24 kanalının ‘24 Ekonomi’ programını sunan Zeliha Saraç ekrana kravatlı çıkıyor. Saraç bunun nedenini şöyle açıkladı:
“Neden kravat kullanıyorsunuz diye soruyorlar, cevabı aslında ekranlarda. Biz kadınlar olarak ekonominin içindeyiz. Borsadan ve piyasadan anlıyoruz. Erkeklerin dünyasıda kadınların da yeri var diye bu kravatı takıyorum.”
Programına üç kadın ekonomist çağırmıştı Saraç. Özlem Derici, bir yatırım kuruluşunda baş ekonomist, Figen Özavcı, bir yatırım kuruluşunun genel müdür yardımcısı ve akademisyen Derya Kuloğlu. Ekranda bu dörtlüyü görünce dikkatimi çekmişti. Çünkü hiçbir televizyonun, hiçbir ekonomi programında ‘kadın egemen’ bir konuk yelpazesine rastlamamıştım. Ekonomi ağırlıklı yayın yapan kanallarda da format şöyleydi; sunucu kadın, konuklarsa erkekler... Zeliha Saraç haklıydı. Özellikle ekonomi dünyasında azımsanmayacak sayıda kadın ekonomist yer alıyor. Ama nedense ekranda sayıları bunun karşılığı olmuyor. Yazılı basında da öyle değil mi?
BU KADAR HIZLI ARAŞTIRMA OLUR MU?
‘Tarafsız Bölge’de baktım “Terörle mücadele başarıya ulaşır mı?” sorusu üzerine konuşuluyor. 2013 yılında bir ümitsizlik varmış. Terörle mücadelede başarılı olunacağına inananların oranı sadece yüzde 39. Tarihe baktım ayın 2’si. Yani daha 2013’ten iki gün almışız, millet kararını vermiş bile! Diğer iki yıla göre oranlar da ekrana geldi. Peki diğer yılların oranları da aynı süre içinde mi saptanmış? Yani o yılların ilk iki gününde? Araştırma şirketleri hayli aceleci davranmışlar gibime geldi!
AÇIKÇA ŞİFRE ÇÖZÜCÜ PAZARLANIYOR!
Uydu yayınlarındaki şifreli yayınları çözmek için birçok ‘özel aletin’ satıldığı biliniyor. Şimdi “Kardeşim, senin yazdığın yeni bir şey değil, millet zaten bunu dükkanlardan alıp evine takıyor” diyeceksiniz. Tamam. Ama bu bir kanalın pazarlama bölümünde ekranda satılıyorsa sanırım iş değişir.
“Lig TV hariç uydudaki tüm şifreli kanalları çözer” sloganıyla satılıyor bu ürün. “Artı 18 kanallarını da çözer” diye ilave de ediliyor! Kanal T’de rastladım. Yerel kanallarda her an bu pazarlama programlarıyla karşılaşmak mümkün. Sınır yok!
REHBERiM
LENNON SUİKASTI ÜZERİNE BİR FİLM
‘Chapter 27’, Jack Jones’un ‘Let Me Take You Down’ adlı kitabından uyarlanan film. Beatles’ın solisti John Lennon’ı öldüren ve aynı zamanda onun hayranı da olan katili Mark David Chapman’ı cinayete götüren süreci anlatıyor. İsmini, Chapman’ı olay günü cebinden çıkan J. D. Salinger’ın 26 bölümlük romanı ‘The Catcher in the Rye’dan alan filmde, Chapman’ı canlandıran Jared Leto’nun performansına dikkat! (SİNEMA TV 1001 / 22.00)