 7’de yer alan bir yayınla ilgili şikayetler geliyormuş. Sağlık Bakanlığı’nın yasakladığı bir bal markasının sürekli reklamı yapılıyormuş! Buradan bir hatırlatma yapayım dedim! Epey dikkat çekiyormuş bu şikayetler!

DİLARA GÖNDER HANGİ KANALDA?

NTV Spor’un ekran yüzü Dilara Gönder kendi kararıyla kanaldan ayrıldı. Sordum durumu NTV’ye. Dilara Gönder sadece NTV Spor’dan ayrılmış. Kendisi hâlâ Doğuş Yayın Grubu bünyesindeymiş. Grup içindeki başka kanallarda görev yapacak. Hani ona uyan ne olabilir? NTV ya da Star’da...

NOT DEFTERİMDEN

MEHMET ALİ BİRAND ANISINA
Not Defterim’in Mehmet Ali Birand’la ilgili satırlarını çıkardım. 1990’lı yıllardan bu yana... Okurken hatırladıklarım oldu. Gülümsedim.
15.06.1994 tarihli yazımda; “Pazar akşamı yayınlanan bir program. Geç bir yazı ama olsun, bu sütundaki sorumluluğumuz gereği yazılmalı demişim ‘12 Mart Belgeseli’” için... Aynı yazıda bir serzeniş var; “32. Gün bu yılın belki de en ilginç söyleşisini yaptı. Mehmet Ali Birand-Ağca görüşmesi bu kadar kısa olmamalıydı.” Yazıda toplam sürenin 45 dakika olduğunu belirtip neden kısa verildiğine işaret etmişim...

DARBE ÜZERİNE
Konu başlıkları bugün yaşadıklarımızın konu başlıkları. Mehmet Ali Birand’ın sunduğu ‘Çapraz Ateş’ 1994’te Show TV’de yayınlanıyor. 28.02.1994 tarihli yazımda “Atatürk düşmanlarına itibar isteyen önerge sahibi DYP milletvekili Abdülmelik Fırat’la buna karşı çıkan Uluç Gürkan (CHP) tartışacaklar. Diğer konuk SHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın. ‘Darbe mi Geliyor?’ konuşulacak.”

KÜFÜRLERİN HAVADA UÇUŞTUĞU TARİHİ TARTIŞMA!
15.06.1997 tarihli yazım ‘bir daha bir araya gelmeleri mümkün olmayan’ iki ismin tartışması üzerine; Ertuğrul Kürkçü ve Doğu Perinçek. ‘32. Gün’deki tartışma bir yerde ‘geçmiş bir dönemin’ hesaplaşması gibiydi!

HÜLYA AVŞAR’IN ‘EŞEK’ DEDİĞİ ÖĞRENCİLER
1998’de ‘32. Gün’ yeni bir format geliştirmişti. Üniversitelerde yapılıyordu program. Hayli ilginç diyaloglar ve konu başlıkları çıkıyordu bu tartışmalarda. 02.07.1998 tarihli yazımda onlardan birine değinmişim; Mimar Sinan Üniversitesi’ne Hülya Avşar’ı getirmek istemiş ekip. Öğrenciler karşı çıkmış. Hülya Avşar da Kanal 6’da yayınlanan ‘Top Secret’ programında; “Okumakla her şey bitmiyor, eşeklik mutlaka baki kalıyor ve onların arasında da var bunlardan” diyerek o zamanın en büyük tartışmalarından birinin fitilini ateşlemişti. MSÜ öğrencilerinden Yakup Hakan Sekmen tarafından mahkemeye verilen Avşar, hakaret ettiği gerekçesiyle 1.000 TL tazminat ödemeye mahkum edilmişti. Temyiz istemiyle Yargıtay’a başvurmuş, ceza 650 TL’ye indirilmişti.

RTÜK BAŞKANINA KÜRTÇE ŞARKI DİNLETTİ
2003’te hala ‘sorun’ Kürtçe şarkı söylemek... 11.12.2003 tarihli yazımda yer almış bir bilgi; Birand, Türkçe altyazılı Kürtçe klip çeken Ferhat Tunç’la zamanın RTÜK Başkanı Fatih Karaca’yı bir araya getirmiş. “Birden yayına o klip girdi. Karaca şaşırdı” diye not düşmüşüm. O tarihlerde Kürtçe bir şarkı ve RTÜK Başkanı ‘mecburen’ dinliyor! Şimdi sayın Karaca bu duruma gülüyordur mesela!
Program başlıkları yaptığı belgesellerle ‘tarihe not düşebilme’ kalıcılığını gösterdi Mehmet Ali Birand. Bilmem bundan böyle bir başka ‘32. Gün’ olur mu? Ya da ‘32. Gün’ün tarihe not düşen tartışmalarının bir DVD’si çıkar mı?