Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Boğaziçi Üniversitesi’nde ‘Doha Tartışmaları’ yapıldı. BBC’de ‘Hard Talk’ (Sıkı tartışma diye çevrilebilir) programlarıyla tanınıyor, İngiliz gazeteci Tim Sebastian. BBC World’de 2005 yılından bu yana yaptığı tartışmanın adı ‘Doha Tartışmaları’. Ayrıntıya girmeyeceğim burada. Tim Sebastian CNN Türk’te ‘360 Derece’ programına konuk oldu Şirin Payzın’a. Orada söyledikleri bu ülke televizyonunda neden ‘Hard Talk’ olamayacağını anlatıyordu aslında.
Payzın bir soru sordu; “Bizim coğrafyada insanlar soru sormaktan korkuyor” dedi. Tim Sebastian cevapladı: “Bu hakkınız ama sizin. Ama cezaevine giderler diye korkuyorlar. Eğer soru sordukları için cezaevine gönderilirlerse evet korkarlar tabii...” Sebastian konuşmanın başında ‘neden başarılı olduğunu’ anlatırken şu başlıkları not almışım; “Konuğa ateş edecek yeterli cephanemiz var”, “Röportaj yaptığımız pek çok kişi, aslında mahkemelerde yargılanması gerekenler”, “Biz itiraf beklemiyoruz, kamuoyundan gelen eleştirilere kulak vermesini istiyoruz siyasilerin”, “Yanıt almak konusunda ısrarlıyız, mesele sadece soru sormak değil. Bunu farklı şekillerde sorup yanıt alana kadar soruyu sormak...”
Bir de işte bu tarafları var bizde eksik olan. Aslında eksik değil. Bir örnek vereceğim, alın bu adresteki görüntüyü izleyin; analiztv.aktifhaber.com/news.... Başbakan’ın CNN Türk’te 8 Haziran 2011 tarihinde gazetecilerle yaptığı söyleşiden bir an. CNN Türk Haber Koordinatörü Yavuz Oğhan’ın sorduğu bir sorunun ardından yaşananları izleyin ve neden bu ülkede ‘hard talk’ yapılamaz anlayın. Söz konusu programla ilgili bir gün sonra atılan “Başbakan CNN Türk’te, CNN Türk’ü vurdu” başlığı dikkatimi çekti. Kim neyi vurdu, görün. Her açıdan bakın. Medyanın durumu açısından, medyayla siyaset ilişkileri açısından... Bu arada bir dip not vereyim; bir de bulursanız Tim Sebastian’ın Egemen Bağış’la programını izleyin!

Haberin Devamı

‘YALAN DÜNYA’ HİÇ YOKTAN İYİ
‘Avrupa Yakası’ndaki Sütçüoğlu Ailesi genişletilmiş ve balkonla komşulara bağlanmış; esprinin temeli buraya oturmuş. Bol karakter, bol espri. Seç, beğen, al durumu. Şu ani itibarıyla ekrandaki en iyi komedi. Hiç yoktan iyi.

Gani olmuş Orçun
‘Binbir Gece’nin ‘Gani’si Bartu Küçükçağlayan ‘Yalan Dünya’da Orçun karakteriyle ilk bölümde dikkatleri çekti. Dizi kendine özel yeni bir olayı, sanırım bu karakterde yakaladı. Bir de Rıza’nın gudubet nişanlısı Nurhayat rolünde Gupse Özal (hani biraz ‘Bir Demet Tiyatro’daki Demet Akbağ’ın sekreter karakterini andırsa da!) dizinin göze çarpan isimlerinden. Birçok oyuncuyu biliyoruz onları, ‘zaten biz onları tanıyoruz’ şeklinde izledim. Olgun Şimşek’e iki rol fazla gibi gelmiş sanki.

Haberin Devamı

REHBERiM

ALZHEIMER ÜZERİNE BİR KOMEDİ!
Finlandiya’dan bir film ‘Mamma Gogo’, yönetmeni Fridrik Thor Fridriksson. Kuzey ülkelerinden mizahla dramatik sahnelerin ustaca eritildiği bir film. Yönetmenin dediği gibi “Alzheimer üzerine bir komedi.” 24’ün ’Tematik Film Kuşağı’nda. (21.30)
GERSHWIN MELODİLERİ
‘Paris’te Bir Amerikalı’ ve George Gershwin müzikleri. TRT Müzik’te Atilla Dorsay’ın hazırlayıp sunduğu ‘Sinemüzik’ kuşağında. (23.00)

Haberin Devamı

NOT DEFTERiMDEN

ZEYNEP ULUDAĞ KİTAP YAZDI
Şöyle yazmışım; “Kendi cinayetini kendi oynayan Türk kızı kitap yazacakmış.” Zeynep Uludağ da televizyonların ‘halkın içinden çıkan şöhretleri’ listesindeki yerin almıştı. Yıl 1997...
HÜLYA AVŞAR HEP OLDU
14 yıl önce yazmışım Hülya Avşar’ın programından bir bölüm, konuğu Hülya Koçyiğit. “İki sene önce mi siyasete geçmiştiniz?” Cevap; “10 sene oldu.” O gün bugündür soru soruyor Avşar.
ÖZAL’ LAR HEP SIRRI ANLATTI
Turgut Özal’ın ölümünün ardındaki sır 14 yıldır televizyonda anlatılıyor. 1997’nin kasım ayında şöyle yazmışım: “Can Dündar’ın ‘40 Dakika’ programında Ahmet Özal babasının ölümündeki sırla ilgili konuştu...”
BURSASPOR BAŞKANINDAN ÖLMÜŞ EŞEK ESPRİSİ
Olay TV’de Şekerspor-ursaspor maçı yayınlanmış. Bursa’nın başkanı rakipleri için; “Şekerspor ölmüş eşektir. Ölmüş eşek kurttan kormaz” demiş!