Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘Kibar Feyzo’ 70’li yılların filmi. Kim bilir kaç defa izledik. Özel televizyon tarihi kadar eskidir. Kemal Sunal filmleri, kanalların kurtarıcısıdır. Sanırım bu hiç bitmeyecek. Zaman içinde filmlerin farklı farklı ‘bip’ ve ‘buzlamalardan’ geçtiğini gördük. “Eşooleşek” biplemesine alıştık. ‘Kibar Feyzo’da bir sahne ve Kemal Sunal İstanbul’u anlatıyor: “Bu İstanbul acayip bir şehir, çok şey ögrenmişem (...) grev, ekmek ve özgürlük.” Sonra o yılların en meşhur sloganlarından biri yazıyor duvarda ve ona bakıyor; ‘İşçiler kardeş, patronlar....’

Haberin Devamı

Görüntü de ‘buzlanmış’. Film 1978 yılında yapılmış. Tam 39 yıl önce!

CASUS KUŞ YA DA BBC BELGESELİ!

Suriye sınırında ‘casus kuş’ yakalandı haberi için ev ahalisi, “BBC’de belgeseli vardı bu işin. Asıl amaç casusluk anlaşılan” diye bir yorum yaptı. Köşemde yazmıştım bu konuyu, ‘BBC’nin Casus Hayvanları’nı... BBC Earthe kanalında yayınlanan bir belgesel; ‘Spy In The Wild’. Hayvanların gizemini çözmek için robot yaratıkları üretilmiş. Mesela bir timsahın yumurtadan yeni çıkan yavrusunu bu teknolojiyle görüyoruz.

30 farklı robot hayvan üretilmiş. İçlerinde kameralar var. Acı duyma ve arkadaşlık kurma gibi yetileri var. Öyle programlanmışlar. Aslından ayırmak mümkün değil. Yazıyı “Onların dünyasına, hayatlarını çalarak girmenin de son aşamasına gelmiş olmuyor muyuz?” diye masum bir soruyla bitirmişim. Suriye semalarında vurulan kuş haberinden sonra ‘belgesel niyetine’ yapılan belgesellerin, asıl amacının bu işler olmadığını düşünmek saflık mı olur?

KİMİ BARIŞTIRACAK?

‘Evlendirme’ programlarıyla ‘barıştırma’ programları yeni sezonda karşı karşıya gelebilir. Bildiğim, Star TV’de Zuhal Topal devam edecek. Esra Erol da büyük olasılık devam edecek ama belki formatta ufak değişiklikler olabilir. Seda Akgül FOX’ta ‘Ne Seninle Ne Sensiz’, Asuman Dabak ‘Gel Barışalım’la Kanal D’de... ‘Evlendirme programları’ hem dedikoduları hem de konuşulan paralarıyla kendinden çok söz ettirdi. “Toplumsal ahlaka uymuyor” diye eleştirildi. “O zaman alternatif olarak barıştırma programları yapalım” diye de dahiyane bir fikir oluştu. Evlendirmeleri bu kadar ‘alengirli’ olan bir işin, ‘ayrılanları birleştirmesi’ çok mu saf olacak? Mesela ‘çakma boşanmış çiftler’ olmayacak mı? ‘Reyting getiren, ayrılan çift’ler listesi hayli kabarık yarışmalar bizleri bekliyor olmayacak mı? ‘Suni tartışmalar, kavgalar’, haftalar süren ‘dedikodular’ olmayacak mı? Kaynanalar, kayınçolar, eltiler, baldızlar ve bacanaklar... Yani kaynak daha da bol (!)