Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu konuda en kapsamlı araştırma olduğu yazıldı; tam 700 bin saat 2001 yılından bu yana kanal kanal incelendi. Kadının ve erkeğin ekran karnesi çıkarıldı. Fransa’da İNA (Institut National Audiovisuel)önderliğinde,  bu kuruluşta araştırma mühendisi olarak çalışan David Doukhan’ın yaptığı bir araştırma. Büyük bölümünü oluşturan 2010-2018 arası, kadın-erkek eşitsizliğinin çarpıcı oranlarını ortaya koyuyor. Kadınların ekranda görüşlerine yer verilen sürenin oranı yüzde 32.7...Bu konuda en kapsamlı araştırma olduğu yazıldı; tam 700 bin saat 2001 yılından bu yana kanal kanal incelendi. Kadının ve erkeğin ekran karnesi çıkarıldı. Fransa’da İNA (Institut National Audiovisuel)önderliğinde,  bu kuruluşta araştırma mühendisi olarak çalışan David Doukhan’ın yaptığı bir araştırma. Büyük bölümünü oluşturan 2010-2018 arası, kadın-erkek eşitsizliğinin çarpıcı oranlarını ortaya koyuyor. Kadınların ekranda görüşlerine yer verilen sürenin oranı yüzde 32.7...

Haberin Devamı

Hangilerinde kadınlar fazla?

Kabul görülebilir oranlarda, Teva ve Cherie 25 kanalları kadına ağırlık veriyor. Her ikisi kadın ve aileye yönelik, yayın yapan kanallar. Bizde mesela Woman TV, çaprıcı örnek olabilir. Açık kanallarda en çok kadının süre aldığı iki yer var: M6 (yüzde 40.9) ve TF 1 (yüzde 36.1).

Spor ve kültürde yok!

Spor kanalı Eurosport’ta kadınların yer alma süresi, yüzde 7.4! Kültür ve eğitim kanallarında durum farklı değil ve bu büyük sürpriz. Histoire Channel ve Arte örnekleri gösterilmiş. Kadının en az süre aldığı tematik kanallar.  

Bizde yorum yapan erkek!

RTÜK’e sordum, “Yukarıdaki gibi bir araştırmanız var mı?” diye.”Yok” dediler. Konuyu Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Mert Güler’le konuştum. Bu konularda güncel yazılar yazan bir isim. Bu kapsamda bugüne kadar bizde gerçekleşmediğini o da söyledi. Küçük ölçekli akademik tezler ya da lisansüstü çalışmalarda karşılamanın mümkün olduğunun altını çizdi. Türkiye’de ekranda kadın aktarıcı, erkek yorumcu rolünde. Peki nasıl?

Haberi kadın sunuyor

Haberin Devamı

Kadınlar haberin sunumunda etkin. Gündüz programlarında kadınlar ağırlıklı bir sunum görüntüsü var. Ama iş yoruma gelince durum değişiyor. Örneğin, tartışma programlarında kadınlar moderatör görevi görüyor. Tartışma tarafında ağırlık erkeklerde. Yani erkeğin aldığı süre, kadınınkinden katbekat önde. Spor programlarında yine öyle. Sunucu olarak kadınların oranı fena sayılmaz. Güler yorumu içinde, özellikle voleybolda bu tabunun kırıldığını söylüyor. Onun dışında erkekler aralarında kadın yorumcu alıyor mu? Hayır.