Dizilerimiz bazen mecburiyetten, bazen keyiften yani renk katsın diye dizilerine ‘konuk oyuncu’ alır. İçlerinde bir dizi var ki; kadro neredeyse konuk oyunculardan meydana geliyor: TRT 1’de 2’nci sezonda sessiz sedasız devam eden ‘Böyle Bitmesin’.
Her bölümde bir konuk oyuncu ya da oyuncular yer alıyor dizide.
55 bölüm oldu, bugüne kadar tam 300 oyuncu rol aldı. Fikret Kuşkan, Hasan Kaçan, Birce Akalay, Gamze Özçelik, İlker Aksum, İclal Aydın, Bülent Parlak, Ceyda Ateş, Beste-Gökçe Özyol, Levent Ülgen, Şenay Gürler, Emre Karayel gibi isimler diziye konuk oldu. Bölüm başına en az dört, en çok yedi oyuncu yer almış dizide. “İş yapan kaç oyuncu var?” diye sorulsa, cevabı bu dizideki oyuncu sayısına eşittir.
TRT’NİN ALMANYA’DA KABLO TV PAZARLIĞI
Ocakta, “Almanya’nın en büyük kablo televizyon şirketlerinden Unitymedia, TRT’yi kanal listesinden çıkardı” diye bir haber yayınlandı. Kablo yayınlarında yer alan kanallardan para almıyor şirket ama birden TRT’den para istedi. “300 bin euro verirseniz yayınları kesmeyiz” dediler. Bir başka kablolu yayın kuruluşu Deutschland Kabel de TRT’nin yayınlarını daha önce durdurmuştu. Yani TRT Almanya’da kabloda yoktu!
Peki şimdi durum nedir?
TRT’nin bu parayı vermeye niyeti yok. “Ödeyebiliriz ama niye verelim; herkesi bedava alıyor, bizi kestiler” diyorlar.
Anlaşmazlığın önümüzdeki hafta çözüme kavuşacağı bekleniyor. Peki eskiden olduğu gibi bedava mı olacak? Orta yol aranıyor. Yani 100 bin ile 150 bin euro arası bir rakamda anlaşılabilir...
NEDENİ HAMBURG OLAYLARI MI?
Peki bu iş nereden çıktı?
TRT içinde nedenin, Hamburg olayları olduğu görüşü ağırlık kazanmış durumda. Kurumda, TRT Türk’ün, Hamburg kentinde yaşanan olayların üzerine çok gittiği konuşuluyor. Bu yayınlar Almanya’yı kızdırdı ve TRT’nin kabloda bileti kesildi kanısı var.
Hatta “Gezi Parkı olaylarında CNN’in yaptığını biz Hamburg’da yapınca” diye de bir ilginç karşılaştırma da yapılıyor!
ATATÜRK’ÜN KIZIELMA HAYALİ VAR MIYDI?
‘Kızılelma’ dizisinde MİT Operasyon Daire Başkanı Meryem (Zeynep Eronat) Atatürk’ün ‘Kızılelma hayali’nin olduğunu iddia etti:
“Kızılelma bir zamanlar Anadolu’ydu, İstanbul’du, Roma’ydı. Sonra hedefler, haritalar değişti ama bir şey değişmedi; zalimin kalbindeki korku, mazlumun yüreğindeki ümit...
Ne Gazi Kılıçarslan, ne Yavuz, ne Fatih, ne Alparslan, ne Mustafa Kemal; hatta ne Kuşçubaşı Eşref hatta o zenci Musa en koyu karalıkta bile en ümitsizliğe kapıldıklarında bile bu davadan vazgeçmediler...”
Amcam tarihçi Orhan Koloğlu’na sordum bu sözleri. İlginç saptamaları oldu:
ANADOLU KURTULSUN YETER
“Kızılelma, 14. yüzyılda Osmanlı’nın Balkanlar’da ilerlemeye başlamasından sonra bütün Hıristiyanlığı hükmü altına almak için Roma’yı yani papalığın merkezini de ele geçirme planına koydukları bir isim. Viyana için de kullanılmıştır. 17. yüzyıldan sonra Osmanlı, artık Avrupa’dan hep geri çekilmeye başlayınca hiç kullanılmamıştır. Yavuz Sultan Selim ve Fatih’in kullanması doğal ama Mustafa Kemal gibi sadece Anadolu ve Trakya’yı kurtarmaya çalışan birinin kullanması mümkün değil.”
KUŞÇUBAŞI ZOR KURTULDU
Amcam Koloğlu, ‘Kuşçubaşı Eşref’in kim olduğunu da şöyle anlattı:
“Kuşçubaşı Eşref, Enver Paşa’nın 1913’de kurduğu Teşkilatı Mahsusa’nın bir ajanıdır. Konu MİT içinde geçtiğine göre, onu gündeme getirmeleri doğal olabilir. Ancak 20. yüzyılda Osmanlı artık Roma’ya gitmeyi değil, Anadolu’yu kurtarmaya çalışıyordu. Kim bilir, belki eleştiri açısından o deyimi kullanmıştır.
Üstelik Çerkez olduğu ve yakını Çerkezler, Milli Mücadele karşıtı olduğu için, 1924’de 150’likler listesine alınmıştı. Onu ajan olarak kullanan Mareşal Fevzi Çakmak’ın uyarısı üzerine, listeden çıkarıldı...”