Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Rai News 24, İtalyan kamu televizyonu. Bir karar almış.
Kanalın yöneticisi Monica Maggioni İtalyan İl Tempo dergisine yaptığı açıklamada ‘Bundan böyle IŞİD videolarını yayınlanmayacaklarını’ duyurdu.
Örgütün bu şekilde kendisine sempatizan sağladığını, görüntülerin Batı toplumunda korkuya yol açtığını belirten Maggioni, bu kararı uzun tartışmalar sonucu aldıklarını söylüyor.
‘Hollywood profesyonelliğinde, iyi düşünülmüş, önceden çalışılmış’ görüntüler olduğunu belirten Rai News 24 sorumlusu, IŞİD’le ilgili haberleri vereceklerini, işin görüntü kısmında ‘kapamaya’ gideceklerini belirtiyor.
Bu kararlarının internet sitesi için de geçerli olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı
IŞİD GÖRÜNTÜLERİ YAYINLANSIN MI

Mirgün Cabas’ın Musul’la ilgili programından bir kare. Rai’nin “Yayınlamayacağım” dediği propaganda görüntüleri.

‘Propagandayla haberi ayırıyoruz’
Bizde nasıl? ‘Sonuna kadar’ olmasa da özellikle kanalların internet sitelerinde bugüne kadar yayınlandı bu görüntüler. Haber bültenlerinde de ‘kafa kesme son hamleye kadar’ olmasa da örgütün propagandasına yarayacak oranda ekrana geldi. Cüneyt Özdemir’e sordum. “Benim bültenimde propagandayla haber ayrımı var. Propagandaya giren görüntüleri yayınlamıyoruz bunu açıklamadık ama durum böyle” dedi.
Ürdün’lü pilot örneğine geliyor:
“Bu haberi görmezden gelemezdik, kafesteki görüntüsünü verdik.”
İtalya ile Türkiye’nin habere bakışında da ‘farklılık’ olmasının doğal olduğunu vurguluyor Özdemir:
“Biz onlar kadar rahat bir konumda ülke değiliz” imasında bulunuyor.

‘35 saniye verdik’
Star Ana Haber Genel Koordinatörü Uygar Eremektar, bu sektörün en tecrübeli ve çalışkan isimlerinden.
Boğaz köprüsünde atlama görüntülerinin intiharı tetikleyip tetiklemediği tartışmasını örnek veriyor.
Görüntülerin insanları etkileme tartışmasının her daim olduğunu belirtiyor.
IŞİD görüntüleriyle ilgili de durumun benzer olduğunu söylüyor ve Ürdün’lü pilot örneğine getiriyor sözü, “4 dakikalık bir görüntüydü. Doğrudur sinema filmi gibi çekmişler. Biz 30 - 35 saniyesini kullandık. Ekranda haber görüntüyle anlatılır diyorsak haber ve propaganda arasındaki dengeyi koruyarak vermek durumundayız. Ekranı dondurmak da bir yöntem. Mesela Iraklı polisin bir çocuğu öldürdüğü görüntüyü biz dondurduk.”
İtalyanlar mı doğru yapıyor, yoksa haber, usturuplu bir şekilde görüntüleriyle mi verilmeli?
Örneğin yıllardır dağlardaki PKK militanları ekranda nasıl verildi? Gezi olayları denince hangi görüntüler tercih ediliyor?
Ekranda haber ve görüntü el ele verince sorunlar nereden başlayıp nerede bitiyor? Görüntü, haber mi yoksa propaganda mı oluyor? Rai, eski bir tartışmayı yeni bir örnekle gündeme getirdi.